Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Eb-keret: Stieber Zoltán

2016.06.14. a nap amire már az egész ország vár, Magyarország 44 év után újra az Eb-n szerepel. A következő napokban bemutatjuk azon játékosokat, akik hazánkat képviselik ezen tornán. Minden este 8 órakor, egy újabb játékost igyekszünk jobban megismertetni a veletek.

A válogatott Eb – kerete:

Kapusok:
Gulácsi Péter, Dibusz Dénes

védők:
Kádár Tamás, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Fiola Attila
Pintér Ádám, Juhász Roland, Korhut Mihály, Bese Barnabás

középpályások:
Kleinheisler László,

Stieber Zoltán

Már végleges a keret, így biztos, hogy nem lövünk mellé. Valahogy Stieber Zoltán volt az a játékos, akit nem mertünk a legelején megírni, ugyanis kérdéses volt a helye a keretben. Nála nem a tudással van a probléma, hanem a játékhiány a forma.

stieber - nso.hu(nso.hu)

1988.10.16-án Sárváron született. 2003-tól az Újpest igazolt játékosa. Korábban a Goldballnál nevelkedett. Sokáig nem tartozott  a lilák keretéhez, hiszen az Aston Villa 2005-ben szerződtette. Így még nem volt 17 éves, mikor légiósnak állhatott. 2007 novemberétől 2008 áprilisáig a Yeovil Town csapatánál volt kölcsönben. A League One-ban szereplő klubnál 15 meccsen 1 gól és 1 gólpassz mérleggel zárt.

2009 január végén véget ért az angliai kaland, s szerződtette a német Koblenz. A német csapat akkor még a Bundesliga II-ben szerepelt. 1,5 évig tartozott a klub kötelékébe, ezen idő alatt 40 meccsen 6 gólt szerzett és 7 gólpasszt osztott ki. A Koblenz azóta évről évre lejjebb csúszott, az idei bajnokságban a  Oberliga Rheinland csoportban szerepelt. Ez Németországban az 5.osztálynak felel meg.

2010 júliusában az ugyancsak Bundesliga II-ben szereplő Aachen játékosa lett. 34 bajnokin 10 góljával és 17 gólpasszával több klub figyelmét felkeltette. 900.000 Euróért meg is vásárolta játékjogát a Bundesliga I-es Mainz. Ez kevésbé volt jó klubváltás, hisz ugyan 23 éves korára német elsőosztályú játékosnak mondhatta magát, csak lehetőséget keveset kapott. 7 bajnoki, 1 kupa és 1 Európa – Liga – selejtező került fel abban az évben a meccsek rubrikába.

stieber 63(hatharom.com)

2012 nyarán jött az újabb klubváltás. Maradhatott az élvonalban, hisz a friss feljutó Greuther Fürth, szintén 900.000 Euróért megvásárolta. Első évben a Bundesliga I-ben 16 meccs 3 gól 2 gólpassz a mérlege. Viszont csapatával búcsúzott az első osztályból. Viszont ekkor maradt, s a Bundesliga II-ben 32 meccs 9 gól, 11 gólpassz után készülhetett az osztályozóra. Ugyanis a klubja nem jutott fel, de azért elcsípték az osztályozós helyet. Hamburg ellen játszottak, ahol is a 2 meccs alapján ő 1 gólpasszt kiosztott, csapata ugyan maradt a 2.osztyálban, de hősünk visszakerült az elsőbe. Olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy a Hamburg 1,3 Millió Eurót is megadott játékjogáért.

stieber hamburg dilc(bild.com)

2014 augusztusában a Padernborn ellen mutatkozhatott be új csapatában, egyből egy vereséggel. 25 meccsen 3 gól, 3 gólpassz volt az éves termése, mely után megint készülhetett az osztályozóra a Hamburggal. Mind a két meccsen pályára lépett, igaz 74 percet kapott csak a 180-ból. Tavaly nyáron már érezni lehetett, hogy nem lesz meghatározó játékosa a Hamburgnak ebben a szezonban. Már nyáron több érdeklődő volt iránta, de a vezetőedző a keretben tartotta. Télig… Ekkor a Bundesliga II-es Nürnberg kölcsönvette a szezon végéig. 6 meccs 1 gól… Hát nem a legjobb mérleg, ezért is gondolták többen úgy, ha az egész szezont nézzük, a két csapatban együtt 8 meccsen lépett pályára, nem biztos a helye az Eb-re készülő válogatottban. De sikerült bekerülnie.

Ő is az Eb-t arra használhatja, hogy felhívja magára leendő csapata figyelmét. 1 komoly érdeklődő már van, több, mint 1 éve a Ferencváros próbálja hazacsábítani. 28 évesen még a legjobb korban van, ha külföldön szeretne bizonyítani. Ha viszont hazatér, a Fradinak is óriási segítségére lehetnek. Ő játékban lenne, a klub pedig nyerne egy magyar szinten kiváló játékost, aki  ráadásul a Bundesligában edződött.

stieber -valogatott ripost(ripost.hu)

Válogatottság terén, az utánpótlásban U19 5, U20 3, U21 1. Hát finoman fogalmazva, nem volt meghatározó játékosa egyik korosztályos csapatnak sem. Mégis korosztályából az egyik legtovább jutott.

Felnőttként 11/2-es mutatója sem mondható soknak. Főleg úgy, hogy 11 éve külföldön edződik. 2011 szeptemberében egy csodálatos meccsen mutatkozott be a válogatottban. Svédország elleni 2-1 alkalmával Hajnal Tamást váltotta a 66.percben. Majd novemberben a finnek ellen kapott még 2 percet szintén Hajnal helyén Egervári Sándortól.  Legközelebb közel 2 évre rá Andorra ellen léphetett pályára a nemzeti 11-ben a megbízott kapitánytól Csábi Józseftől. Ekkor 90 percet kapott. (ugye pár nappal korábban Hollandia ellen volt az a bizonyos 8-1)

2014 júniusában Albánia ellen Pintér Attila 64 percre bevetette a középpályást. Majd legközelebb Dárdai Pál a románok elleni 1-1 alkalmával az első félidő után lecserélte. Dárdaitól többször kapott lehetőséget, hisz az oroszok, a görögök, a litvánok (gólt szerzett), a finnek (itt óriási gólt akasztott az északi kapuban, s azzal nyertünk) ellen is bevetette.

Bernd Storck a románok elleni budapesti meccsen 88 perc bizalmat szavazott neki. Az észak-írek és a norvégok elleni pótselejtezőn a keretben volt, de pályára nem lépett. Feröer és a görögök elleni csoportmeccsek előtt, őt és Szalai Ádámot is kihagyta, mondván nincsenek játékban. Az kerülhet be a válogatottban aki rendre pályára lép.

Az idei edzőmeccseken a horvátok ellenin játszott eddig.

stieber - bild(web.de)

Stieber Zoltán
klub: Hamburg
válogatottság: 11/2

Endrődi Dávid