Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

UEFA Ifjúsági Liga: keményen küzdött az MTK, de mégis az Ajax jutott tovább

Két sikerrel vett forduló után már egy igazi nagyágyú, a holland Ajax várt az MTK-ra az UEFA Ifjúsági Liga rájátszásában. Őket kellett legyőzni ahhoz, hogy a magyar csapat bejusson a legjobb 16 közé a legrangosabb utánpótlás ligában.

A Jelgava és az Ashdod legyőzése után olyan helyre jutott az MTK, ahová magyar csapat azelőtt sohasem: bejutottak az ifi BL rájátszásába. A bajnoki ág legjobb nyolc csapata ebben a körben a BL-ág csoportkörének második helyezettjeivel csapott össze. A magyar bajnok ellenfele az az Ajax lett, amely nem sokkal maradt le a csoportelső Liverpool mögött – lényegében a legerősebb ellenfél, akit csak kapni lehetett.

Ez már önmagában is szép feladat lenne a Balogh Béla és Kanta József által irányított szakmai stábnak, ám akadtak még egyéb hiányzók is – ráadásul főleg a védelemben. Merényi, Asante, Molnár Kevin és Balogh Máté is hiányzott sérülés miatt, valamint Vidnyánszky sem állt már a csapat rendelkezésére. A fővárosiak így felforgatott védelemmel kényszerültek kiállni az amúgy kissé tartalékos Ajax ellen (olyan alapemberek hiányoztak, mint Hato, Sarfo, Muzambo, vagy Kjaer).

Nagyon lelkesen kezdtek a kék-fehérek, akiknek a letámadása alaposan meg is lepte a hollandokat: Molnár Ádin rögtön fél perc után egy kapufával jelentkezett. Kis híján meglett tehát a magyar vezetés, az első percek egyértelműen a hazaiaké voltak. Az Ajax nem igazán jutott el lövésekig, csak járatni tudták a labdát Csenterics kapujától távol. Az MTK visszahúzódott és türelmesen várt az adódó lehetőségekre – veszélyes kontráik pedig olykor okoztak kisebb zavarokat a vendégek számára. A 27. percben például Barkóczi került hatalmas helyzetbe, de végül nem talált kaput.

Az Ajax a félidő második felében már próbálta fokozni a tempót, de komoly lehetőségekig nem jutottak. Az MTK védekezése meglepően stabilan állt a lábán. A hollandoknál alig egy-egy szép mozzanatra futotta csak a nagyobb nevektől: Agougil remekül irányította csapatát a középpályán, valamint Kalakoh is ügyesen kavargatott a jobbszélen. Ez minden esetre féltávnál kevés volt a gólhoz, 0-0-al mehettek szünetre a csapatok.

A folytatásban egyértelműen rákapcsolt az Ajax. Beszorították ellenfelüket és hamarosan érkeztek az első lövések is a részükről. Az MTK párszor tudott kontrázni, de Setford kapust nem tudták megdolgoztatni. Az 57. percben aztán a magyar tizenhatos vonalánál történt egy szabálytalanság, az észt bíró pedig a büntetőpontra mutatott. Misehouy állt a labda mögé és nem hibázott, így a vendégek közel egy óra játék után megszerezték a vezetést.

A budapesti alakulat innentől lépéshátrányban futballozhatott, ami az előzetes taktikájukat fenekestül forgatta fel. Úgy kellett fenntartaniuk a stabil védekezést, hogy közben kezdeményeznek és próbálnak nyomást helyezni az amszterdamiakra. Egy ilyen ellenféllel szemben ez legfeljebb pillanatokra sikerülhetett, ugyanakkor az MTK tudott zavart kelteni az ellenfél térfelén – még az egyenlítés is benne volt a pakliban. A 90 perc leteltével aztán kifizetődött a sok meló: kezezés miatt a hazaiak is büntetőhöz jutottak, amit végül Kovács Mátyás kihagyott. Az angol U17-es válogatott  kapusa, Setford eltalálta az irányt és védett, így maradt az 1-0 a végére.

Az Ajax akár be is biztosíthatta volna fölényét, de ezen az estén nem alkottak maradandót a játék semmilyen elemében sem. Kényelmes játékkal húzták be a továbbjutást még félig cserecsapattal is – márpedig ők pontosan ezért jöttek. Az MTK játékosai büszkék lehetnek a teljesítményükre és emelt fővel hagyhatták el a pályát egy jóval nagyobb játékerőt képviselő csapat ellen.

MTK – Ajax 0-1 (0-0)
Helyszín: Hidegkúti Stadion (Budapest); Vezette: Jaanovits (EST)
G.: Misehouy (59. – büntető)

MTK: Csenterics – Anokye, Matviiv, Csernák, Varga D. (Lépő) – Szőke, Mensah – Kovács M., Horváth A., Molnár Á. – Barkóczi (Vasvári). Edző: Balogh Béla, Kanta József.

Ajax: Setford – van Bohemen, Henry, Gooijer, Alders – Agougil (Chahid), Gorter – Banel (Chourak), Misehouy (Speksnijder), Kalokoh – Boerhout. Edző: Peereboom.