Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Superclásico – a rangadó, amely sokkal több egy futballmeccsnél

Vasárnap este újra megmérkőzik egymással az argentin bajnokság két legnépszerűbb csapata, a River Plate és a Boca Juniors, melyek már több mint egy évszázada egymás ősi riválisai

(Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)

Buenos Aires két ősi rivális csapata, a Boca Juniors és a River Plate vasárnap este 22 órától csap össze egymással az argentin bajnokság (Liga Profesional) 18. fordulójában. A két csapat három év után játszhat újra nézők előtt egymással a La Bombonerában. Az elmúlt időszakban a Boca stadionjában zárt kapuk mögött találkoztak, miután minden korlátozást feloldottak, azóta eddig csak a River otthonában vagy semleges pályán találkoztak egymással.

A világ egyik legismertebb két csapat közti versengése egészen 1905 óta tart, amikor kettejük közül másodikként megalapították a Boca Juniors csapatát. A két egyesület eleinte egymás szomszédságában Buenos Aires városának La Boca nevű negyedben székelt, de két évtized után a River Plate elköltözött a gazdagok által lakott Núñezbe – részben innen ered a szegénynegyedben maradó Boca által később rájuk ragasztott és elhíresült „milliomosok” becenév.

A párharcot a szurkolók közti örök ellentét emelte túlzás nélkül a világ legnagyobb rangadói közé. Az argentin fővárosban több mint 30 profi klubot különböztetnek meg, ám a legtöbb fanatikussal a Boca és a River rendelkezik. Arról is bizonyosságot nyerhettünk, hogy a másik iránti gyűlölet legalább annyira mély és szenvedélyes, mint a saját csapat iránti szeretet. Az évek során – sajnos – számtalan nézőtéri, utcai vagy akár pályán történő rendbontás kísérte a túlfűtött hangulatú derbiket.

A Boca-River párharc sokkal több egy focimeccsnél, Argentínában a mindennapok része. Az iskolában a gyerekeknek már egész kiskorukban színt kell vallaniuk, hogy kinek melyik a kedvenc csapata, amely onnantól végig kíséri az életüket. Egy egymás elleni rangadó előtt hetekkel beszédtéma a mérkőzés az utcákon, a bárokban, mindenhol, utána meg főleg. A helyiek körében, majd világszerte is a Superclásico néven híresült el.

A vetélytársak eddig minden sorozatot figyelembe véve 257 alkalommal találkoztak egymással, melyből 90-et a Boca, 84-et a River nyert 83 döntetlen mellett. Az argentin bajnokságban 77 sikerrel ugyancsak a Boca áll jobban a 70-szer nyerő River előtt (65 pontosztozkodás). 37 bajnoki címével annak ellenére a „milliomosok” számítanak országos rekordernek, hogy 2014 után tavaly diadalmaskodtak először. A Boca 34 elsőségével közelít hozzájuk, legutóbb a 2019-2020-as idényben az utolsó fordulóban előzték meg az élen az ősi ellenfelet. A nemzetközi sikerekben a Boca áll jobban hat Libertadores-elsőséggel, ám amíg ők 2007 óta egyet sem nyertek, addig a négyszeres győztes River már a Gallardo-érában is kettőt nyert. Ráadásul utoljára 2018-ban éppen ellenük, amely talán minden idők legfontosabb Superclásicója volt.

 

A Superclásico legjei

– a leggyakoribb eredmény 1-0 a párharcban. Eddig összesen 75 alkalommal nyert egyik fél ilyen arányban a másikkal szemben.
– a legnagyobb különbségű győzelmet a Boca aratta, amely 1928. december 23-án hazai környezetben 6-0-ra verte a riválist. A „milliomosok” legnagyobb sikere 5-1 volt a régi Monumentalban 1941. október 19-én.
– a legtöbb gól 9 találat volt egy Superclásicón. Az 1972. október 15-én a Vélez stadionjában rendezett mérkőzésen a River 2-4-es hátrányból fordítva diadalmaskodott 5-4-re.
– a leggyorsabb gólt Manuel Lanzini szerezte a River javára a mérkőzés 43. másodpercében a 2013. május 5-i klasszikuson a La Bombonerában, amely végül 1-1-re végződött.
– a legkésőbbi gól a 2018. december 9-én rendezett Libertadores-kupa döntőjében született, amikor Gonzalo „Pity” Martínez a 116. percben volt eredményes és juttatta nemzetközi kupasikerhez a Rivert.
– a legtöbb gól a mérkőzések 14. percében született, 20 találat. Mindez elég kiegyenlített mérleget mutat: 11-et a Boca, 9-et a River szerzett ebben a minutában.

Az idei eddigi egyetlen egymás elleni mérkőzést a Copa de la Liga Profesional alapszakaszában a Boca házon kívül nyerte 1-0-ra Sebastián Villa Cano góljával, ezzel több mint négy év után nyertek újra a Monumentalban.

A megszokott presztízsen kívül az idei szezonban a helyezések szempontjából is kiélezett fontosságú lesz a rangadó. Jelenleg ugyanis a két ősi ellenlábas azonos pontszámmal foglalja el a 28 csapatos mezőny hatodik-hetedik pozícióját. Mindketten egyaránt öt ponttal vannak lemaradva az éllovas Atlético Tucumántól, amely csak döntetlent játszott ebben a fordulóban. Vagyis amelyikük győz, az két pontra megközelítheti a meglepetéscsapatot – bár még a Gimnasia is játszik, amely jelenleg csak egy pontra van a Tucumántól. Mindenesetre az kijelenthető, hogy amelyik gigász megnyeri a Superclásicót, annak életben maradnak a valós bajnoki esélyei, míg döntetlen esetén mindkettő reményei csorbulhatnak.

A világ egyik legnagyobb rangadójának újabb felvonására magyar idő szerint vasárnap este 22 órától kerül sor a Buenos Aires kultikus stadionjai közé tartozó La Bombonerában.

A bajnokság aktuális állása

Standings provided by SofaScore LiveScore

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!