Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Sallói: “Sokan rávágják, hogy a lengyel bajnokság is jobb, mint az MLS…”

A magyar válogatott MLS-ben légióskodó játékosa nagy izgalommal várja a 2023-as esztendőt…

(Photo by Erin Chang/ISI Photos/Getty Images)

Az MLS-ben szereplő Sporting Kansas City magyar légiósa, Sallói Dániel a Rangadó részére adott interjúban őszintén beszélt pályafutása kezdetéről, nehézségeiről, sikereiről és további kilátásairól:

“A kezdeteket inkább tanulságos időszakként éltem meg. Újdonságot jelentett, hogy bekerültem a felnőttkeretbe, profi labdarúgókkal léptem pályára az NB I-ben, ahogy abból is okultam, amikor hirtelen nem játszottam, és visszaküldtek a második csapathoz. Valamennyi tapasztalás kellett ahhoz, hogy eljussak oda, ahol most vagyok. Az Újpesttel kapcsolatban csak az az érzés maradt bennem, hogy ahol gyerekként felnőttem, ott tudtam először felnőttcsapatban játszani, és ez a létező legnagyobb megtiszteltetés” – mondta karrierje első szakaszáról.

“Szerencsém volt azzal is, 2017-ben rúgtam pár fontos gólt és kupát nyertünk, míg a 2018-as évem extrán sikerült, hiszen egy meccsem múlt, hogy a nagydöntőbe jussunk” – mesélte el az amerikai átigazolása kapcsán.

Sallói úgy érzi, hogy hazánkban sztereotípia lett az MLS degradálása, pedig nem annyira gyenge a bajnokság:

“Ma már szinte minden futballkedvelő az európai klubfocin, főképp az öt topligán szocializálódik, amelyek tényleg a legjobbak a világon. Ebből kiindulva közülük sokan simán rávágják, hogy a lengyel bajnokság is jobb, mint az MLS. Közben ez már egyáltalán nem biztos. Sőt. Aki ezt állítja, annak, tényleg javaslom, hogy üljön le a televízió elé, és nézzen meg pár MLS-bajnokit, de még jobb, ha olyan szerencsés, hogy egyszer felülhet valamelyik amerikai stadion lelátójára, és ott szerez tapasztalatot a játékról, és az azt körülvevő kiszolgálásról, hangulatról.”

“Nem vitás, támadófoci van, erre épül az egész liga. Ez nekem fekszik, ezért szeretem. Kifejezetten örülök, hogy nincsenek túltaktikázva a meccsek. Utóbbiak ugyanis nem nyújtanak akkora szurkolói, nézői élményt. A vb-döntő is a 80. perctől vált izgalmassá. Az tette igazán élvezetessé, amikor úgy igazán elkezdtek támadni a csapatok, hol a francia, hogy az argentin kapu előtt alakult ki helyzet. Az MLS ezt a felfogást képviseli. Nem baj, hogy nincsenek 0-0-k, mert a 3-3 az sokkal jobb dolog” – tette hozzá.

“Néztem statisztikákat, 8-9-szer annyit utazunk, mint mondjuk a Premier League-csapatok. Ez valóban gyakran negatívan hat az Európából érkező új labdarúgókra. Aki a nyáron igazol át, miközben nálunk javában megy a bajnokság, sokszor azt se tudja, éppen melyik nap, melyik város, melyik szállodájában van. Viszont minden rosszban van valami jó, hamar gyűlik az utaskilométer, télen már ingyen repülhet haza” – mesélte az utazások mennyiségéről.

Sallói a jövőbeli kilátásait illetően bizakodó, hiszen évről évre folyamatosan fejlődik klubjánál:

“Nemrég újabb négyéves szerződést írtam alá a Sportinggal. A Kansas akadémiától odáig jutottam, hogy most már kiemelt jövedelmű játékosnak számítok. Számomra ez óriási dolog. Míg Újpesten még amatőr szerződéssel fociztam, nem kerestem pénzt, el tudtam jutni arra a szintre, hogy egyrészt meghatározó játékosként tekintenek rám a csapatban, másrészt nagyon komoly szerződéssel ismerték ezt el. A klub bízik bennem, és ezt azzal szeretném viszonozni, hogy a jövőben ezt a meghatározó szerepet fel akarom vállalni. Hiszen én vagyok az, akire számít az edző, számítanak a csapattársak, és számítanak a nézők is. Ez egy olyan szerep, aminek nem szabad hátat fordítani.”