Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Itt ragadt légiósok – 8.rész: Yannick Mbengono

Az elmúlt húsz évben számtalan külföldi labdarúgó megfordult a magyar NB I-ben. Közülük többen rövidebb látogatást tettek nálunk. Volt olyan is aki feljebb jutott, s olyan is, aki hosszú idő után máshova igazolt. Viszont volt olyan focista is aki hosszú ideig maradt, hiszen ugyan az NB I-ben már nem, de alacsonyabb osztályban továbbra is nálunk játszik. Közülük fogunk az elkövetkező hetekben szemezgetni.

Sorozatunk előző részei:
1. Jammeh Haruna (gaboni) Balatoni Vasas
2. Robson de Souza (brazil) Nagykőrösi Kinizsi
3. Sadjo Haman (kameruni) Csetény
4. Samuel Ellis Ato (ghánai) Toponár
5. Eugene Fomumbod (kameruni) Toponár
6. Henry Etiosa Odia (nigériai) Internationale CDF

7. Christian Ebala (kameruni) Kecskemét – Hetényegyháza

yannick-300x200-haon-huhaon.hu

Mai részünkkel még közel sem érünk az itt játszó légiósok végére, hiszen még legalább tíz olyan külföldi focista szerepel alacsonyabb osztályokban, aki korábban játszott az NB I-ben. Ma hősünk viszont kivételt képez a többitől, lévén ő van a legközelebb a profi osztályokhoz, hisz az NB III-ban játszik. Érte ráadásul egykor 200.000 eurót fizetett a Debrecen, ennek ellenére az előző idényben a megyei bajnokságban szerepelt, most pedig az NB III-as Salgótarjánt kellene egy osztállyal feljebb kormányoznia, de a jelenlegi állás szerint erre kevés az esélye.

yannick0130-dehirdehir.hu

1987.06.11-én született Kamerunban. 2006 januárjában érkezett Magyarországra méghozzá a Budapest Honvédnál. Fél évig maradt, ezen idő alatt négy NB I-es meccsen léphetett pályára. 2006 nyarán igazolt először Kecskemétre és három és fél évig ott is maradt. Hamar a szurkolók kedvencévé vált gyorsaságával. Ekkor kapta a mai napig használt becenevét is: Janika. Két évig a másodosztályban játszott a lilákkal, 35 bajnokin 12 góljával ő is hozzájárult a második éves bajnoki cím ünnepléséhez. Majd a következő idényben az NBI -ben 28/7-es mutatója már sejttette, hogy lassan akár feljebb is léphet. Fél évig még maradt Kecskeméten 15 meccsen 4 góljával eladta magát. A Debrecen az interneten feltalálható adatok szerint 200.000 eurót fizetett érte a KTE-nek. A Cívis városban az NB I-ben, előbb 13/2-es fél évvel kezdett, 22/1 és a 21/2-es mutatója viszont már elég gyengének volt mondható. 2012 őszén még 5 bajnokin bevetette Kondás Elemér ezeken a meccseken egy gólt lőtt, de már érezni lehetett, hogy kifelé áll a szénája. Yannicktól senki nem veheti el, hogy az Európa – Ligában ötször pályára léphetett a Lokiban, de ez már mind történelem. 2013 februárjában visszatért Kecskemétre.  Az újabb kecskeméti időszaka fél évig tartott, öt bajnokin léphetett pályára, viszont már nem ugyanazt a teljesítményt nyújtotta, mint régen. 2013 nyarán meg sem állt Thaiföldig, ahol előbb a Chainat FC majd Krabi FC labdarúgója volt. 2015 februárjában pedig újra visszatért Magyarországra, s a Lombard FC Pápánál tűnt fel. Meghatározó játékos nem tudott lenni, összesen háromszor lépett pályára, kétszer be-, egyszer lecserélték. Az idény végén a Lombard megszűnt így csapatkeresésbe kezdett. Ugye nem volt egyszerű művelet, mivel az NB I létszámát ekkor csökkentették tizenkét csapatosra, a másod- és harmadosztályban pedig nem kap az a csapat támogatást, mely nem magyar labdarúgót alkalmaz. Yannicknak 2016 telén a Bács – Kiskun Megyei I.osztályban szereplő Kiskunhalas nyújtott mentőövet. Itt segédedzőként is ténykedhetett, s tíz meccsen egy góljával igyekezett felhívni magára a figyelmet. NB I-es és NB II-es ajánlata nem volt, már majdnem a Kecskemét megyei I.osztályú csapatához igazolt, mikor betoppant az NB III-as Salgótarján ajánlata. Salgótarjánnál annyira nem törődnek a külföldi szabállyal, hiszen itt szerepel a korábban több NB II-es csapatnál felbukkanó, magyar állampolgársággal is Samuel Obot (nincs NB I-es meccse, így sorozatunkban nem szerepel), illetve a szlovákiai Radványi Dávid is. A kameruni támadó eddig kilenc NB III-as meccsen három gólt szerzett.

“Janika” a nagy talány, hisz nem rossz játékos, bizonyította első két NB I-es idényében, de… Miután a harmatgyenge Pápába se tudta magát beverekedni, azt kell, hogy írjuk, az elsőosztályban számára már nincs hely. Mivel külföldi állampolgár, NB II-ben sem valószínű, hogy újra játszik. Amíg Salgótarjánban bíznak benne NB III-as focista lehet, utána pedig, lehet, visszatér a megyébe.

yannickMbengono Ondoa Yannick
Született: 1987.06.11
Nemzetisége: kameruni
Profi magyar klubjai: Bp. Honvéd, Kecskemét, Debrecen, Pápa (NB I)
Jelenlegi klubja: STC Salgótarján (NB III)

Endrődi Dávid