Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-visszatekintő: a trófea visszatalált a futball hazájába – 1966

Cikksorozatunkban a futballtörténelem eddig megrendezett világbajnokságait vesszük sorra. Az angolok már régóta fenték a fogukat a világbajnoki trófeára, és 1966-ban teljesült az álmuk, ráadásul házigazdaként. 

1966. július 30.: Az angol válogatott kapitánya, Bobby Moore csapattársai vállán ünnepel kezében a Jules Rimet-kupával, azaz a vb-trófeával, miután megkapta azt az angol királynőtől az 1966-os világbajnokság döntője után, ahol Anglia 4-2-re győzte le az NSZK-t. (Original Caption via Getty Images)

1966-ban rendezték a világbajnokságok történetének nyolcadik tornáját Angliában. A selejtezőkben rekordszámú, 72 csapat harcolt egymással a bejutásért. Ennek a mezőnynek viszont még nem volt tagja 16 afrikai nemzet, mivel miután kiderült, hogy még egy selejtezőt kellene játszaniuk az ázsiai vagy az óceániai térség győztesével, inkább bojkottálták a rendezvényt. Most is 16 csapat juthatott ki a világbajnokságra, és a házigazdán, illetve a címvédőn kívül végül 10 európai, 3 dél- és közép-amerikai és 1 ázsiai ország került be a legjobbak közé. Portugália és Észak-Korea először jutottak ki a vb-re.

Ez volt az első olyan világbajnokság, amelyen kabalát alkalmaztak. World Cup Willie egy oroszlán volt, ami Angliát jelképezte, és egy “World Cup” (világbajnokság) feliratú brit zászlós pólót viselt. Innentől kezdve minden tornának volt egy kabalája.

World Cup Willie, az 1966-os vb kabalája
(Photo by PA Images via Getty Images)

Még el sem kezdődött, de már majdnem botrányba fulladt a világbajnokság. A vb-trófeát az 1950-es tornán nevezték el a Rimet-kupának, ami négy évente mindig az új győzteshez került. A trófea 1966 januárjában érkezett meg Angliába egy kiállításra, amin fokozott volt a biztonság, ám két hónappal később, március 20-án mégis sikerült valakinek ellopnia. A rablók pénzt követeltek azért, hogy visszaadják a kupát, különben beolvasztják, ám a rendőrök elrontották az átadást, mivel a közvetítő ember kiszúrta, hogy követik. A később Edward Betchley-ként azonosított férfit némi kergetőzés után végül elkapták, de tagadta, hogy ő lopta volna el a kupát, és végig azt bizonygatta, hogy őt csak felbérelte egy “Pózna” álnévre hallgató alak. Az egyik szemtanú azonban azonosította, mint a rablásban is részt vevő személyt, ezért két év börtönbüntetést kapott, de még a szabadulása előtt meghalt. A lopás után egy héttel, március 27-én David Corbett Pickles nevű kutyáját sétáltatta Dél-Londonban, amikor az eb egy csomagot fedezett fel a bokrokban, amiben megtalálták elrejtve a trófeát. A rendőrök először magát Corbettet is gyanúsítottként kezelték, mert nem hitték el neki a sztorit, de sikerült tisztáznia magát. Pickles lett a vb sztárja, a gazdája 6000 fontot kapott a szövetségtől jutalmul, de a kutyát meghívták a világbajnoki címet ünneplő angol válogatott bankettjére is, sőt, kinyalhatta a nyugat-németek elleni döntőben parádézó Geoff Hurst tányérját is.

Pickles, a keverék kutyus lett az 1966-os vb sztárja
(Photo by DB dpa/picture alliance via Getty Images)

A világbajnokság végül minden gond nélkül elkezdődött 1966. július 11-én az angol-uruguay mérkőzéssel, ami végül egy gól nélküli döntetlent hozott. Ez volt az első olyan torna, ahol a csapatok sokkal taktikusabban és védekezőbben játszottak, így már a csoportkörökben nagyon kevés gól esett, Anglia például mindössze 4 rúgott góllal végzett az első helyen a csoportban. A magyar válogatott, amely erre a vb-re is szintén kijutott, a portugálokkal, a brazilokkal és a bolgárokkal került egy csoportba, és egyedül csak a debütáló Portugáliát nem tudta legyőzni, de a címvédő Brazíliát igen, ráadásul 3-1-re, így a brazilok végül a harmadik helyen estek ki a sorozatból. A negyeddöntőben Észak-Korea majdnem búcsúztatta az egyik nagy esélyesnek tartott portugál válogatottat, miután már 3-0-ra vezettek az első félidőben, ám a torna legjobbjának, Eusebiónak a vezérletével megfordították az eredményt, és végül 5-3-mal jutottak tovább. Magyarország itt már nem bírt a Szovjetunió ellen, és kiesett, ám az oroszok a következő fordulóban alulmaradtak az NSZK ellen, akik így bejutottak a döntőbe. A másik ágon Anglia Portugáliát fogadta, ahol a házigazda Bobby Charlton duplájával győzött, és jutott a fináléba.

1966. július 30-án játszotta a döntött Anglia és az NSZK a londoni Wembley stadionban majdnem 97 ezer néző előtt. Kiegyenlített mérkőzés volt, sokáig 1-1-es eredménnyel játszottak a csapatok, ám a 78. percben Martin Peters találatával megszerezte a vezetést az angol válogatott. Már a kezükben érezhették a győzelmet, amikor a 89. percben Wolfgang Weber egyenlített, ezzel pedig ébren tartotta a németek győzelmi reményeit. Hosszabbítás következett, ahol nagyon belelendültek az angolok, és az első gólt szerző Charlie Hurst a 101. és a 120. percben is betalált, ezzel elnyerve Anglia rég dédelgetett álmát, a világbajnoki trófeát, amit azóta sem tudott ismét megszerezni. Ez volt a második olyan alkalom, amikor a finálé hosszabbításban dőlt el, Hurst pedig máig az egyetlen olyan játékos, aki vb-döntőben mesterhármast szerzett, ám második találatát a mai napig vitatják, hogy a gólvonal mögé pattant-e a kapufáról.

A döntő összefoglalója IDE KATTINTVA tekinthető meg!

A torna gólkirálya a debütáló portugál válogatott legjobbja, Eusebio lett 9 találattal. Vezérletével Portugália a harmadik helyet szerezte meg első világbajnokságán.

Érdekesség még, hogy ez volt az utolsó vb, amit fekete-fehérben közvetítettek a televízióban, illetve egészen 1994-ig ez volt a legtöbb nézőt bevonzó torna.

Az 1966-as angliai világbajnokság adatai:

Dátum: 1966. július 11-30.

Győztes: Anglia Második: NSZK Harmadik: Portugália Negyedik: Szovjetunió

Résztvevő csapatok száma: 16

Résztvevők: Anglia, Brazilia, Argentína, Chile, Uruguay, Mexikó, Magyarország, Szovjetunió, NSZK, Franciaország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Bulgária, Svájc, Észak-Korea

Házigazda: Anglia

Helyszínek: 7 város 8 stadion: London (2 stadion), Manchester, Liverpool, Sunderland, Birmingham, Middlesbrough, Sheffield,

Gólkirály: Eusebio (Portugália): 9

Összes nézőszám: 1.563.135 fő

Lejátszott meccsek száma: 32

Összesen lőtt gólok száma: 89

Gólátlag: 2,78 gól/meccs

Eddigi cikkjeink a sorozatban:

Vb-visszatekintő: mindent a világbajnokságokról 1930-tól 2018-ig

Vb-visszatekintő: a legelső világbajnokság a futball történelmében – 1930

Vb-visszatekintő: európai helyszínt kapott a második világbajnokság – 1934

Vb-visszatekintő: döntőben a magyarok, ám a címvédőt nem tudták legyőzni – 1938

Vb-visszatekintő: 12 év után ismét Dél-Amerikába ment a világbajnokság – 1950

Vb-visszatekintő: Magyarország a második döntőjét veszíti el – 1954

Vb-visszatekintő: elérkezett a brazilok ideje – 1958 

Vb-visszatekintő: a legagresszívabb torna a vb-k történetében – 1962