Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A menetelő Leverkusent a Köln állította meg; Stieber gólpasszt adott a HSV győztes meccsén

A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 30. fordulójának szombati játéknapján a Leverkusen a Köln otthonába látogatott, abban bízva, hogy megtartja harmadik helyét, míg Stieberék az Augsburg ellen küzdöttek a bent maradásért, a Stuttgart pedig a Freiburggal szemben.

A Köln pontszerzéséhez Horn is kellett, aki Calhanoglu tizenegyesét védte ki (forrás: kicker.de)

1. FC Köln – Bayer Leverkusen 1-1 (0-0)
Helyszín: RheinEnergieStadion – 47.500 néző
Vezette: Deniz Aytekin
Gólszerzők: Finne (84′), ill.Brandt (60′)
Sárga lapok: Gerhardt (44′), Wimmer (55′), ill. Rolfes (17′), Son (24′), Toprak (90+4′)

1. FC Köln: Horn – Hector, Wimmer, Maroh, Brecko (Finne 77′) – Gerhardt (Peszko 67′), Vogt, Lehmann (Nagasawa 82′), Risse – Osako, Ujah
Vezetőedző: Peter Stöger

Bayer Leverkusen: Leno – Hilbert, Toprak, Papadopoulos (Jedvaj 64′), Wendell – Bender, Rolfes (Drmić 60′) – Bellarabi, Calhanoglu, Son (Brandt 54′) – Kießling
Vezetőedző: Roger Schmidt

A 3., Bajnokok Ligája főtáblát érő helyezésének megtartása reményében lépett pályára Kölnben a Bayer Leverkusen.
A meccs első nagy gólszerzési lehetősége a hazaiak előtt adódott, amikor Osako kapásból kapura lőtte a labdát a beadás után, de Leno kivédte a japán löketét. A félidő hajrájában jöttek az izgalmak, hiszen a 40. percben Maroh szabálytalansága miatt ítélt tizenegyest a játékvezető. A labda mögé Calhanoglu állt, de lövésére jól mozdult el Horn és hatástalanította a büntetőt! Ez volt egyben a félidő utolsó, jelentős momentuma is, így gólmentes játékrészt követően mehettek pihenni a futballisták. Többször veszélyeztetett a félidő során a vendégcsapat, de a hazai hálóőr nem csak a tizenegyesnél volt résen.

Az 58. percben Risse révén kerülhetett volna előnybe az 1. FC Köln, de a hazaiak játékosának lövése mellé ment. Ráadásul két perccel ezután a vendégek örülhettek gólnak! Bellarabi passzát Brandt 16 méterről váltotta gólra (0-1). A 64. percben Papadopoulos számára sérülés miatt véget ért a meccs, a görög hátvéd helyére pedig Tin Jedvajt küldte pályára Roger Scmidt. A 76. percben Ujah egyenlített volna fejjel, de a labda mellé szállt. Ám a végjátékhoz közeledve jött az egalizálás! Ujah passzát követően Finne lőtt kapásgólt a 84. minutumban (1-1). Ezzel a Köln megállította a menetelő Leverkusent, amely – ha holnap győz a Mönchegladbach – visszacsúszhat a 4. helyre.

Hamburger SV – FC Augsburg 3-2 (2-1)
Helyszín: Imtech Arena – 55.000 néző
Vezette: Tobias Welz
Gólszerzők: Olic (11′), Lasogga (19′, 71′), ill. Bobadilla (25′), Werner (70′)

A bent maradásért küzdő Hamburger SV kezdőjében ismét helyet kapott Stieber Zoltán. A sokkal előkelőbb helyen álló bajor FC Augsburg volt a meccs esélyese.
Ennek ellenére a vezetést a hazaiak szerezték meg a veterán Olic révén a 11. minutumban! Stieber lövésébe kapott bele a horvát, így jutott a labda a kapuba (1-0). Baier szabadrúgásból egyenlített volna a 15. percben, de lövését Adler szögletre mentette. Hamar jött az előny növelése, ugyanis a 19. percben Lasogga révén duplázni tudott a HSV! Ostrzolek beívelését követően született az újabb gól Lasogga fejese révén (2-0). Két perccel ezután a második gól szerzője ismét fejjel vette volna be a kaput, de a hálóőr ezúttal begyűjtötte a labdát. A 25. percben már a szépítésre is sor került, amikor Werner szabadrúgás beívelését követően Bobadilla fejjel volt eredményes (2-1). A félidő hajrájához közeledve a vendégek gólszerzője megint befejelte volna a labdát a kapuba, de a 39. percben elvégzett kísérlete után a labda fölé ment. A 42. percben is a vendégek találhattak volna be, de Feulner lövésébe egy védő lépett bele, a labda pedig szögletre ment.

A fordulás után hamar betalált volna az Augsburg, de Esswein a 49. percben közelről fölé lőtte a labdát. Az 54. minutumban a túloldalon van der Vaart eresztett meg egy löketet, de a holland kísérletét kivédte Hitz. A 66. percben Ilicevic fejjel növelte volna előnyét a HSV-nak, de próbálkozásánál a vendégek kapusa újra védett. Viszont az egyenlítés jött össze, amikor a 70. percben nagyszerű gólt szerzett Werner Højbjerg passzát követően (2-2). De nem kellett sokat várni arra, hogy ismét vezetést szerezzen a hazai csapat! A következő minutumban Lasogga ünnepelhette a dupláját, méghozzá Stieber passzát követően (3-2). Két perccel ezután Jansen kétgólos előnyhöz juttatta volna a Hamburgot, de közeli lövése a kapufán csattant! Ji a 83. percben egalizált volna, de Adler szögletre mentett. A 93. percben is adódott esély a bajorok egalizálására, viszont Verhaegh a kipattanót mellé lőtte, így a hazaiak győzelmével ért véget a találkozó. A kikötővárosiak így fontos és nagy győzelmet arattak az Augsburg ellen, így a kiesőzónából menekülőre fogva.

VfB Stuttgart – SC Freiburg 2-2 (2-0)
Helyszín: Mercedes-Benz Arena – 60.000 néző
Vezette: Wolfgang Stark
Gólszerzők: Harnik (24′, 27′), Petersen (59′ – büntetőből, 86′)
Kiállítva: Hlousek (67′)

A kiesés ellen menekülő gárdák csaptak össze Stuttgartban, igaz, a vendégeskedő freiburgi klub már korábban elmozdult a kiesőzónából, de még annak közelében van.
A 21. percben a szögletből beívelt labdát Harnik fejelte kapura, de a vendégek hálóőre, Bürki megakadályozta azt, hogy a játékszer a kapuban kössön ki. Három perccel később viszont Harnik már nem hibázott, és Ginczek labdáját gólra váltotta (1-0). Újabb három perccel ezután saját és csapata találatai számát is megduplázta Harnik! A csúcsformában játszó labdarúgó a kapu előteréből volt eredményes (2-0). A vendégek kapura irányuló kísérleteiből eggyel kevesebb volt a Freiburgnak, és azok igazán nagy veszélyt nem hordoztak magukban, így magabiztos előnnyel mehettek pihenőre Stevens játékosai.

A második félidő első fontos eseménye az 58. percben történt meg, amikor Wolfgang Start Hlousek megmozdulása után tizenegyest adott a vendégeknek, a hazaiak játékosának pedig sárga lapot. A labda mögé Petersen állt, aki a léc alá lőve a labdát értékesítette a büntetőt (2-1). A 64. percben Petersen duplázott volna, de fejesénél tisztázott egy VfB védő. A 67. minutumban Hlousek begyűjtötte második sárga lapját, így emberhátrányba került a hazai együttes. Úgy tűnt, zsebben a hazaiak sikere, de akárcsak Harnik, a túloldalon Petersen is duplázott, és a 86. percben a kipattanót bevágva pontot szerzett csapatának (2-2). Két gólos előnyét adta le ezzel a VfB, amely továbbra sem tud előrébb lépni a veszélyzónából.

Nagy Dávid