Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Interjú Bencze Márkkal a holland Vitesse magyarjával

A mögöttünk álló nyári átigazolási időszakben több fiatal magyar labdarúgó igazolt küldöldre, mint valaha, illetve vannak páran, akik már régebbóta ezt a tábort erősítik. Az utóbbi hetekben Hutvágner Gergely (Sampdoria) és Horváth Csanád (Guimares) mellett az U19-es válogatott csatára Bíró Bence (Guimares) is mesélt a FociClub.hu újságíróinak a kinti életről, tapasztalatokról és tervekről. Ezúttal Bencze Márk a holland Vitesse magyar tehetségével beszélgettünk a nyári váltás margóján.

benczemark

– Még augusztusban csatlakoztál a Vitesse U17-es csapatához, milyenek voltak az első benyomások?
– Volt bennem egy kezdő drukk, ám ez gyorsan tovaillant, ugyanis roppant barátságos volt mindenki, mind a csapattársak, mind pedig a szakmai vezetők. A pályán és a pályán kívül is roppant segítőkész volt mindenki, próbáltak angolul kommunikálni. Ami gyorsan feltűnt, az az edzések gyorsasága és dinamizmusa az otthonihoz képest. Itt mindenki nyerni akar, ez pedig érezhető az edzésmunkán és az egymás elleni játék során egyaránt.

– Volt esetleg másik kérőd is?
– Konkrét ajánlatot nem kaptam máshonnan. Voltam próbajátékon az osztrák Sturm Graz csapatánál, de a Vitesse érdeklődése sokkalta komolyabbnak tűnt.

– Milyen a pozíciód a csapatban?
– Az edzőnk Kevin Moelier általában szélső pozícióban számít rám, általában a jobboldali pályarészen, de néha a balon is feltűnök. Kiváló játékosok alkotják a csapatot, így edzésen és meccsen is a maximumot kell nyújtani ahhoz, hogy számítson rád az edződ. Jelenleg a jobb szélső poszton alapembernek számítok. Eddigi teljesítményemmel elégedett a szakmai vezetés.

– Hogyan megy a játék a bajnokságban, milyen statisztikákkal rendelkezel?
– Nyári érkezésem óta 6 holland bajnokin léptem pályára. Ezalatt sikerült 2 gólt és 3 gólpasszt jegyeznem.

– Miben különbözik itthon és a kint elvégzett edzésmunka?
– Egyetlen különbséget tudnék említeni, ez pedig magának az edzésnek a ritmusa. Önmagában az elvégzett feladatokban nincsen nagy újdonság. Mindeni maximális intenzitással dolgozik, aki nem így tesz, az idő közben lemorzsolódik. Ugyanakkor nincsen kapkodás, higgadt és precíz megoldások jellemzik a játékot. Ha hétvégén kezdő szeretnél lenni, akkor mindent ki kell adj magadból az edzéseken. Minden edzés egy kisebb meccs, a sípcsontvédő viselése kötelező.

– Mivel lennél elégedett a szezon végén?
– A stabil és folyamos játéklehetőség mellett minimum 10 gólig szeretnék jutni, gólpasszokkal és jó mezőnyjátékkal segíteni csapatomat.

-Milyen rövid és hosszútávú terveid vannak?
– Mielőbb szeretnék felkerülni a felnőttek közé, előbb a második csapathoz, majd az élvonalban szereplő első együtteshez. Hosszútávú célom, hogy egy Nyugat-európai ország élvonalában szerepeljek alapemberként. Akár itt a Vitesse színeiben, szívesen maradok, de vannak magasabb lépcsőfokok, meglátjuk, meddig jutok majd el.

Szerző: Őszi Ádám