Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Stadionbemutató: Curitiba lenyűgöző létesítményei

A legnagyobb argentin stadionok bemutatásával való foglalkozó sorozatunk után a másik nagy dél-amerikai futballhatalom, Brazília nagyszerű létesítményeit ismerhetjük meg közelebbről virtuális formában…

Arena da Baixada

(Photo by Mike Hewitt – FIFA/FIFA via Getty Images)

A Brazília déli részén található Paraná állam fővárosában, Curitibában két tradicionális labdarúgó-csapat küzd a helyiek kegyeiért. A később, 1924-ben alapított Athletico Parananese rendelkezik nagyobb nemzetközi hírnévvel, szemben az 1909 óta működő Coritiba együttesével.

A Furacão („hurrikán”) története során egyszer nyerte meg a brazil országos bajnokság (2001) és egyszer a Brazil Kupát (2019), továbbá 2018-ban és legutóbb, 2021-ben egyaránt elhódította a kontinens második számú nemzetközi sorozatának trófeáját, a Copa Sudamericana elsőségét. Emellett az Athletico Parananese 2005-ben egészen a döntőig menetelt a Libertadores-kupában, de ott főhajtásra kényszerült a szintén brazil São Paulo ellen.

Noha országos és nemzetközi szinten is az Athletico számít relevánsabb háttérrel bíró csapatnak, a regionális bajnokságban a Coritiba 39, ők viszont „csak” 26 bajnoki címmel rendelkeznek, és a 2022-es állami kiírást is az országos az élvonalba frissen visszatérő ellenlábas nyerte.

Napjaink ismertebb topligás brazil légiósai közül többek közt Alex Sandro, Renan Lodi vagy Neto kezdte pályafutását a Paranaense akadémiáján.

Az Athletico Parananese otthona, az Estádio Joaquim Américo Guimarães 1914-ben épült és mindenki az eredeti nevén, az Arena da Baixada néven ismeri. A létesítmény azóta több felújításon menet keresztül, 1997 és 1999 között teljesen újjáépítették, majd még az azt követő években is kisebb-nagyobb renoválás ment végbe, mivel a 2014-es brazil vb-n is házigazda volt. A hivatalos adatok szerint 42 372 néző befogadására alkalmas, de különböző rendezvényeken már több mint 45 ezren is tiszteletüket tették benne. Labdarúgó-mérkőzések esetén a játéktér 105 méter hosszú és 68 méter széles.

A Baixada az egyetlen stadion a dél-amerikai kontinensen, amely elhúzható tetővel rendelkezik, egyúttal a kontinens első műfüves stadionja. Grandiózus megjelenésű, minden igényt kielégítő modern aréna, amely a kockastílusával abszolút nem emlékeztet a régi, ovális latinos stadionok hangulatára.

A 2014-es világbajnokságon négy csoportmérkőzésnek adott otthont. Ezen kívül számtalan koncert mellett UFC-gálát és 2017-ben a férfi röplabda Világligát rendezték meg a létesítményben.

Estádio Couto Pereira

 

Curitiba városának másik nagy csapata, az eredeti tradicionális egylet, a Coritiba klubja nagy rivalizálásban áll az Athletico Parananese csapatával.

A Coritiba csapatát 1909-ben alapították a fentebb említett nagy ellenlábasnál tehát másfél évtizeddel hamarabb. Noha az Athletico Paranaenese sikeresebb a nemzetközi porondon, a város korábbi csapata számít eredményesebbnek a hazai porondon. A Coritiba 39 alkalommal nyerte meg a paranái állami bajnokságot, mellyel a régió rekorderének számít, továbbá ugyanúgy egyszer hódították el az országos bajnoki címet, mint az ellenlábas. A Coxa becenévre hallgató együttes 1985-ben lett Brazília legjobb csapata.

Ugyanakkor az elmúlt években többször is kiestek az országos másodosztályba, éppen erre a szezonra tértek ismét vissza a legjobbak közé, miközben a Série B-t eddig kétszer, 2007-ben és 2010-ben nyerték meg.

Az Estádio Couto Pereira építési munkálatai 1927 és 1932 között tartottak, nevét pedig a Curitiba városának akkoriban regnáló polgármesteréről, Antônio Couto Pereiráról kapta. Eredetileg a korábbi hátvéd, Belfort Duarte nevét viselte átadásakor, a néhai polgármester 1977-es halála után vette fel a most ismert nevét.

A stadion 1988-ban esett át egy jelentős felújításon, mely során biztonságosabbá és korszerűbbé tették. A valaha volt legtöbb nézőt futball-mérkőzésen 1998. augusztus 18-án regisztrálták a hazai csapat São Paulo elleni, 2-1-es győzelme során. Továbbá 1980-ban 70 ezer ember előtt prezentált szentmisét a stadionban II. János Pál pápa.

Szemben az Athletico Paranaenese modern arénájával, a Coritiba otthona egy klasszikus latin stílusú stadion a belvárosban. A két hosszú oldalon kétszintes, fedett lelátó található, míg a kapuk mögötti kanyarokban három szintből áll a nézőtér. A hivatalos adatok szerint a létesítmény 40 502 fős kapacitással bír.

A Coritiba mindkét városi csapattal jelentős rivalizálást folytat, az említett Athletico Paranaenese elleni rangadót a braziloknál gyakorta használatos mozaikszóval “Atlé-Tiba”-ként emlegetik, míg a Paraná Clube csapatával való csatározás meccsei a “Para-Tiba” jelzőre hallgatnak.