Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Premier League: Kiesők az ezredforduló óta! – köztük a Man.City

Ahogyan minden esztendőben, úgy idén is hatalmas a küzdelem a szezon végén a bennmaradásért a világ egyik ha nem a legerősebb bajnokságában a Premier League-ben. Az utolsó három helyet szeretné mindenki elkerülni, ez az Aston Villa számára nem sikerült, míg a Newcastle, Norwich, Sunderland trió közül ketten szintén kiesnek majd pár hét múlva. Nézzünk egy kicsit a múltba, egészen az ezderfordulóig lapoztunk vissza a liga történetébe, kíváncsiak voltunk, hogy kik búcsúztak a ligától. Az utóbbi öt esztendőre visszamenőleg azt is megnéztük, hogy a kiesők azóta hol tartanak, milyen utat jártak be.

5334-premier-league-logo

2014/15

Milyen érdekes, hogy tavaly a Leicester a kiesés elől menekült meg, idén pedig karnyújtásnyira van tőlük a bajnoki cím…! Tavaly egyébként még megúszta a Newcastle, Sunderland, Aston Villa trió, ők hárman végeztek közvetlenül a kiesőzóna előtt. Sokat azonban nem tudtak változtatni egy év alatt. Az egyik kieső a Hull City volt, a csapat idén szépen teljesít a Championshipben, s készülhet a rájátszásra a feljutásért. A Burnley sem zuhant össze, a tavaly búcsúzó csapat két fordulóval a vége előtt vezeti a másodosztályt, ám még nem jelenthetjük ki, hogy feljutottak, ugyanis mindhárom dobogós 87 pontos, közülük pedig csak kettő vált majd jogot a Premier League 2016/17-es szezonjára, a harmadiknak a rájátszásban kell bizonyítania. A QPR, már nem vette ilyen jól az akadályokat, a csapat jelenleg a 13. pozícióban van, messze a rájátszást érő helyektől és kiesőzónától, jövőre is biztos a másodosztályú tagságuk. A tavalyi három kiesőből kettő újonc volt.

2013/14

Az egyik kieső a Norwich City volt, mely azonban a rájátszást megnyerve csupán egy esztendőt töltött a második ligába, ám idén egyelőre kieső helyen áll a csapat a Premier League-ből. A “kanárik” igazi ingázó csapatnak számítanak az utóbbi években. A Fulham a kiesését követően a középmezőnyben végzett a másodosztályban, a csapat azonban idén kiesési problémákkal küzdött. A bennmaradás megvan, nem zuhannak tovább a harmadosztályig. Gera Zoltán egykori csapatánál nagy változások kellenek, vagy a csapat még tovább süllyedhet. A walesi Cardiff City kiesését követően és idén is a felsőházban foglal helyet a másodosztályban, sőt, idén még a rájátszásra is van egy nüánsznyi esélyük.

2012/13

Érdekesség, hogy ebben a szezonban is a Sunderland, Newcastle, Aston Villa trió végzett közvetlenül a kiesőzóna előtt. A Wigan, a Reading és a QPR pedig búcsúzott az élvonaltól. A Wigan azóta egészen a harmadosztályig süllyedt, ám egy esztendőnyi tagság után újra megváltották tagságukat a másodosztályba, jövőre tehát újra láthatjuk őket a Championship mezőnyében. A  Reading azóta is a másodosztályban szerepel, míg a QPR azóta már egyszer visszajutott, majd ki is esett, idei eredményei pedig jövőre is a Championship tagságra jogosítják a csapatot.

2011/12

Itt már igencsak elő kell venni az emlékezőképességet, vajon önök emlékeznek a Bolton, a Blackburn és a Wolverhampton élvonalbeli meccseire? Előbbi révén biztosan jobban rémlenek a dolgok, hiszen a Wanderers hálóját Bogdán Ádám védte. A Bolton idén utolsóként zárta a másodosztályt, s jövőre a harmadik ligában harcolhatnak csupán. A Woves azóta is a másodosztályban szerepel, idén sem lesz feljutás, s ez a Blackburn esetében is így igaz.

2010/11

Ebben a szezonban búcsúzott a Birmindham City, mely azóta is a másodosztály tagja, ám egy ízben csak jobb gólkülönbségüknek köszönhették azt, hogy nem estek ki a harmadik vonalba. A Blackpool szereplésére bizonyára kevesen emlékeznek, sok maradandót nem alkotott a klub a legjobbak között. A lejtmenet nem ált meg, a csapat két éven keresztól a Championship alsóházában foglalt helyet, míg nem tavaly sereghajtóként zúgtak ki a harmadosztályba. A lejtmenet pedig tovább folytatódhat, két fordulóval a bajnokság vége előtt ugyanis a harmadik ligában is kieső helyen áll az együttes. A Blackpool tehát könnyen előfordulhat, hogy a 2016/17-es szezont a negyedik vonalban kezdi meg, náluk nagyobbat senki nem zuhant az utóbbi időben lefelé. Ebben az évben a West Ham is a kiesők között volt, a csapat azonban mostanra már a Premier League-ben szerepel a nemzetközi kupaindulást érő helyekért. A kiesőst követően egyből visszajutottak egyébként.

További évek kiesői az ezredfordulóig

2009/10: Burnley, Hull City, Portsmouth
2008/09: Newcastle, Middlesbrough, West Brom
2007/08: Reading, Birmingham, Derby County
2006/07: Sheffield United, Charlton Atletic, Watford
2005/06: Birmingham, West Brom, Sunderland
2004/05: Crystal Palace, Norwich, Southampton
2003/04: Leicester, Leeds, Wolwerhampton
2002/03: West Ham, West Brom, Sunderland
2001/02: Ipswich, Derby County, Leicester
2000/01: Manchester City, Coventry, Bradford
1999/00: Wimbledon FC, Sheffield Wed, Wadford