Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Stadionbemutató: Kolumbia legnagyobb létesítményei I.

A legnagyobb argentin stadionok, valamint Brazília leghíresebb stadionjai , illetve Uruguay fontosabb létesítményeinek bemutatása után virtuális dél-amerikai stadionturnénk során Kolumbia felé vesszük az irányt…

Estadio Atanasio Girardot

(Photo by Juan Carlos Torres/NurPhoto via Getty Images)

A Kolumbia északnyugati részén található Medellín testvérvárosa Buenos Airesnek, és mivel híres a különleges virágfajtáiról, széles körben hívják a virágok fővárosának (Capital de las Flores). A városban az Atlético Nacional és az Independiente Medellín színesíti a helyi labdarúgó életet. Mindkét vetélytárs otthona az Estadio Atanasio Girardot.

Az egykori kolumbiai szabadságharcosról, Atanasio Girardot-ról elnevezett komplexumot 1953-ban adták át. Területén a stadionon kívül több labdarúgópálya, edzőpályák és baseball park is található. A stadiont legutóbb a 2011-es U20 világbajnokságot megelőzően újították fel komolyabban, amikor többek közt a játéktér is tejesen új borítást kapott. Azt megelőzően a 2001-es Copa Américán és a 2010-es dél-amerikai játékokon is rendeztek benne mérkőzéseket. Jelenlegi befogadóképessége valamivel több mint 40 ezer férőhely.

A létesítményben játszó két csapat közül Atlético Nacional az országos rekordbajnok és Pablo Escobar szerepvállalása révén kétségkívül a legismertebb kolumbiai egyesület. A drogbáró a klubhoz csábította az ország legjobb labdarúgóit, akik később a kolumbiai válogatott gerincét adták. Megjelenésével és kiapadhatatlan kincsestárként funkcionáló anyagi lehetőségeivel el tudta érni, hogy a legjobbak az Atléticóban futballozzanak, és ne igazoljanak külföldre, valamint esetenként akár nevesebb légiósokat is megszereztek, így a 80-as években jelentősen emelkedett a helyi bajnokság színvonala. Regnálása idején, 1989-ben első kolumbiai csapatként megnyerték a Libertadores-kupát, melyet később 2016-ban újra elhódítottak. A teljesség igénye nélkül olyan közismert kolumbiai játékosok fordultak meg fénykorukban az Atléticóban, mint az őrült kapus, René Higuita, Faustino Asprilla, Victor Aristizábal vagy a tragikus sorsú Andrés Escobar.

Emellett a Nacional összesen 17 alkalommal lett bajnok hazájában, így két elsőséggel előzi meg a bogotái Millonariost, miután az idei első kiírásban öt év után először diadalmaskodtak újra. Ezzel szemben az Independiente számára eddig öt alkalommal jött össze a bajnoki cím, legutóbb 2016-ban. A csapat előszeretettel alkalmazott az évek során argentin játékosokat, a klub legeredményesebb góllövője is a jelenleg Brazíliában futballozó German Cano a maga 119 találatával.

A medellíni komplexum kedvelt koncerthelyszín, az elmúlt években olyan világsztárok léptek fel területén, mint Paul McCartney, a Guns n’ Roses, Madonna vagy Beyoncé.

Estadio Polideportivo Sur

Az Estadio Polisportivo Sur Medellín déli városrészében, Envigadóban található és a vele azonos nevű Envigado FC otthona.

A narancsmezes klubot 1989-ben alapították és 1991-ben szerepelt először a kolumbiai első osztályban. Bár sosem lett országos bajnok és nem tartozik a tradicionális klubok közé, utánpótlásnevelése révén megkerülhetetlen szerepet tölt be a kolumbiai labdarúgásban. Elég csak annyit említeni, hogy olyan későbbi kiváló játékosok bontogatták a szárnyaikat annak idején az Envigado kötelékében, mint James Rodríguez, Fredy Guarín, Juan Fernando Quintero, Jhon Córdoba, Mateus Uribe vagy Giovanni Moreno.

A csapat stadionja 1992-ben nyitotta meg kapuit és 2009-ben esett át egy komolyabb felújításon, azóta nagyjából 14 ezer néző befogadására alkalmas. Szokatlan módon a pályát csak nagyjából félig veszi körbe lelátó, ugyanis a két kapu mögötti terület felén-felén edzőpályák helyezkednek el, az egyik hosszanti oldalon pedig a stadion parkolója található.

Az Estadio Atanasio Girardot felújítása idején a két nagy medellíni csapat, az Atlético Nacional és az Independiente Medellín egyaránt élvezhette a kisebb stadion vendégszeretét.

Az Envigado 2006-ban kiesett az első osztályból, ám 2007-ben a másodosztály megnyerésével azonnal visszajutott és azóta is a legmagasabb vonalban szerepel. Kétszer nyerte meg a Primera B-t, ugyanis a 2007-es sikert megelőzően 1991-ben lett a másodosztály bajnoka. Története során először 2012-ben szerepelt nemzetközi kupában, amikor a Copa Sudamericana második fordulójáig jutott.

Estadio Metropolitano Roberto Meléndez

Folytatva a kolumbiai stadionok közti kalandozásunkat, ezúttal a Karib-tenger partján fekvő Barranquillába látogatunk.

A nagyjából 1,2 millió lakossal rendelkező Barranquilla városának első számú stadionja a helyi Atlético Júnior otthona, amely az Estadio Metropolitano Roberto Meléndez nevet viseli.

A helyi sportlétesítmény építését 1975-ben kezdték az 1986-os kolumbiai vb-pályázat jegyében, amely bár végül nem valósult meg, a stadiont felépítették. 2011-ben nyerte el a mostani formáját, melyet követően 46 692 néző befogadására alkalmas, így az ország legnagyobb stadionja.

A létesítmény négy öltözővel, nyolc fürdőhelységgel, 27 rádiófülkével, 24 reflektorral, egészségügyi szolgálattal és egy 1600 jármű befogadására alkalmas parkolóval rendelkezik. Jelenlegi formájában egy abszolút modern, multifunkcionális stadion, két szintes fedett lelátóval rendelkezik, a játéktér körül futópálya helyezkedik el.

A déli és északi lelátók Dél-Korea és Vietnam nevét viselik, utalva a két ázsiai ország háborús veszteségeire, illetve arra, hogy a koreaiak oldalán annak idején kolumbiaiak is harcoltak.

A névadó, Roberto Meléndez az 1930-as, 1940-es években még az amatőr kolumbiai labdarúgás meghatározó alakja volt, s pályafutása nagy részét a Júnior alkalmazásában töltötte. Eredetileg csak az Estadio Metropitano néven emlegették a létesítményt, az egykori klasszis nevét 1991-ben vette fel.

Az Atlético Júnior kolumbiai egyik legsikeresebb csapatának számít kilenc országos bajnoki címével – négy csapat eredményesebb náluk. A barranquillai egylet utoljára 2019-ben hódította el a bajnokságot, míg legnagyobb nemzetközi sikere a 2018-as döntős szereplés volt a Copa Sudamericanában.

A kolumbiai labdarúgás egy-egy fellángolásszerű időszakában több neves légiós is megfordult a csapatnál, a nevesebb argentin légiósok közül Juan Ramón Verón vagy Daniel Carnevali is szerepelt a csapatnál, de például a Ferencváros korábbi legendás játékosa, Sárosi Béla is volt a klub labdarúgója az 1950-es évek elején. A helyi foci nagyalakja, Carlos Valderramma ugyancsak megfordult a Júniornál, 2004-ben a Metropolitano adott otthont “El Pibe” híres búcsúmeccsének.

A stadion házigazdája volt a 2001-es Copa Américának, ahol a megnyitó ünnepséget és a nyitómérkőzést is megrendezték, valamint otthont a 2006-os közép-amerikai és karibi játékokat, valamint a 2011-es U20-as világbajnokságot is a stadionban bonyolították le.

Estadio El Campín

A bogotái Estadio Nemesio Camacho El Campín 1938-ban nyitotta meg a kapuit. A létesítmény természetesen azóta több kisebb-nagyobb korszerűsítésen ment keresztül, 2010-2011 magasságában esett át komolyabb felújításon. Jelenleg 36 343 néző befogadására alkalmas, mellyel “csak” a hetedik legnagyobb stadion az országban.

A stadion kevésbé ismert névadója Nemesio Camacho helyi üzletember volt, többek közt az ottani nemzeti bank és a helyi vasúttársaság is a tulajdonába tartozott. Az ismertté vált „El Campín” becenév egész egyszerűen abból ered, hogy a stadion a bogotái kemping régióban található.

A fővárosi klubcsapatok közül a Millonarios a megnyitása óta, míg az Independiente Santa Fé 1951 óta játssza hazai mérkőzéseit a létesítményben. Mindkét helyi csapat a kolumbai első osztályú bajnokság összes idényének tagja volt, vagyis 74 éve szerepelnek az élvonalban. Előbbi 15, utóbbi kilenc alkalommal hódította el az országos bajnoki címet, nemzetközi siker azonban csak az Independiente nevéhez köthető, amely 2015-ben megnyerte a Copa Sudamericanát. A Millonarios története során háromszor játszott elődöntőt a Libertadores-kupában, de a fináléba egyszer jutott be.

Az épületet még az 1938-as Bolívar Játékokra adták át, azóta számtalan egyéb kisebb torna mellett a 2001-es Copa Américán és a 2011-es ifjúsági világbajnokságon is rendeztek mérkőzéseket benne, miután a FIFA külön engedélyt adott, hogy 2500 méteres tengerszint feletti magassággal bíró stadionban is játszhassanak nemzetközi mérkőzéseket.

A sportesemények mellett a stadion kedvelt koncerthelyszínnek is számít. Egyebek mellett olyan világsztárok léptek már fel a létesítményben, mint a The Rolling Stones, a U2, Paul McCartney, a Coldplay, Lady Gaga, Justin Bieber vagy Camilla Cabello.

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!