Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bojan Krkic a FIFA-hoz fordul

Bojan Krkic hatalmas tehetségnek számított idestova tíz esztendeje amikor megjelent a futballpalettán. Egyenesen az új Messit látták benne sokan, ám a hozzá fűzött bizalmat nem tudta meghálálni a “spanyol”, aki immáron 26 esztendős, egyszeres spanyol válogatott és töri a fejét, hogy miként lehetne válogatott. A spanyol hajó már elment, marad egy kiskapu, mely azonban zárva van. Segítséget pedig csakis a FIFA nyújthat, ám minden bizonnyal nem kapja el a szervezet a játékos kezét, az hiába nyújtózik.

gavel
Menjünk vissza egy kicsit az időben, amikor is 2007-ben 17 esztendősen és mindössze 19 naposan bemutatkozott egy ifjú titán az FC Barcelona felnőtt csapatában, ezzel megdöntve Lionel Messi rekordját. Ő volt Bojan Krkic, s abban a pillanatban a katalánok valaha volt legfiatalabb játékosa. A küszöböt átlépte, de a mérföldkövet nem tudta, ugyanis hiába játszott 164 mérkőzésen a Barca színeiben és szerzett 41 gólt, stabil kezdővé nem tudott válni. Messi, Pedro, Henry, Ibrahimovic, Eto’o, ilyen riválisai voltak. Persze egy új Messi előtt ez nem lehetett volna akadály, azonban Krkic számára az volt. Ezt követően az AS Roma, az AC Milan és az Ajax is alkalmazta, ám sehol nem tudta azt a szintet hozni, amit elvártak volna tőle. Jelenleg a Stoke City labdarúgója, s legalább azt elmondhatja magáról, hogy stabil kezdő a Premier League-ben, ám semmiképpen sem kiemelkedő karakter. A tehetsége lehet, hogy megvolt, ám a fejlődés valahol megállt, a klasszis pedig nem fakadt ki belőle. Tíz év távlatában ezt kijelenthetjük.

A klubfutball csak egy színtér, minden labdarúgó álma (legalábbis a többségé) saját nemzete színeit képviselni a válogatottban. Bojan krkic 2008-ban roppant fiatalon debütált a spanyolban, Santi Cazorla cseréje volt egy az örmények elleni mérkőzésen. Az volt a mai napig az első és az utolsó válogatottsága, a 2008-as Eb-keretből épphogy csak kimaradt. Az az egy pályára lépés azonban mindent borít, ugyanis tétmérkőzés volt, s a jelen szabályok értelmében aki tétmérkőzésen bemutatkozik egy nemzet színeiben, az más nemzetét pályafutása során már nem húzhatja magáéra. Pedig lehetőség lenne és lett volna anno is.

Bojan Krkic, első, második, sőt harmadik hallásra sem egy tipikus spanyol név, sokkal inkább jugoszláv eredetű. Az édesapa ugyanis szerb, s labdarúgóként került Spanyolországba, ahol egy spanyol hölgyet vett feleségül, Krkic pedig az Ibériai-félszigeten látta meg a napvilágot, s kettő állampolgár. Anno, mikor a spanyol utánpótlás válogatottakban alapember volt hosszasan udvarolt neki a szerb nemzeti csapat, ám ő a spanyol mellett tette el a voksot. Most azonban változott a képlet, s a hírek szerint maga Krkic kapaszkodna Szerbia felé, ám ennek gátat szab a szabályzat. Vajon létezik olyan forgatókönyv, melynek tükrében zöld jelzést az a FIFA?