Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Liga MX: nagy csata a Monterrey mögött a jobb helyekért – KÖRKÉP

A mexikói bajnokság (Liga MX) 2023-as Clausurájának alapszakaszában a finishez közeledünk…

(Photo by Alfredo Lopez/Jam Media/Getty Images)

A mexikói bajnokság (Liga MX) 2023-as Clausurájában már csak öt forduló van hátra a mostani válogatott szünet után az alapszakaszból.

A mezőnyt a Monterrey megállíthatatlan formában vezeti, hiszen a Rayados tíz győzelme mellett mindössze egyetlen döntetlent és vereséget jegyzett, az egyetlen fiaskót még az első fordulóban szenvedték el, legutóbb városi rangadót nyert meg a Tigres UANL ellen. Öt fordulóval az alapszakasz vége előtt hét ponttal vezetnek a hatalmas meglepetésre második helyen álló Club León előtt, amely a kötelezőket hozva rendkívül megbízhatóan teljesít, de a hátralévő körökben még több meccset is közvetlen riválisokkal vívhat.

A rekordbajnok Club América csak a harmadik helyen áll egy pontra másodiktól úgy, hogy csupán egyetlen meccset vesztett el, de mindössze hat meccset nyert meg öt döntetlen mellett, így Henry Martín hiába vezeti 11 góljával a góllövőlistát, de a mexikóvárosiak korántsem teljesítenek makulátlanul. A rendkívül szoros küzdelemben egy-egy ponttal van lemaradva róluk a tavalyi Apertura fináléjának két résztvevője, a győztes Pachuca és a döntős Deportivo Toluca. A Los Tuzos az aktuális idényben négy fiaskójából hármat az elmúlt hetekben könyvelt el, miután több rangadót is elvesztett. Egyelőre korántsincsenek olyan meggyőző formában, mint tavaly év végén voltak.

Még egy lépcsőfokkal áll lejjebb az idény közben edzőváltáson átesett Tigres UANL és a gyenge rajt után magához térő Chivas Guadalajara, akik mindketten 21-21 pontot gyűjtöttek az eddigi 12 mérkőzés alatt. Jelen állás szerint azonban André-Pierre Gignacék és a “kecskék” is egy ponttal le vannak maradva a rájátszásbeli kiemelést biztosító negyedik helyről.

Az előzetes várakozásokat mindenképpen alulmúló Cruz Azul bár feljebb kapaszkodott a mezőny végéről, ahol korábban állt és úgy tűnik, hogy a rájátszásba is biztosan be fog jutni, de a fővárosi csapat a legjobbakkal képtelen felvenni a versenyt. Velük azonos pontszámmal bír a Santos Laguna is, amely az elmúlt években rendre bele tudott szólni az élcsapatok dolgába, most azonban a kilencedik helyről erre vajmi kevés esélye lehet.

Az utolsó playoff-helyeket a Juárez és a Puebla legfeljebb annyinak örülhet, hogy a vonal felett tartózkodik, de mindketten rendkívül sebezhetőek. Az egymást követő két bajnoki címe után legutóbb a rájátszásról is lemaradó Atlas Guadalajara birtokolja az utolsó rájátszást érő 12. pozíciót jobb gólkülönbsége révén három csapatnál, így még jócskán igyekeznie kell a playoffért.

Az Atlas sarkában ott sorakozik a Necaxa, a Tijuana és az Atlético San Luís azonos pontszámmal, míg a kétarcú Pumas UNAM egy ponttal van mögöttük. Ennek a négyesnek még bármelyik tagja odaérhet a rájátszásba, szemben az utolsó két helyen álló Querétaro és Mazatlán csapataival, akik az egész idényben eddig mindössze egy-egy mérkőzést nyertek meg.

A bajnokság aktuális állása