Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: egy öngóllal győzte le a címvédőt a nagy fölényben futballozó spanyol válogatott! – videóval

Második rangadójára készült a spanyol válogatott az Európa-bajnokság B-jelű csoportjában, ahol Horvátország után ezúttal a címvédő Olaszországgal kellett megmérkőzniük.

(Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)

Az első percektől kezdve a spanyol válogatott lépett fel kezdeményezőbbként, amely az első negyedórában két nagy lehetőséget is kidolgozott. Először a 2. percben alakult ki lehetőség, amikor Williams beadását Pedri tudta 6 méterről kapura fejelni senkitől sem zavartatva, Donnarumma azonban ki tudta piszkálni a labdát a léc alól. A második nagy helyzet a 10. percben érkezett, ekkor szintén a bal oldalról érkezett a beadás, a befejező pedig Williams volt, aki 6 méterről a kapu mellé fejelte a labdát. Az olasz válogatott egyértelműen a gyors ellentámadásokra helyezte a hangsúlyt, de ezek a próbálkozások az első játékrész első felében nem jártak sikerrel. A 24. percben aztán Morata próbálta meg éles szögből bevenni a kaput, Donnarumma azonban jól zárta a szöget és védeni tudott. Egy perccel később már egy jóval nagyobb bravúrra volt szükség az olaszok kapusától, aki Fabian Ruiz 25 méterről elengedett bombáját tolta újheggyel a léc fölé. A játékrész utolsó harmadában is a spanyolok akarata érvényesült, de újabb nagy lehetőség már nem alakult ki, így gól nélküli döntetlennel vonultak pihenőre a felek.

A második félidő első komoly lehetősége is Pedri előtt adódott, amikor a középpályás Cucurella centerezését belsőzhette 7 méterről kapura, de a próbálkozása nem találta el a célt. A spanyolok nyomása az 55. percben végül góllá érett egy, miután Nico Williams beadását Morata csúsztatta a kapu irányába, amibe Donnarumma beleért kézzel, a labda pedig így Calafiori lábára pattant, onnan pedig a hálóba került a játékszer, 1-0! A vezetés megszerzését követően sem lassítottak a spanyolok, az 58. minutumban Morata vette célba a kaput a tizenhatoson kívülről, a léc alá tartó labdáját Donnarumma ütötte szögletre. A sarokrúgás után Le Normand tudott kapura fejelni, Cambiaso azonban kivágta a labdát a gólvonal elől. A 61. percben Lamine Yamal próbálkozott meg a gólszerzéssel a tizenhatos előteréből, a jobb felsőbe tartó lövése azonban centikkel a kapufa mellett szállt el. A 70. percben aztán egy spanyol ellentámadás végén Nico Williams lőtt a tizenhatos sarkáról a hosszú felső irányába, de a próbálkozása a kapufán csattant. Az olaszok első említésre méltó próbálkozása a 74. percre volt tehető, amikor Pellegrini 24-25 méterről végzett el egy szabadrúgást, ami végül Simón kapuja felett hagyta el a játékteret. A véghajrára a spanyolok átadták a kezdeményezést az olaszoknak, de a címvédő nem igazán tudott mit kezdeni ezzel, sőt a ráadásban még Ayoze Pérez két lövését is bravúrral fogta Donnarumma, így összességében Luciano Spallettiék örülhettek, hogy csak 1:0-ra veszítették el ezt az összecsapást. A spanyolok számára pedig ez a győzelem azt jelenti, hogy bebiztosították első helyüket a csoportban.

Spanyolország – Olaszország 1-0 (0-0)
Helyszín:
Veltins Arena Vezette: S. Vincic
Gólszerző:
Calafiori (55. – öngól) ill.
Sárga lapok: Rodri (45+1.), Le Normand (69.), Carvajal (90+6.) ill. Donnarumma (15.), Cristante (46.)
Kiállítás:ill.-

Spanyolország: Simón – Cucurella, Laporte, Le Normand, Carvajal – Ruiz (Merino 90+4.), Rodri, Pedri (Baena 71.) – Williams (Perez 78.), Morata (Oyarzabal 78.), Yamal (Torres 71.) Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco – Barella, Jorginho (Cristante 46.) – Frattesi (Cambiaso 46.), Pellegrini (Raspadori 82.), Chiesa (Zaccagni 64.) – Scamacca (Retegui 64.) Szövetségi kapitány: Luciano Spalletti

A mérkőzés összefoglalója:

Szerda:
Horvátország – Albánia 2-2
Németország – Magyarország 2-0
Skócia – Svájc 1-1

Csütörtök:
Szlovénia – Szerbia 1-1
Dánia – Anglia 1-1
Spanyolország – Olaszország 1-0

Péntek:
15:00 Szlovákia – Ukrajna (Tv: M4 Sport)
18:00 Lengyelország – Ausztria (Tv: M4 Sport)
21:00 Hollandia – Franciaország (Tv: M4 Sport)

Szombat:
15:00 Georgia – Csehország (Tv: M4 Sport)
18:00 Törökország – Portugália (Tv: M4 Sport)
21:00 Belgium – Románia (Tv: M4 Sport)

A B-csoport aktuális állása:

Az állást biztosítja a Sofascore