Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Szoboszlai góljával nyert az RB Leipzig, jönnek föl a tabellán – videóval!

A Bundesliga 18. fordulójában egy rendkívül kellemetlen ellenféllel találkozott az RB Leipzig, amely hazai pályán próbált javítani a tabellán elfoglalt pozíción.

Photo by Martin Rose/Getty Images

Két botlással búcsúztatta 2021-et az RB Leipzig: az Augsburg elleni döntetlen után a Bielefeld ellen ki is kapott Tedesco együttese, így extrán oda kellett tenniük magukat az ünnepi szünet után. Ellenfelük az európai kupahelyekért harcoló Mainz volt, amely a dán Bo Svensson irányításával az egyik legkellemetlenebb csapattá vált Németországban.

Az első 20 perc abszolút a vendégek szája íze szerint alakult: a Mainz ultraintenzív letámadással szorította be saját kapuja elé a lipcseieket, akik mérhetetlen nyugalommal vészelték át a rohamokat. Jól dolgoztak hátul és a labdakihozatalokkal sem volt gond – elöl pedig csak egy villanás kellett nekik a boldogsághoz. A 20. percben ez jött is: egy csúnya védelmi hiba után Andre Silva szerzett labdát, majd a kontra végén ő maga próbálkozott meg lövéssel Poulsen próbálkozása után. A kapus már nem volt a kapujában, viszont a védők odaugrottak blokkolni – Hack viszont a felkarjával avatkozott bele a gólbatartó labda útjába, így Aytekin játékvezető piros lappal azonnal kiállította. Andre Silva magabiztosan értékesítette a büntetőt, így minden szempontból előnybe kerültek a hazaiak. Innetől rendkívül nehéz helyzetbe került a Mainz.

A Leipzig egy végtelenül konzervatív meccstervvel állt elő: még emberelőnyben sem kockáztattak, csak a stabil védekezésre figyeltek, elöl pedig főleg ellenfelük hibáit próbálták meg kihasználni. A Mainz a mezőnyben egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet még emberhátrányban sem, Gulácsi kapujára viszont egyáltalán nem voltak veszélyesek. Összességében kiegyenlített volt a játék képe.

Fordulatot Nkunku érkezése jelentett a félidőben, aki Poulsen helyére érkezett és meg is élénkült a mérkőzés azzal a lendülettel. A 49. percben egy kontratámadás végén ő tette vissza a labdát Szoboszlai Dominiknak, aki nagyon magabiztosan, szép mozdulattal fejezte be góllal az akciót. Igaz, a gólt először visszavonták les miatt – ám mivel a videóbíró szerint Szoboszlai nem ért labdába az akció korábbi szakaszában, így Nkunku sem volt lesen, ezért mégis érvényes lett a gól. Innentől pedig nagyon úgy nézett ki, hogy sima lesz a mérkőzés befejezése. Egyetlen bökkenő volt csak: Onisiwo szép egyéni alakítása után Lee vágott egy hatalmas gólt, amivel a Mainz a semmiből hirtelen visszajött a meccsbe. Mindez azonban csak egy percig tartott: a Leipzig azonnal válaszolni tudott és Nkunku góllal tudott válaszolni (a gólpasszt Szoboszlai jegyezte). Sőt, három perccel később Andre Silva ismét betalált, így már 4-1-re vezetett a lipcsei csapat. Eldőlt a meccs.

Szoboszlai mellett Willi Orbán és Gulácsi is kezdőként kapott lehetőséget – mind a ketten végig pályán voltak. A túloldalon Szalai Ádám sérülés miatt volt távol, nem léphetett pályára. Győzelmével a Leipzig a 8. helyre jött fel átmenetileg, így 3 pontra megközelítették az El-selejtezős pozíciót. A Mainz a 10. helyre csúszott vissza.

RB Leipzig – Mainz 3-1 (1-0)
Helyszín: Red Bull Arena (Lipcse); Vezette: Aytekin
Gólszerzők: Andre Silva (21. – büntető, 61.), Szoboszlai (49.), Lee (57.), Nkunku (58.)
Sárga: -; ill. Lee, Bell
Kiállítás: – ill. Hack (20.)

RB Leipzig: Gulácsi – Angelino, Gvardiol, Orbán, Simakan, Klostermann (Wosz) – Kampl, Adams – Szoboszlai (Raebiger) – Poulsen (Nkunku), Andre Silva (Novoa Ramos). Edző: Tedesco.

Mainz: Zentner – Caricol (Lucoqui), Bell, Hack, Widmer, Brosinski – Lee (Papela), Stach, Boetius (Barreiro) – Onisiwo (Nebel), Burkardt (Németh Dávid). Edző: Svensson.

A 18. forduló menetrendje

Péntek
Bayern München – Borussia Mönchengladbach 1-2

Szombat
Freiburg – Bielefeld 2-2
Greuter Fürth – Stuttgart 0-0
Hoffenheim – Augsburg 3-1
Bayer Leverkusen – Union Berlin 2-2
RB Leipzig – Mainz 4-1
18:30: Eintracht Frankfurt – Borussia Dortmund (tv: Arena4)

Vasárnap
15:30: Hertha BSC – Köln (tv: Arena4)
17:30: Bochum – Wolfsburg

A tabella jelenlegi állása

A góllövőlista jelenlegi állása