Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mbappé bámulatosabb, mint C. Ronaldo volt ennyi idősen

Kylian Mbappé az AS Monaco 18 éves tehetsége került a Marca nevű spanyol sportlap portálja által összevetésre Cristiano Ronaldoval. Az összevetésben az volt az azonos, hogy mindkét játékost akkori mutatói alapján vizsgálták meg, mint amennyi most a francia reménység.

letöltés

Mbappé már 18 éves korára a Monaco meghatározó tagja lett (forrás: espnfc.com)

Kylian Mbappé azonban már talán most több, mint reménység, igaz a jelenleg AS Monaco 18 és fél éves játékosa még nagyon fiatal, de ha portugálok klasszisával, Ronaldoval kerül összehasonlításra, amikor utóbbi szintén 18 volt, a hercegségbeli klub játékosa lenyomja a világ egyik legjobbját.

A spanyol Marca készített összehasonlítást a 18 éves Mbappé és a 18 éves Cristiano Ronaldo mutatóit összevetve, melyből kiderült, a francia jobb ennyi idősen, mint volt ugyanilyen korában az akkor Sportingban futballozó legenda.

Mbappé az összes lehetséges mutatóban – pozitív értelemben – jobb Ronaldónál, vagyis a 18 éves Ronaldóhoz viszonyítva. A francia labdarúgó 16 esztendősen és 11 hónaposan debütált a felnőtteknél, míg C. Ronaldo 17 és fél éves volt, mikor már a Bajnokok Ligájában játszott! A Monaco labdarúgója az első gólját tétmeccsen a Troyes elleni francia bajnokin lőtte 17 éves és 2 hónapos korában, míg Ronaldo 6 hónappal idősebb volt, mikor első alkalommal köszönt be, amit a Moreirense bánhatott.

14986384368350

A Marca által készített összevetéshez tartozó kép (forrás: marca.com)

Ám a legbeszédesebb különbség a 18 éves Mbappé és az ugyanilyen esztendős teljesítménye alapján vizsgált Ronaldo között a BL-meccseken nyújtott teljesítményt figyelve lelhető fel. A portugál klasszis 20 éves koráig nem tudott betalálni a legrangosabb európai kupasorozatban, míg a francia úgy lőtt 6-ot a BL-ben, hogy még 18 életévében jár! Ráadásul Mbappé duplával nyitott a Bajnokok Ligájában, a Manchester City otthonában 18 évesen és 2 hónaposan!

Eddig már 60 meccsen túl van Mbappé, melyből 2 felnőtt válogatottban való szereplés volt. Ezen a 60 találkozón pedig a fiatal tehetség 27 gólig, és 10 asszisztig jutott! Ronaldo ugyanennyi idősen “csak” 31 mérkőzést tudhatott a profik között mindent egybevetve a háta mögött, és 5 gólig, valamint 7 gólpasszig jutott. Ugyanakkor Mbappé 3 hónappal fiatalabb volt, amikor a nemzeti csapatban először lehetőséget kapott.

Az U19-es Európa-bajnoki címet a következő szezonban – ami most már az elmúlt évad – egy bajnoki trófeával is megfejelt, hiszen a Monaco lett a francia pontvadászat győztese, ráadásul a klub a BL-elődöntőjéig jutott, ahol a Juventus állította meg. A 2016/2017-es szezonban a Ligue 1-ben bezsebelt bajnoki cím mellett a góllövőlistán másodikként végzett 15 találatával Mbappé.

A Marca azt is megemlíti, hogyha Ronaldo elhagyná a Realt, akkor Mbappé robbanthatna, és a világ legjobbja lehetne, ráadásul a Királyiaknál vihetné ezt véghez, hiszen a madridiak szeretnék megszerezni a Monaco fiatal ászát.

Az még nem biztos, hogy Ronaldo megy vagy marad, ahogy Mbappé kapcsán is ugyanez a helyzet. Utóbbi ugyanakkor gyerekkora óta a Realba vágyik, és talán itt az alkalom, hogy ott folytassa karrierjét, kérdés, hogy ez most jó döntés lenne-e. Mindesetre a nyáron ezen kérdőjelek helyére is pont kerülhet mind a portugál, mind a francia játékossal kapcsolatosan.

Annyi viszont biztos, hogy Mbappé már most bámulatos, és ha tovább folytatja azt az utat, amin most jár, könnyedén emelkedhet Cristiano Ronaldo által elért magasságokba.

Mbappé és Ronaldo mutatói 18 évesen
Mérkőzések száma: 60 – 31
Gólok száma: 27 – 5
Gólpasszok száma: 10 – 7
Mesterhármas: 2 – 0
Megnyert trófeák : 2 – 0

A cikk hivatalos, angol nyelvű forrása

Nagy Dávid