Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Liga MX Playoff: a Pachuca a döntő kapujában, hátrányban az América – videóval

Az elmúlt két napban játszották le a mexikói bajnokság (Liga MX) 2022-es Aperturájának rájátszásában az elődöntők első mérkőzéseit…

(Photo by Manuel Velasquez/Getty Images)

Az alapszakaszban csak hatodik helyen végző Deportivo Toluca egy őrült mérkőzésen 2-1-re legyőzte az első kiemelt Club Américát és került lépéselőnybe az elődöntő-párharcban. A fővárosiak akár már az első öt percen belül megszerezhették volna a vezetést, de Zendejas betörése után az éles szögből leadott lövését Volpi hárította. A kezdeti megilletődöttség után a Toluca rendezte a sorait és egyre több ígéretes akciót vezetett. Az első félidő derekánál L. Fernández kapu elé felívelt szabadrúgására Ochoa rosszul jött ki, Óscar Ortega sodorta be a játékszert az üres kapuba. A Toluca vérszemet kapott és további akciókat vezetett, miközben a favorit egyre inkább elbizonytalanodott, lányos zavarában Lara röviden adott haza egy labdát, majd lerántotta az őt szerelő Menesest. Az így megítélt büntetőt az uruguayi Leonardo Fernández magabiztosan váltotta gólra. Az első játékrész ráadásában szépíthettek volna a vendégek, Volpi azonban bravúrral védte Valdes bombaerős szabadrúgását. A szünet utáni folytatásban Sanvezzo egy kiugrás végén értékesített egy ziccert, mellyel már 3-0-ra vezethettek volna a hazaiak, azonban a játékvezető a videófelvételek megtekintése után les miatt érvénytelenítette a találatot. Nem sokkal később Meneses kiugrásánál Ochoa védett bravúrral, megtartva az eredményt. Kétszer is hajszállal úszta meg a kapott gólt az América, majd bő tíz perccel a vége előtt sikerült közelebb zárkóznia, Martín bejátszását a kapu elé érkező Emilio Lara vágta a hálóba. A mexikóvárosiak őrült hajrába kezdtek az egyenlítés érdekében, azonban a Toluca hősiesen védekezett és egy góllal megnyerte az odavágót. A vasárnap hajnali második meccsen az América bármilyen arányú győzelemmel továbbjut, akár már az egygólos sikerrel is jobb helyezése révén.

Deportivo Toluca – Club América 2-1 (2-0)
Gólszerzők: Ortega (23.), L. Fernández (42. – büntetőből), ill. Lara (79.)

 

A másik párharcban ugyancsak a hazai pályán kezdő csapat került lépéselőnybe, méghozzá a Pachuca egy káprázatos meccsen 5-2-re múlta felül a playoffot a második helyről kezdő Monterrey-t. A házigazda már az első tíz percen belül magához ragadta a vezetést, miután Guzmán szögletét a kapu torkából Nicolás Ibánez sodorta be a hálóba. Bő öt perccel később a vendégek máris egalizáltak, Ustari több bravúros védése után Hector Moreno közeli fejesét képtelenek voltak kifejelni a gólvonalról. Az első játékrész derekánál a Pachuca újra visszavette a vezetést, az ecuadori Romário Ibarra egy kiugrás végén vette be Andrada ketrecét. Ezt követően ismét a vendégeken volt a sor, akik több kimaradt lehetőség után még a szünet előtti percekben újból egyenlíteni tudtak, miután egy ide-oda pattogó labdát Luis Romo lőtt a tizenhatos előteréből a kapuba. A csapatok 2-2-es állással mehettek a szünetre. A fordulás után a házigazda harmadszor is villámgyorsan megszerezte a vezetést, a második gólt szerzett Ibarra baloldali beadását a spanyol Paulino de la Fuente fejjel továbbította a kapuba. A Rayados ismét megpróbált egyenlíteni, azonban kimaradtak a lehetőségek, Funes Mori ajtó-ablak helyzetben durrantott mellé. A 64. minutumban még nagyobb bajba került Vucetich mester csapata, ugyanis Aguirre a kiállítás sorsára jutott. Ennek ellenére nem sokkal később kiegyenlíthetett volna, Ustari ugyanis elütötte Mezát, azonban a veterán kapus javította hibáját, amikor hárította Funes Mori büntetőjét. A találkozó hajrájában Ortíz szabálytalansága után a hazaiak is tizenegyest rúghattak, melyet Nicolás Ibánez nem hibázott el, 4-2-re növelte csapata előnyét. Ezzel pedig még mindig nem volt vége, a ráadás perceiben Nicolás Ibánez újabb gólt szerzett, miután Andrada bravúrja után senkitől sem zavartatva magát közelről értékesítette a kipattanót – a vendégek védői távolról lest integettek, ahelyett hogy segítettek volna a tisztázásban. A Pachuca így háromgólos előnyt szerzett az odavágón, a Rayadosnak hazai pályán legalább ennyivel kellene nyernie, hogy bejusson a döntőbe.

Pachuca – Monterrey 5-2 (2-2)
Gólszerzők: Ibánez (9., 86., 90+2. – a másodikat büntetőből), Ibarra (23.), P. de la Fuente (47.), ill. H. Moreno (16.), Romo (42.)
Kiállítva:ill. Aguirre (64.)

 

Liga MX, Apertura 2022 Playoff, a további program

Elődöntő, visszavágók:
Club América – Deportivo Toluca vasárnap, 03:06
Monterrey – Pachuca hétfő, 03:06

Liga MX, Apertura 2022 Playoff, az eddigi eredmények

Negyeddöntő, visszavágók:
Club América – Puebla 5-1
Monterrey – Cruz Azul 3-0
Santos Laguna – Deportivo Toluca 1-2
Pachuca – Tigres UANL 2-1

Negyeddöntő, első mérkőzések:
Puebla – Club América 1–6
Cruz Azul – Monterrey 0–0
Deportivo Toluca – Santos Laguna 4–3
Tigres UANL – Pachuca 1–0

Nyolcaddöntők:
Tigres UANL – Necaxa 2–0
Cruz Azul – Club León 1–0
Deportivo Toluca – Juárez 3–0
Puebla – Chivas Guadalajara 1–1  tizenegyesek után: 5-4