Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Stadionbemutató: Kolumbia legnagyobb létesítményei II.

A legnagyobb argentin stadionok, valamint Brazília leghíresebb stadionjai , illetve Uruguay fontosabb létesítményeinek bemutatása után virtuális dél-amerikai stadionturnénk során Kolumbia felé vesszük az irányt…

Estadio Olímpico Pascual Guerrero

(Photo by Luis Ramirez/Getty Images)

Cali városában az América de Cali az Estadio Olímpico Pascual Guerreróban játssza a hazai mérkőzéseit 1937 óta. A létesítmény az építkezést kezdeményező Pascual Guerrero költő nevét viseli.

A stadion a 2010-es felújítása óta jelenlegi formájában több mint 38 ezer néző befogadására alkalmas. A munkálatok óta a játékteret végig kétszintes, fedett lelátó veszi körbe, igazi modern, többfunkciós létesítmény, ám ezzel együtt is “csak” a hatodik legnagyobb stadion az országban.

A 2001-es kolumbiai rendezésű Copa Américán hat mérkőzésnek adott otthont még a régi létesítmény, míg a 2011-es U20-as világbajnokságon már a vadonatúj stadionban rendeztek nyolc mérkőzést, köztük egy nyolcaddöntőt és egy negyeddöntőt. Az idei női Copa Américának ugyancsak fontos helyszíne volt, tíz találkozót bonyolítottak le a falain belül.

A tizenötszörös országos bajnok América de Cali csapata mellett kisebb helyi csapatoknak is otthona, ám a város másik nagy klubja, a Deportivo Cali 2015-ben már saját arénába költözött. Az évek során számtalan kisebb-nagyobb labdarúgótornának adott már otthont a komplexum, de például dél-amerikai atlétikai játékokat és különböző korosztályos sporteseményeket is rendeztek már meg benne.

A stadion emellett kedvelt koncerthelyszín, az évente megrendezésre kerülő Feria de Cali rendezvény keretein belül a Pink Floyd, a The Who, Juanes, Shakira és Marc Anthony is fellépett már. Továbbá különböző keresztény egyházak is gyakran bérlik a stadiont, ha nem futballmérkőzést rendeznek ott.

Estadio Deportivo Cali

 

A Deportivo Cali csapatának jelenlegi otthonát 2010-ben adták a Cali agglomerációjában található Palmira városában.

Az Estadio Deportivo Cali vagy Estadio de Palmaseca néven ismert létesítmény eredeti befogadó képessége 61 890 fő volt, azonban később a felújítások miatt 52 ezerre csökkentették, ám a 2018-as lelátócseréket követően már “csak” 42 ezer néző befogadására lett alkalmas. Ennek ellenére 2017-től kezdve a jelenlévők maximális száma 25 ezer főben van korlátozva a stadionhoz vezető utak és a parkolási lehetőségek korlátozott kapacitása miatt.

Az építés hét éven át tartott 2003 és 2010 között, mivel hosszabb időre le kellett állítani a munkálatokat azok után, hogy az ásatásatok során egy időszámításunk előtti, őshonos kultúrához tartozó maradványokat találtak az épület területén.

A modern stadion egy kagyló benyomását kelti a két hosszantó oldalon elhelyezett tetővel, amelyek nem érnek egymással össze, így a két rövid oldalon egyáltalán nincs fedél a lelátó felett.

A Deportivo Cali története során tíz alkalommal hódította el a kolumbiai országos bajnoki címet, legutóbb a 2021-es második kiírást nyerte meg. Három csapat sikeresebb nála: a rekordernek számító Atlético Nacional 17, a városi rivális América de Cali és a bogotái Millonarios pedig egyaránt 15-15 elsőséggel rendelkezik. Emellett a csapat két Libertadores-kupa-döntőt játszott, azonban az 1978-as és az 1999-es finálét egyaránt elvesztette.

A 2021-es női bajnoki döntőre a stadion ideiglenesen felvette Myriam Guerrero nevét, aki az ország női labdarúgásának úttörője volt, egyúttal a válogatott első csapatkapitánya és egyetlen női szövetségi kapitánya.

Estadio Palogrande

 

Az ország középső részén a hegyekben található Manizales városának labdarúgó csapata, az Once Caldas a hazai mérkőzéseit az 1936-ban átadott Estadio Palogrande nevű létesítményben játssza.

A város jelentős pénzügyi, ipari, kulturális és turisztikai központ. Manizalest gyakran nevezik „A kávé világfővárosának” vagy „A nyitott kapuk városának” egyaránt.

Az Once Caldas 1959-ben jött létre az Once Deportivo és a Deportes Caldas csapatainak egyesüléből. Előbbit 1930-ban, utóbbi a 40-es években alapították.

A csapat története során négy alkalommal hódította el a kolumbiai országos bajnoki címet: 1950-ben, 2003-ban, 2009-ben és 2010-ben lettek bajnokok. Az Once Caldas legnagyobb nemzetközi sikerére az argentin labdarúgás rajongói is élénken emlékezhetnek, hiszen 2004-ben a Boca Juniors tizenegyespárbajban való legyőzésével hódították el a Libertadores-kupát éppen ebben a stadionban.

A klubtörténelem legeredményesebb játékosa ugyancsak egy Boca-nevelésű csatár. Sergio Galván 1996 és 2003 között 185 gólt szerzett az Once Caldas színeiben, mellyel messze a csapat legjobb góllövőjének számít, csaknem 50 találattal megelőzve a második helyezettet.

Az Estadio Palogrande festői környezetben fekszik a hegyek között. A stadion befogadóképessége az 1994-es felújítása után 36 ezer fősre emelkedett, azonban a 2011-es U20-as világbajnokságon módosítottak rajta, azóta pedig 32 ezer néző vendégül látására alkalmas. Az akkori junior-vb-n a létesítményt öt csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek adott otthont. Jelen formájában két szintes fedett lelátóval rendelkezik a pálya körül kör alakban.

Estadio General Santander

 

A jelenleg csak a kolumbiai másodosztályban szereplő Cúcuta Deportivo együttese ugyancsak egy jelentősebb stadionban vívja a mérkőzéseit.

San José de Cúcuta városa Kolumbia észak-keleti részén fekszik a venezuelai határ közelében. A helyi csapat az Estadio General Santanderben játssza a hazai mérkőzéseit.

A létesítmény Francisco de Paula Santander katonai és politikai vezető után kapta a nevét, aki a kolumbiai függetlenségi háború egyik élharcosa volt a XIX. században. A stadiont 1948-ban adták át, később 1989-ben és 2006-ban esett át jelentősebb ráncfelvarráson. Jelenlegi formájában több mint 42 ezer néző befogadására alkalmas.

Az 1928-ban alapított Cúcuta Deportivo története legnagyobb sikerét elérve, 2006-ban megnyerte az országos első osztályú bajnokságot. Ezt követően a Libertadores-kupa 2007-es kiírásában egészen az elődöntőig meneteltek, csak a későbbi győztes Boca Juniors tudta megállítani őket, amely messze a klub történetének legjobb nemzetközi eredménye volt. Emellett a Cúcuta három alkalommal nyerte meg a másodosztály küzdelmeit, az 1995-1996-os, 2005-ös és a 2018-as idényben, azonban jelenleg megint csak a Categoría Primera B-ben versenyez.

A piros-fekete klubszínekkel rendelkező egyesület legnagyobb riválisa a jelenleg is első osztályú a szomszédos Bucaramanga városában székelő Atlético Bucaramanga csapata, amely a cúcutaiakkal ellentétben soha nem volt első osztályú bajnok. Kettőjük vetélkedése a Clásico del Oriente Colombiano néven az ország legnagyobb rangadói közé tartozik a bogotái, a calii és a medellíni klubok rivalizálása után.

Maga a stadion egy régivágású építmény, a játékteret végig kétszintes fedett lelátó veszi körbe.

A sorozat korábbi része:

Kolumbia legnagyobb létesítményei I.

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!