Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: Ezúttal egy csapatnyi “rózsaszín párduc” támad a Vidire – ELLENFÉLMUSTRA

A Videoton 5-3-as összesítettel, nem túl meggyőző, de mindenképpen magabiztos fölénnyel ejtette ki máltai ellenfelét (aki még nem hallott volna a hírről, ide kattintva olvashatja a meccs összefoglalóját), a Balzant az Európa-liga 1. selejtezőkörében. Azonban nincs megállás, hamarosan jön az újabb próbatétel, a székesfehérvári alakulat elé ezúttal észt ellenfelet sodort az élet…

f01db595535c04e3d0-78730986A Nomme Kalju játékosai örülnek (fotó: Delfi Sport)

A Videoton észt riválisa pedig nem lesz más, mint a helyi élvonalban (Meistriliiga) legutóbb 3. helyen végző Nomme Kalju!
A fekete mezben pompázó együttes nem tartozik a világverő együttesek közé, de hát miért is tartozna, hiszen se az észt klubok, se az ottani válogatott nem arról híres, hogy gyakorta porolja el a földkerekség legjobb együtteseit.

Ennek ellenére a mai világban egyetlen futballnemzet csapatait se vehetik félvállról a magyar klubok, ez lényegében a Videoton gólzáporos máltai döntetlenje vagy a Fradi tavalyi Partizani ellen elkövetett méretes bukása után egyértelmű.
A Nomme Kaljuval se szabad így tenni (bár Marko Nikolic aligha tervezi lebecsülni északi riválisát).

A tallinni székhelyű Kalju alapvetően régi, tradicionális klubnak számít Észtországban, a “boldog békeidők” korában alapították, a két világháború között, 1923-ban. A második világháborúig stabil élvonalbeli csapatnak számítottak, ám a világégés tönkretette az alakulatot, amely meg is szűnt létezni. Vagy akár úgy is fogalmazhatunk, hogy hibernált állapotba került, a Meistriliiga “Amerika kapitánya” lett. A csapat címerét ugyanis 1997-ben leporolták, és ismét útjára indították, a Kalju visszakerült az európai futball vérkeringésébe.
Azok után, hogy a csapat újjáépült, 8 évet húzott le a negyedosztályban, majd a harmadosztályból “jöttünk-láttunk” módon tovább is száguldottak a második vonal felé. Itt se töltött egy szezonnál többet a Kalju, jöhetett a hőn áhított első osztálybéli tagság!

A “rózsaszín párducok” legnagyobb sikerei az újkorhoz köthetőek, hiszen 2012-ben máig egyetlen bajnoki címüket ünnepelhették a legmagasabb vonalban, 2015-ben pedig megnyerték az Észt Kupát. Így a csapat többször is megmutathatta magát a nemzetközi porondon, igaz, diadalmenetről nem beszélhetünk. Se a BL-, se az El-csoportkör nem jött még össze a Kaljunak, még a közelében se jártak soha. A 2009-2010-es szezonban már az első körben kipottyant a gárda, akkor a lett Dinaburg jelentett végállomást. A 2013-2014-es idényben Bajnokok Ligája-indulást harcolt ki a csapat, hiszen bajnok lett odahaza, és a finn Helsinki JK-t sikerült is kibokszolni az második körben. Ezt követően viszont kijózanító pofont kapott a Kalju, még mielőtt híveik csoportkörről álmodozhattak volna: a cseh Viktoria Plzen megsemmisítő erővel, 10-2-es összesítettel kiebrudalta az észt együttest a BL-ből.

nomme-kalju-vs-haifa-maccabi-jalgpall-78608000Már a Maccabi Haifát is megtréfálta története során az észt csapat (fotó: Delfi Sport)

A Nomme a tavalyi szezonban ismét megmutatta magát az Európa-ligában, és talán ez az a szezon, amelyre leginkább büszke lehetett a csapat. Hiszen az első körben túlléptek a litván Trakai csapatán, majd a második fordulóban hatalmas skalpot gyűjtöttek be, hiszen az izraeli Maccabi Haifát ejtették ki tizenegyesekkel! A harmadik körben viszont ismét kátyúba botlott a robogó szekér, a török Osmanlispor 3-0-s összesítettel simán túllépett a Kaljun.

Az idei selejtező első körében abszolút esélyesként lépett pályára a brigád, hiszen a feröeri B36 Tórshavn igencsak kishalnak számít az európai futball tengerében. A Nomme oda-vissza győzött, mindkétszer 2-1-re, és így jutott el a Videotonig, mellyel értelemszerűen először találkozik története során. Talán nem vagyunk nagyképűek, ha azt mondjuk, a Videoton mindenképpen esélyes, ugyanakkor valószínűleg a Balzan ellen mutatott játéknál több kell majd, hogy a piros-kékek túllépjenek a “rózsaszín párducokon”…

NOMME KALJU – főbb adatok:Kaljucrest2016

Város: Tallinn (Észtország)
Stadion: Hiiu Stadion (az El-mérkőzéseket az 5000 férőhelyes Kadriorg Stadionban vívják majd)
Mezszínek: fekete-fehér-rózsaszín
Vezetőedző: Sergei Frantsev
Legutóbbi mérkőzése a nemzetközi porondon: B36 Tórshavn – Nomme Kalju 1-2 (Európa-liga)

Az első mérkőzéseket július 13-án, a visszavágókat július 20-án rendezik. A párharc első felvonását idehaza játszhatja a Videoton.