Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ekl: közel volt a győzelemhez a Fradi, de be kellett érniük egy ponttal a Genk ellen

Az Európa Konferencia Liga csoportkörének 4. fordulójában a Ferencváros otthon, a Groupama Arénában készült bravúrt bemutatni és meglepni a belga Genk együttesét.

Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images

A legutóbbi, belgiumi döntetlen után a magyar drukkerek joggal reménykedhettek egy jó eredményben a budapesti visszavágó kapcsán. Habár a Ferencváros egy hétvégi vereséggel hangolt erre az összecsapásra, az Ekl-ben eddig stabil játékot tudtak nyújtani és ez a Genk ellen akár győzelmet is érhetett hazai pályán – feltéve, hogy ezúttal élni tudnak a kínálkozó lehetőségekkel.

Paintsil már az 5. percben megadta az alaphangot egy hatalmas helyzettel, ezt követően azonban a hazaiak tudták átvenni az irányítást. A Fradi kontrollálta a játékot, a Genk pedig eleinte főleg a kontrákban bízhatott. Utóbbi kapcsán Paintsil sebessége roppant veszélyes fegyvernek bizonyult: a ghánai középpályás egyértelműen csapata legjobbja volt. Az első meccsen Botka rövid pórázon tartotta őt, így többnyire meg lehetett gátolni abban, hogy kibontakozzon – most viszont Botka hiányában leginkább Civic próbálta megfékezni. Nem sok sikerrel.

Helyzetek terén elég kiegyenlített volt a játék és idővel a labdabirtoklás terén is felzárkózott a belga együttes. Nyugodt tempójú összecsapás volt ez két hasonlóan erős csapattal – akik nem nagyon vállaltak kockázatot a legutóbbi találkozón és most az első félidőben sem. A 39. percben talán Marquinhos lehetőségét lehet még kiemelni: a brazil támadó lövését szép mozdulattal védte Vandevoordt. Ezt leszámítva azonban nem kerültek igazán közel a gólhoz a csapatok. Kiegyenlített volt a találkozó első fele.

A második játékrész zöld-fehér lehetőségekkel indult. Sőt, a 47. percben még a háló is zörrent: Abu Fani lövése után kipattant a labda a kapusról, az érkező Pesic viszont bevágta azt a vendég kapuba. Így megtört a jég és végre láthattunk egy gólt – ez pedig ki kellett hogy mozdítsa a Genket ebből a nyugodt, túlbiztosított pozícióból.

Kimondottan jól nézett ki ekkor a mérkőzés képe ferencvárosi szempontból, a fekete mezesek egy ideig nem találták a helyüket a pályán. Egy óra játék után azonban Mmaee sérülése meghatározó jelentőséggel bírt az eredmény szempontjából. A marokkói védő a bokájára kapott egy rúgást, ami után le is kellett cserélni. Nem jött azonban egyből a csere, így 1-2 percet emberhátrányban kellett átvészelnie a Fradinak – ami végül nem jött össze kapott gól nélkül. A Genk lövéssel próbálkozott, ami után a kipattanót a felfutó hobbhátvéd Munoz vágta a hálóba. Így ismét döntetlenre állt a meccs. Kezdődhetett minden előröl.

A hajrára mindkét tréner több cserével és szerkezeti változtatással készült, ám ezek sem tudtak igazi áttörést hozni a támadójáték terén. A Fradi talán valamivel közelebb állt az újabb találathoz, de összességében nem forgott már igazi veszélyben az 1-1-es állás. A belgiumi 0-0 után így ezúttal is igazságos döntetlen született. Ez magyar szempontból egy jó eredmény, hiszen papíron egy jobb csapattal szemben sikerült ismét pontot rabolni. A játék képe alapján azonban két azonos erősségű csapat találkozott és a hazaiaknak lett volna sansza a győzelemre. Az más kérdés, hogy ezzel nem tudtak élni.

Ferencváros – Genk 1-1 (0-0)
Helyszín: Groupama Aréna (Budapest) Vezette: Kulbakov (BLR)
Gólszerző:
Pesic (47.), Munoz (62.)
Sárga lap: Abu Fani, ill. Sadick, Al Khannouss, Munoz, Paintsil
Kiállítás:  ill.

Ferencváros: Dibusz – Civic, Cisse, Mmaee (Aaneba), Makreckis – Abu Fani, Sigér (Esiti) – Zachariassen (Ben Romdhane) – Adama Traore (Botka), Pesic (Lisztes), Marquinhos. Edző: Stankovic.

Genk: Vandevoordt – Arteaga, Cuesta, Sadick, Munoz – Heynen (Galarza), Hrosovsky – Baah, Paintsil (Fadera), El Khannouss – Zeqiri (Sor). Edző: Vrancken.

A F-csoport aktuális állása:

Standings provided by Sofascore