Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Beválik-e a videóbíró a Bundesligában?

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a 2017/18-as idényben milyen változtatásokat vezetnek be a Bundesligában. Egyik ilyen módosítás volt a videóbíró bevezetése, nézzük, ez hogyan könnyíti meg a játékvezetők munkáját.

john-balvers-vidio-analyst-for-referees

A videóbíró az idei szezontól az összes Bundesliga mérkőzésen segíteni fogja a játékvezető munkáját. Ettől a módosítástól várják azt, hogy minimálisra csökkenjen a téves ítéletek száma. Egy rosszkor befújt tizenegyes, vagy egy vétlen játékosnak felmutatott piros lap negatívan befolyásolhatja a találkozók kimenetelét. Ezzel az új segítséggel próbálják ezt a csorbát kiküszöbölni.

Abban az esetben, ha egy bíró hozott egy döntés, ám ezt idő közben, a videófelvétel visszanézésének köszönhetően megváltoztatja, akkor a kérdéses esetet a lehető leghamarabb vissza fogják játszani a televíziónézőknek. Az esetet az összes lehetséges kameraállásból visszanézhetik majd a szurkolók.

A stadionban a szurkolók egy egyezményes jel alapján fognak értesülni arról, hogy a játékvezető éppen a videóbírót hívta segítségül. A sípmester ebben az esetben az egyik kezét a fülére fogja tapasztani ezzel mutatva azt, hogy éppen tanácskoznak a kérdéses szituációról, és természetesen ez idő alatt az óra állni fog.

A Bundesliga 2017/18-as szezonja a videóbíró bevezetése szempontjából egy kísérleti fázis. Ha a németeknél beválik ez a módosítás, akkor idővel a többi bajnokságban is be szeretnék vezetni ezt a kiegészítést.

kép: bundesliga

Nagy Gábor