Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Stadionbemutató: további kultikus brazil stadionok

A legnagyobb argentin stadionok bemutatásával való foglalkozó sorozatunk után a másik nagy dél-amerikai futballhatalom, Brazília nagyszerű létesítményeit ismerhetjük meg közelebbről virtuális formában…

Estádio Nabi Abi Chedid

(Photo by Helio Suenaga/Getty Images)

Brazília újonnan felkapott csapata, a Red Bull Bragantino a São Paulo állambeli Bragança Paulista városában székel. A klubot 1928-ban alapították, 2019 óta tagja a Red Bull-családnak.

A Bragantino csapatának otthona, az Estádio Nabi Abi Chedid a nevét az egykori elnökről kapta, aki történetesen a mostani elnök, Marco Antônio Abi Chedid édesapja volt. A létesítmény a helyiek egyszerűen csak a Nabizão becenévvel hirdetik a korábbi presidente után.

A Bragantino otthonát 1949-ben 32 nap leforgása alatt építették fel a névadó elnök regnálása idején. A stadion korábban ugyancsak egy másik elnök, Marcelo Stéfani nevét viselte, akkoriban Marcelão néven azonosították az építményt. Mostani nevét 2009-ben vette fel, amely a helyi szurkolók körében éles tiltakozásokat váltott ki.

A jelenlegi formájában 17 724 néző befogadására alkalmas, kisebb létesítmény az elmúlt években több kisebb felújításon esett át. Abszolút egy régi vágású, egyszerű létesítmény, csak az egyik oldallelátó fedett és mind a négy irányban csak egy szintes lelátó veszi körbe a játékteret.

A mindenkori nézőcsúcsot az 1990-es Paulista-döntő tartja, amely megnyerése máig a klub történetének eddigi legnagyobb sikere volt. Ezen kívül a Bragantino 1991-ben második lett az országos bajnokságban, az elmúlt két évtizedet viszont jobbára csak a másodosztályban töltötte.

Amikor 2019-ben a Red Bull felvásárolta a csapatot, akkor is az országos másodosztályban szerepeltek, de rögtön a tulajdonosváltást követően feljutottak az élvonalba. A 2020-as Campeonato Brasileiro során a tizedik, a 2021-esben pedig már a hatodik helyen végeztek, így az ország közvetlen élmezőnye mögött helyezkednek el és történetük során először, 2022-ben szerepelhetnek a Libertadores-kupában is.

Arena Pantanal

 

A Cuiabá egyesülete zsenge múlttal rendelkezik az országos első osztályban. A Brazília közép-keleti részében található Cuiabá a régió második legnagyobb városa a maga 2,6 milliós lakosával. A város nevével azonos nevet viselő helyi egyesületet 2001-ben alapította az egykori játékos, Gauchó, aki a csapat első edzője volt.

Az együttes országos szinten sokáig csak a harmadik és a negyedik vonalban versenyzett, menet közben viszont Mato-Grossense regionális bajnokságot 11 alkalommal sikerült elhódítani. Emellett 2015-ben és 2019-ben is elhódították a Copa Verdét, amely egy az ország északi és középső részén székelő csapatok számára kiírt 24 csapatos versenysorozat.

A Cuiabá a 2021-es idényre jutott fel először a Campeonato Brasileiro mezőnyébe, ahol a 20 csapatos tabellán megszerzett 15. helyezéssel elérték a bennmaradást, így 2022-ben is a legmagasabb osztályban mérettetik meg magukat országos szinten, miközben a Copa Sudamericana csoportkörében szerepelnek.

A helyi Arena Pantanal új létesítménynek számít, az építési munkálatokat 2010-ben kezdték el, és közvetlenül a 2014-es vb-t megelőzően adták át. Már az építése során sok kritika érte a stadiont, a munkálatok során egy tűzeset is borzolta a kedélyeket, de végül időben elkészült és zavartalanul bonyolítottak le benne négy világbajnoki csoportmeccset. A jelenlegi formájában 44 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény múlt nyáron öt csoportmérkőzésnek adott otthont a brazíliai Copa Américán, köztük az argentin válogatott Bolívia elleni összecsapásának.

Mivel nem régi stadiont újítottak fel, hanem egy vadonatúj létesítményt húztak fel építésével, így egy igazi modern, új stílusú stadion. Az Arena Pantanal a kétszintes fedett “kockalelátók” révén sokkal inkább 21. századi aréna, mintsem latin futballpálya.

Estádio Governador Plácido Castelo

 

Fortaleza városának stadionjában két helyi rivális játssza a hazai mérkőzéseit. Az 1914-es alapítású Ceará és a négy évvel később Fortaleza csapata egyaránt Brazília legnagyobb északkeleti klubjai közé tartozik, annak ellenére, hogy mindketten történetük jelentős részét országos szinten csak az alacsonyabb osztályokban töltöttük.

Az Estádio Governador Plácido Castelo nevű létesítmény 1973 óta szolgálja ki a két csapat igényeit. A stadiont egyszerűen csak Castelão (“nagy kastély”) néven ismerik. Hivatalos névadója, Plácido Aderaldo Castelo Ceará állam kormányzója volt a stadionépítés idején.

Az évek során több alkalommal is felújításon ment keresztül, legjelentősebb bővítését 2013-ban hajtották végre, melyet követően 63 903 fős befogadóképességgel állt a nagyérdemű rendelkezésére a 2014-es világbajnokságon. A legutolsó felújítása óta egy kifejezetten modern, gigantikus építmény benyomását kelti.

A Castelão három mérkőzésnek adott otthont a 2013-as Konföderációs Kupán, majd hat találkozót rendeztek meg benne az egy évvel későbbi brazil vb-n. A négy csoportmeccs közt a Brazília-Mexikó találkozó helyszíne volt, majd a Hollandia-Mexikó nyolcaddöntőt és a Brazília-Kolumbia negyeddöntőt bonyolították le a stadionban.

A Fortaleza csapata 2018-ban megnyerte az országos másodosztály küzdelmeit, azóta az első osztályban szerepel, ahol 2021-ben a valaha volt legjobb eredményét elérve a kimagasló, negyedik helyen végzett, így a klub története során először idén a Libertadores-kupában szerepelhet. Az utolsó négy kiírásban megnyerték az ottani regionális bajnokságot (Campeonato Cearense), így 45 bajnoki címükkel utolérték legnagyobb ellenlábasukat, a Ceará csapatát, amely 2018 óta képtelen volt diadalmaskodni. Mindemellett mindketten két-két alkalommal nyerték meg a Copa do Nordeste sorozatot.

1980-ban a stadionban nyitotta meg az Eucharisztikus világkongresszust II. János Pál pápa, aki 120 ezer ember előtt celebrált. Számtalan különböző sportesemény mellett kedvelt koncerthelyszín, többek közt Paul McCartney, Beyoncé, Elton John és az Iron Maiden is fellépett a Castelãóban.

Itaipava Arena Fonte Nova

 

A Brazília északkeleti részén fekvő Salvador városában két csapat, az állammal azonos nevű Bahía, valamint a Vitória együttese folytat egymással ádáz rivalizálást.

Kettőjük közül a Vitóriát alapították régebben, ugyanis a klub történelme egészen 1899-ig nyúlik vissza, szemben az egyébként sikeresebbnek tekinthető Bahía 1931-es létrehozásával. Napjainkban egyik csapat sem éli fénykorát, hiszen előbbi tavalyi kiesése révén csak az országos harmadosztályban, utóbbi pedig a Série A-ból való búcsúját követően csupán a második vonalban versenyez.

A Bahía aktuális otthona az Itaipava Arena Fonte Nova hivatalos nevet viseli, de helyi viszonylatban Complexo Esportivo Cultural Professor Octávio Mangabeira néven is emlegetik, amely arra utal, hogy az egész egy nagy sportkomplexum, melyet a 2014-es brazíliai világbajnokságra húztak fel. A 48 ezer néző befogadására alkalmas modern létesítmény az egykori Estádio Fonte Nova helyén épült meg.

A stadion egy valóságos ékszerdoboz, körbe végig lekerekített, fedett lelátóval rendelkezik, homlokzata pedig átlátszó, így szemből a játéktérre is betekintést enged.

Az új arénában rendezett első mérkőzésen a Bahía 2013. április 7-én 5-1-re kiütötte a városi rivális Vitóriát. A versengés egyes rangadóit a brazilok körében divatos mozaikszóval, Ba-Vi néven emlegetik. A 2013-as Konföderációs Kupán három mérkőzésnek adott otthont, köztük a bronzmérkőzésnek, míg a 2014-es világbajnokságon egy-egy nyolcaddöntővel és negyeddöntővel együtt hat találkozót bonyolítottak le benne, köztük például a 5-1-re végződő Hollandia-Spanyolország csoportmérkőzést. Továbbá az Arena Fonte Nova a 2016-os nyári olimpia labdarúgó-tornájának egyik legfőbb színhelye volt, hét férfi és három női mérkőzést rendeztek. A 2019-ben megrendezett Copa Américán öt mérkőzés helyszíne lehetett, köztük házigazda brazilok Venezuela, valamint az argentinok Kolumbia elleni találkozójának.

A Bahía együttese története során kétszer nyerte meg a brazil országos bajnokságot, 1959-ben és 1988-ban. Az ország északkeleti csapatai számára kiírt Copa do Nordeste sorozatot éppúgy négyszer (2001, 2002, 2017, 2021) hódította el, mint a rivális Vitória. Ellenben a regionális bajnoki címekben markáns fölény mutatkozik meg a javukra, hiszen a Baiano-bajnokságot tekintve jegyzett 49 elsőségükkel szemben a vetélytárs “csak” 29 bajnoki címmel rendelkezik.

Estádio Manoel Barradas

 

Eközben a városi vetélytárs Vitória otthonául szolgáló Estádio Manoel Barradas névadója a klub egykori elnöke, a létesítmény közismert neve a Barradão, míg a csapat általános beceneve Leão da Barra (“Barra oroszlánjai”). Maga a stadion egy régivágású latin stílusú létesítmény, melyben három oldalról veszi körbe klasszikus lelátó a játékteret. Ezzel szemben a város másik csapata egy modernkori arénában vívja hazai mérkőzéseit.

Az 1986-ban átadott stadion jelenlegi formájában 34 535 néző befogadására alkalmas, 1991-ben máris egy jelentős átépítésen ment keresztül. A nyitómérkőzést a Vitória a Santos ellen vívta és 1-1-es döntetlenre végeztek egymással. Az újraátadást követő mérkőzésen a vendéglátók ugyancsak 1-1-et játszottak a paraguayi Olimpia Asunciónnal. A mindenkori nézőcsúcs 51 756 fő volt 1999-ben egy Atlético Mineiro elleni mérkőzésen.

A Vitória története során négy alkalommal hódította el az ország északkeleti csapatai számára kiírt Copa do Nordeste sorozatot, míg a helyi regionális bajnokságban 2017-ben diadalmaskodott utoljára, 29. alkalommal, mellyel jócskán elmaradnak a rekordernek számító Bahía 49 elsőségétől.

Estádio Ilha do Retiro

 

Maradva az ország észak-keleti részén kalandozunk, és a Recife városában tanyázó Sport Recife otthonát keressük fel.

A Sport Recife csapatát 1905-ben alapították, napjainkban is használatos stadionját pedig 1937-ben adták át. A legelső mérkőzésen a helyi csapat a regionális rivális Santa Cruz együttesét 6-5-re győzte le.

Az Estádio Ilha do Retiro természetesen azóta több felújításon is keresztül ment, jelen állapotában a hivatalos adatok szerint 32 983 fő befogadására alkalmas. Az eredeti nevét Adelmar da Costa Carvalhóról kapta, aki a klub elnöke volt a stadion első jelentő rekonstrukciója alkalmával, azonban széles körben a fenti neve terjedt el, amely a környező kerület neve.

Sorozatos karbantartásai alkalmával máig megőrizte régi jellegét, így bár korszerű állapotban van, továbbra is egy igazi latinos stadion. Az egyik hosszanti oldalon kétszintes, fedett lelátóval rendelkezik, a többin egy szint található, a széleken lekerekítve.

Már az 1950-es világbajnokságon bekerült a hat házigazda stadion közé, a Chile-Egyesült Államok csoportmérkőzésnek adott otthont az akkor 20 ezer férőhelyes létesítmény.

A Recife csapata története során 42-szer nyerte meg a környékbeli, Pernambucano állami bajnokságot, mellyel rekordernek számít. Emellett három alkalommal hódította el az ország északkeleti csapatai számára kiírt Copa do Nordeste sorozatot. A klub valaha volt legnagyobb sikere az 1987-es országos bajnoki cím és a 2008-as Copa do Brasil-győzelem, a valaha volt legmagasabb nézőszámok is ezen sikerekhez köthetőek. Ezen kívül 1990-ben megnyerték az országos másodosztályt, ahol a tavalyi kiesésük okán jelenleg is versenyeznek.

A sorozat korábbi részei

Stadionbemutató: Belo Horizonte patinás futballotthonai
Stadionbemutató: Rio de Janeiro gigantikus stadionjai
Stadionbemutató: São Paulo létesítményei
Stadionbemutató: Porto Alegre vetélytársainak otthona
Stadionbemutató: Curitiba lenyűgöző létesítményei

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!