Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A seregszemle – Chievo

Folytatjuk az olasz mezőny bemutatását előző cikkünk ősi riválisával, a Chievo-val.

A Repülő Szamarak történelme korántsem olyan gazdag, mint városi riválisáé. A klub sokáig csak amatőr ligákban szerepelt, éppen ezért komoly sikerük nincs is. 1964-ben Luigi Campedelli lett a klub elnöke, ami jó hatással volt a csapatra. Ő akkor a Paluani cég tulajdonosa volt, aminek köszönhetően a klub neve Paluani Chievo lett. Az ő elnöksége alatt több osztályt is ugrottak, 1986-ban sikerült a Serie C2-ig eljutinuk, ezért át kellett költözniük a Marcantonio Bentegodi stadionba, ezóta osztoznak a Hellas-szal a hazai pályán. 1989-ben feljutottak a Serie C1-be, rá egy évre pedig megváltoztatták a klub nevét a ma is használt A. C. Chievo Verona-ra. 1992-ben meghalt Campedelli elnök szívrohamban, helyére fia, Luca került, aki mindössze 23 éves volt ekkor, ezzel az olasz labdarúgás legfiatalabb elnöke lett. Ő nevezte ki a klub élére Alberto Malesani-t, aki feljuttatta őket a Serie B-be, ahol először vívhatták meg a városi derbit a Hellas-szal, a Derbi Della Scala-t. Végül a 2000-2001-es szezonban Luigi Del Neri vezetésével feljutottak az első osztályba, ahol még soha korábban nem jártak.
Mindenki azt gondolta, hogy első szezonjukban már mennek is vissza a sárga-kékek, de mindenkit sokkoltak és az 5. helyet szerezték meg, igen szép és szórakoztató játékkal. A következő szezonban így indulhattak az UEFA-kupában, de a Crvena Zvezda már az első körben kiejtette őket. Ezután 7., majd 9. hely következett, de elment a klubtól a sikeredző, Del Neri. Helyére Mario Beretta-t nevezték ki, és bár jól kezdték a szezont (harmadikok is voltak), egyre inkább csúsztak lefelé a tabellán és 3 körrel a vége előtt a kiesőzónában találták magukat. Ekkor, amolyan utolsó szalmaszálként kirúgták Beretta-t és egy régi játékos, Maurizio D’Angelo vette át a helyét. Vele talán minden idők egyik legnagyobb menekülését produkálták, 3 meccsen 2 győzelmet és 1 döntetlent sikerült összehozni, aminek köszönhetően sikerült kiharcolni a bennmaradást. 2005-06-ban Giuseppe Pilon volt a vezetőedző, a Chievo újra a Del Neri-korszakot idézte, mind játékstílusban, mind sikerességben. A 7. helyet sikerült megcsípniük, de a Calciopoli miatt, az előttük végző csapatoktól pontokat vontak le, így ők a 4. helyre kerültek fel, ami BL-selejtezőt ért. A 2006-07-es BL-szezon selejtező körében a Levski Szófiával játszottak, de egy idegenbeli 2-0-s vereség és egy hazai 2-2 után kiestek, viszont folytathatták az UEFA-kupában. Itt a Braga-val játszottak, idegenben 2-0-s vereség, hazai pályán 2-1-es győzelem, így nem jutottak be a csoportkörbe. 2006 októberében Pilon-t kirúgták és újra Del Neri-t nevezték ki, de a csapat a kiesésről döntő meccsen, semleges pályán 2-0-s vereséget szenvedett a Catania-tól Bologna-ban. Azonnal visszajutottak, de a következő években állandó harcot vívtak a kiesés ellen, igaz végül mindig megmenekültek. Nem volt ez másképp tavaly sem. Végig a táblázat alsó felében tanyáztak és harcoltak a kiesés ellen, végül a 37. körben sikerült biztosítani a bennmaradást a Cagliari 1-0-s legyőzésével.

Alberto Paloschi – Forrás: zimbio.com

Kulcsember: Alberto Paloschi már egy ideje az ígéret szerepében tetszelgett, amikor tavaly végre megjött az áttörés. 33 meccsen 13 gólt szerzett a bajnokságban, és ezzel benntartotta csapatát a 24 éves csatár. Ha a következő szezonban is tudja hozni ezt a formáját, vagy esetleg javít rajta egy kicsit, akkor a Chievo ismételten bentmaradhat. Fontos szereplő lesz még Sergio Pellisier, akinek a neve lassan egybeforr a klubéval. A 35 éves csatár már legendává nőtte ki magát, és még mindig el tud dönteni egy-egy meccset.
A Chievo idén sem néz könnyű szezon elé, valószínűleg megint végig ott lesznek a kiesés elkerüléséért folyó harcban, de a végén épphogy megmenekülnek, pont ahogy tették azt az elmúlt 6 évben.
Tipp: 17. hely.

Korábban bemutatásra kerülő Serie A csapatok (2014/2015):
Serie A seregszemle – Hellas Verona
Serie A seregszemle – Empoli
Serie A seregszemle – Cesena

Tereh Balázs