Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Marco Rossi: “Nagyon sokat jelentett számomra ez a díj…”

Az év edzőjének választott Marco Rossi bizakodva tekintett előre a 2023-as esztendőre…

(Photo by Marvin Ibo Guengoer – GES Sportfoto/Getty Images)

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a Nemzeti Sport részére adott interjúban beszélt az év edzője díj körülményeiről:

“Amikor olyan sikeredzők társaságába kerül az ember egy szavazás során, amilyenben én voltam, soha nem lehet biztos abban, hogy ő kapja a legtöbb voksot. Úgy indultam el, hogy harminchárom százalék esélyem van a győzelemre, szerencsém volt, hogy én nyertem. Ugyanakkor köszönöm mindazoknak, akik rám szavaztak, nagy büszkeséggel tölt el, hogy méltónak találtak erre a díjra. Hozzáteszem, akkor is büszke lennék, ha nem vihettem volna haza a trófeát – felemelő érzés volt megannyi kiváló sportoló és edző között eltölteni ezt az estét.”

“Talán azért esett rám a választás, mert a labdarúgás világában dolgozom. A futball a földkerekség szinte minden pontján népszerűségnek örvend, Magyarországon különösen. Az Operaház színpadán olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolók és az ő mestereik között ültem, az Év edzője díjra jelölt Csang Csing Lina, Bánhidi Ákos páros, valamint Bíró Attila egyaránt csodálatos sikereket ért el az általa irányított rövid pályás gyorskorcsolya-, illetve a női vízilabda-válogatottal. Én nem nyertem semmilyen címet a csapatommal, mégis nekem ítélték a díjat, úgy gondolom, ez a foci erejének is betudható” – tette hozzá.

Rossi 2020-ban és 2022-ben ugyancsak az év edzője lett hazánkban, most pedig harmadszor hódította el az elismerést:

“Mindkettő egyformán kedves nekem. Más kérdés, hogy két esztendeje azért voksolhattak rám a legtöbben, mert a válogatottal kivívtuk az Európa-bajnoki részvétel jogát. Most nem jutottunk ki sehová, ugyanakkor a Nemzetek Ligájában nagyszerűen szerepeltünk, fantasztikus győzelmeket értünk el. Anglia ellen kétszer is nyertünk, a wolverhamptoni négy nullás sikerünket nyugodt szívvel nevezhetjük történelminek. Hovatovább az a meccs az angol futball históriáskönyvében is helyet követelhet magának, hiszen azt megelőzően kilencvennégy évvel kapott ki hazai pályán négy góllal Anglia.”

Az olasz szakember azt is elárulta, hogy nagyon sokat jelent számára ez a díj: “Nagyon sokat! Jóllehet az érdem nem kizárólag az enyém, sőt! Szeretném megosztani a kollégáimmal, akiktől rengeteg segítséget kapok. Tisztában vagyok azzal, hogy egyedül semmire nem mennék, nem győzöm hangsúlyozni, mennyire hálás vagyok nekik. Ahogyan a játékosoknak is, mert azt senki ne feledje, hogy a futballisták nélkül a világ legjobb edzője sem lenne eredményes. A díjamat pedig szeretném a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, azon belül is Csányi Sándornak ajánlani, mert az elnök úr az első pillanattól fogva támogat. Soha nem helyezett rám nyomást, folyamatosan érzem a bizalmát. Ha négy és fél éve nem hitt volna bennem, most nem tartanék itt.”

“Szerintem még több is van bennünk annál, amit eddig mutattunk. Mint említettem, képesnek tartom a csapatot arra, hogy kiharcolja az Eb-részvételt, kíváncsian várom, hogyan birkózunk majd meg a ránk nehezedő nyomással” – jegyezte meg a nemzeti csapat 2023-as évére tekintve.