Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I, visszatekintő – Kiegyensúlyozott teljesítmény gyümölcse Győrben

Hosszú-hosszú böjt után lett újra bajnok a Rába-parti együttes, ami az elmúlt évek szisztematikus építkezésének gyümölcse. Harminc éve ünnepelhetett utoljára a Győr. Most Pintér Attila keze alatt újfent bajnokcsapat jött létre. Szezonértékelőnk utolsó, befejező részében az ETO-val foglalkozunk.

1. Győri ETO 19 győzelem 7 döntetlen 4 vereség  57-33 64 pont

Az idő kerekét tekerjük vissza egészen 2001-ig. Ekkor érkezett a klub élére Tarsoly Csaba, akinek nagyon sokat köszönhet a város, és a klub is. A pénzügyi szakember érkezése előtt áldatlan állapotok uralkodtak a csapat körül. A bajnokcsapatot bemutató Nemzeti Sport mellékletben így fogalmazott Tarsoly Csaba: Amikor 2001-ben Győrbe érkeztem a kollégáimmal, olyan volt a klub, mintha aknavetővel szétlőtték volna…” 2004-ig konszolidáció zajlott a klubnál, majd fokozatosan elkezdtek építkezni, aminek következtében egy impozáns stadion, és mindenki ellen esélyes együttes épült. Ugorjunk kilenc évet előre: Tarsoly Csaba Pintér Attilát nyerte meg edzőnek. A köztudottan határozott, és fegyelmet követelő szakember első évében bronzéremig vezette a csapatot, majd az Európa Ligában nagy sikert elérve kiejtette a jóval esélyesebbnek tartott francia Montpelliert, ám a Stuttgart ellen már nem sikerült a bravúr. A 2009-2010-es idény bronzérme után a következő évben féltávnál Csertői Aurél váltotta a korábbi két csapatával is sikeres – a Ferencvárossal bajnok és kupagyőztes, a Matáv Sopronnal kupagyőztes – szakembert. Eltelt egy év, és az elnök-tulajdonos gondolt egyet, és visszahívta Pintért a csapat kispadjára. Hogy jól döntött, mi sem bizonyítja jobban, hogy újfent dobogóra vezette a zöld-fehéreket, majd az elmúlt szezonban immár negyedik bajnoki címéig és kupadöntőig jutott a Rába-parti csapat. Pedig a szezon nem úgy indult, hogy az ETO tényező lesz. Debrecen elleni vereséggel nyitott a Győr (1-4), hogy aztán egy tizenhét meccsen át tartó veretlenségi szériát produkáljon a társaság, amellyel bebetonozta magát az első helyre. Tavasszal ugyanakkor volt egy periódus, amikor rezgett a léc, hiszen négy pontra megközelítette őket a Videoton, de végül tíz pontos előnnyel befutott a Győri hajó.

Több jó egyéni teljesítmény is segítette Pintér munkáját, ami nem ment a csapaegység rovására, sőt. Minden játékos hozzá tudta tenni azt a pluszt, ami kellett ehhez a sikerhez. A kapuban Sztevanovics egész évben kimagaslóan védett, bár apróbb hibái azért akadtak, a védelemben Lipták Zoltán és Takács Ákos tanárian futballozott, de a kisebb bakik náluk is jelentkeztek néha, míg a két szélső védő, Svec és Völgyi rendre hatékonyan segítette a támadásokat, amik a gólpasszok számában is megmutatkozott. A középpályán is régen láttunk ilyen egységesen futballozó Győrt, mint az idén, a támadósorban pedig mindig volt valaki, aki góllal, gólokkal segítette a csapatot. Pintért korábban védekező-specialistának tartottak, aki ezúttal sem változtatott jól bevált stratégiáján, ám ezúttal olyan támadó szellemű futballisták dolgoztak a keze alá, akikben megvan a tűz, és a sikeréhség. Pintér Attila az alatt az egy év alatt, amíg nem dolgozott, folyamatosan képezte magát, így érhette el pályafutása második bajnoki címét edzőként. Ráadásul több ízben sérülések is nehezítették a szakember munkáját: a szezon elején Völgyi Dániel hagyott ki néhány bajnokit arccsontműtétje után, majd tavasszal előbb Koltai Tamás bajlódott lágyéksérvvel, míg a hajrára Sztevanovics is kidőlt, miután a 27 fordulóban, a Ferencváros elleni találkozó első félidejében olyan rosszul ért földet egy védésnél, ami miatt megsérült a dereka. Az utolsó három fordulóban előbb Molnár Péter, majd Lubos Kamenár pótolta.

Elmondható tehát, hogy a nyitó fordulóban kapott pofon nemhogy padlóra küldte volna a zöld-fehéreket, hanem szárnyakat adott a társaságnak. Az ősszel mindössze az az egy veresége volt a győrieknek, ám tavasszal hozzátettek még hármat. A legfájóbb talán a Paks elleni, amikor már három góllal is vezettek Varga Rolandék, a végén mégis a tolnai zöld-fehérek örülhettek. Előtte pár héttel Kecskeméten szaladt bele egy méretes pofonba Pintér legénysége, a hajrában pedig Kispesten is elszórt három pontot a csapat. Összességében azonban megérdemelt a Rába-partiak bajnoki címe, amely a BL-selejtezőbe repítette őket. Ott is egyenesen a nemrégiben kinevezett Paulo Sousa által irányított Maccabi Tel-Aviv elé.

Győr tehát idén sportfőváros lett: A női kézilabdások hazai fronton mindent (bajnokság, kupa) megnyertek, és oly sok próbálkozás után Európában (Bajnokok Ligája) is a csúcsra értek. A futsalosok is sorozatban sokadik aranyukat szerezték, míg a női kosárlabdacsapat ezúttal az ezüstérmet szerezte meg.

Íme a bajnokcsapat névsora: Szasa Sztevanovics, Lubos Kamenár, Molnár Péter kapusok.
Michal Svec, Lipták Zoltán, Takács Ákos, Tokody Tibor, Völgyi Dániel, Marko Dinjar, Vladimir Djordjevic, Marián Had, Lang Ádám, Lazar Stanisichátvédek.
Nikola Trajkovic, Koltai Tamás, Pátkai Máté, Djordje Kamber, Rok Kronaveter, Nemanja Andric, Mihai-Onisor Nicorec, Linas Pilibaitis, Varga Tamás, Kalmár Zsolt, Matetits István, Novák Csanádközéppályások.
Rati Aleksidze, Tarmo Kink, Varga Roland, Marek Strestík, Jarmo Ahjupera, Mihai Dina, Dudás Ádám, Giorgi Kvilitaiatámadók.

Házi góllista:
12 gólos: Varga Roland
8 gólos: Djordje Kamber, Koltai Tamás
7 gólos: Nikola Trajkovic
5 gólos: Rok Kronaveter
4 gólos: Völgyi Dániel

Legtöbb mérkőzésen pályára lépett játékosok:
27 mérkőzés: Szasa Sztevanovics, Djordje Kamber, Varga Roland
26 mérkőzés: Lipták Zoltán, Pátkai Máté
25 mérkőzés: Marek Strestík
23 mérkőzés: Takács Ákos, Michal Svec, Nikola Trajkovic

Gólpasszok:
8: Varga Roland
6: Pátkai Máté
5: Nikola Trajkovic, Marek Strestík

Kanadai tábla (gól+gólpassz):
20 pont: Varga Roland (12+8)
12 pont: Nikola Trajkovic (7+5)
11 pont: Djordje Kamber (8+3)
11 pont: Koltai Tamás (8+3)
9 pont: Rok Kronaveter (5+4)
8 pont: Marek Strestík (3+5)
8 pont: Völgyi Dániel (4+4)
7 pont: Pátkai Máté (1+6)

Legtöbb játszott perc:
2412: Djordje Kamber
2385: Szasa Stevanovics
2306: Lipták Zoltán
2164: Varga Roland
2070: Takács Ákos

Legértékesebb játékosok a trasfermarkt.de szerint (euróban):
1 millió: Michal Svec
750 ezer: Koltai Tamás
700 ezer: Pátkai  Máté
600 ezer: Lipták Zoltán
600 ezer: Marek Strestík
500 ezer: Rok Kronaveter
450 ezer: Djordje Kamber
400 ezer: Lubos Kamenár
400 ezer: Völgyi Dániel
400 ezer: Nikola Trajkovic
400 ezer: Dudás Ádám
400 ezer: Tarmo Kink
400 ezer: Varga Roland

Gavalovits Sándor