Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„Ugyanaz a hiba, mint Romániában…” – Bölöni

Sok témát érintett Bölöni László, akit a Digi Sport szólaltatott meg. Az erdélyi szakember szerint a magyar futball nem jár jól a német vonallal, viszont üdvözölte az MLSZ fiatal-szabályát.

540boloni

Keresve sem találni megosztóbb személyiséget a korábbi BEK-győztes Bölöni Lászlónál, akit a szurkolók egy része szívesen látott volna korábban szövetségi kapitányként, mások viszont nem nézik el, hogy a román válogatottal ért el sikereket. A Sporting CP és a Monaco korábbi trénere ennek ellenére rendre elmondja véleményét mind a két ország futballjáról, nem megbántva az érintetteket. Arról, hogy dolgozna-e a magyar futballban, elmondta, vannak dolgok, amiket nem lehet kizárni. „Szeretnék, de eléggé nehezen elképzelhetőnek tartom. Történtek itt magyarázatok mind a két részről, történtek olyan dolgok, amelyek értékelendők így vagy úgy és biztos, hogy én is követtem el hibát, mindenesetre olyan megítélése lett a dolgoknak, amely nem játszik a részemről…”

Ami a két ország nemzeti csapatait, illetve az utánpótlás-nevelését illeti, szerinte nagy hiba egyetlen személynek, ráadásul nem is az adott országban született szakember kezébe összpontosítani a programjuk kidolgozását. „Óriási hibát csinálnak a románok ilyen szempontból. Tökéletesen hasonló helyzetet látunk, mint itt. Én nem vagyok Daum ellen, én nem vagyok Storck ellen sem, meg is kérdezhetem, hol dolgoztak, mennyi ideig és mit csináltak ott? Nem tudom egyikre sem a választ. De azt hiszem, hogy például a románok esetében hoztak egy jó edzőt, ezt elfogadom, de nem ő a megfelelő a román program kidolgozására. Egyszerűen azért, mert nem ismeri, esetleg csak azt, hogy milyen a nemzetközi szint, hogy hová kell majd neki válogatnia a játékosokat.” Egyben igencsak furcsának találja, hogy egy ország szakmai vezetése nem képes kitermelni saját nevelőedzőit. Viszont örül annak, hogy az U17-es korosztályban Szélesi Zoltán személyében nem külföldi edző irányítja a sikeres együttest. „Örülök, hogy ennek a csapatnak magyar edzője van. Én nem dolgoztam Magyarországon, nem akarok senkinek a pártján lenni, és nem lehetek a külföldi profi edző ellen, de az, hogy a szakma ne tudja kinevelni a saját nevelőedzői gárdáját, az rendkívül furcsának tartom. Nem minden arany, ami fénylik, ha pedig arany, azt hamar elkapkodják. Tipikus példa erre a Videoton esete, amikor portugál edző volt, akkor portugál nevelőedzők is voltak. Hol vannak azok most?  Ez az, ami abszolút amatőr felfogás, és nem normális, idejön két évre egy nevelőedző, mit fog nevelni? Semmit.

A legalább a magyar fiatalokkal foglalkozó edzői gárdát ki kell tudni nevelni, mert egy futballnak nem a válogatott edzője ad stabilitást, hanem az utánpótlásért felelős szakemberek.”

Itt elérkeztünk a magyar utánpótlás helyzetéhez. Mint ismert, az MLSZ úgynevezett fiatal-szabályt hozott, igaz csak ajánlottan, aminek lényege, hogy legalább egy 18 éves labdarúgó a pályán legyen. Szerinte ugyan kicsit provokatív, de jó megoldás, hogy akár pénzbeli juttatással is ösztönzik a fiatalok bevetését. „Ki kell! Kicsit provokatív, de jó megoldás. Világos, hogy mondjuk egy Real Madridnál nem lehet azt kikényszeríteni, hogy legyen két 18 éves a csapatban, de mi nem vagyunk a Real Madrid, nekünk még dolgoznunk kell azért, hogy előreléphessünk. Ilyen szempontból ez egy jó megoldás mindenféleképpen.

Ami zavart az MTK-Ferencváros mérkőzésen, hogy a kispadon négy légiós is ült.

Pedig nem azért igazolok külföldieket, hogy cserék legyenek, hanem hogy játsszanak. Ha öten lehetnek a pályán, rendben, akkor hívok melléjük még mondjuk kettőt, legyen annyi elég.”

A csodavárás elmúlt. A papírforma szerint sem a magyar, sem a román válogatott nem juthat már ki az oroszországi világbajnokságra. Az erdélyi szakembernek erről is markáns véleménye van. A román szövetség fejének mennie kell, ha Daum nem jut ki a válogatottal a 2018-as viadalra, mert szerinte egy fecske nem tud nyarat csinálni. „Mi az a csoda, amit várunk? Hogy a válogatott bejusson a világbajnokságra? De a változást nem ez, nem egy fecske hozza meg, hanem az, ha kidolgozok egy tervet, és ahhoz megadom az eszközöket is.

A román szövetség óriási hibát követett el, odahoz egy Daumot, és ha nem jutnak ki, akkor a szövetség elnökének szerintem azonnal mennie kell, mert mást már nem tud tenni, muszáj lesz eredményt elérnie.

A magyar válogatottnál szép lassan keresztet lehet vetni a vb-re jutásra és azt hiszem, ugyanez érvényes a románokra is. Persze, mindenki örvendett Magyarországon az Eb-részvételnek, én is, de azt hiszem,

a szakmának a földön kell maradnia, nem szabad túlméretezni a dolgokat, ilyen szempontból szerintem történtek tévedések.

Amellett, hogy a szövetségnél rátermett emberek dolgoznak.”

A magyar válogatott harmadik jelenleg selejtezős csoportjában öt ponttal lemaradva Portugália mögött, míg a románok negyedikek a még pótselejtezőt érő helyen álló Montenegró mögött, igaz hátrányuk mindössze 1 pont.

Gavalovits Sándor