Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ez a téli átigazolási időszak a La Ligáról szólt!

Vége a januárnak, bezárult a téli átigazolási ablak. Az ESPN egy cikksorozattal emlékezett meg az idei történésekről, mi pedig ezen belül is Sid Lowe írását vesszük szemügyre. A Spanyolországban élő újságíró a La Liga csapatait vizsgálta: kik nyertek és kik buktak sokat a játékosmozgások terén ezen a télen?

Kép: Stadium Astro

Kép: Stadium Astro

Természetesen mint mindig, úgy most is megvolt a maga helye az átigazolásokban a spanyol ligának, ám ezen a télen Hispánia igazán kitett magáért. Alaposan túlszárnyalták korábbi mutatóikat és igen aktívak voltak – vagy talán még annál is aktívabbak. Ez alatt az egy hónap alatt a La Liga klubjai 57 játékost szerződtettek, összesen 315,65 millió eurót költve. Ez közel ötször annyi, mint amennyit valaha elköltöttek korábban ebben az időszakban – a tavalyihoz képest idén 289,15-el szórtak el többet, ami az arányokat tekintve megdöbbentő.

A kis csapatok, nevezetesen a Levante, a Malaga és a Las Palmas voltak a legszorgalmasabbak, fejenként 7 új érkezővel – az egyetlen olyan klub, amely nem szerződtetett senkit sem, meglepő módon pedig nem volt más, mint a Real Madrid… 9-en érkeztek Szaúd Arábiából, közülük pedig ketten is a Villarrealnál kötöttek ki. Annál a Villarrealnál, amely a tél egyik legnagyobb üzletét kötve 40 millióért eladta a francia gólgyáros Bakambut Kínába. A Celta Vigo is lemondott egy jó csatárról: Guidetti az Alavesben kaphat több játéklehetőséget, ezt pedig a Barcelona ellen legutóbb góllal hálálta meg. És ha már a Barcelona: Coutinho érkezése az egész tél egyik legnagyobb szenzációja volt, és akkor még nem szóltunk a Valenciába érkező Viettóról, vagy az Atleticóba visszatérő Diego Costáról.

Történésekből nem volt hiány, de most lássuk, kik voltak a január nagy nyertesei és vesztesei!

Kép: The18

Kép: The18

Nyertesek

Atletico Madrid

Hivatalosan téli érkezőkről van szó, de a szóban forgó két úriemberről már hosszú hónapok óta tudni lehetett, hogy januárban csatlakoznak majd Simeone keretéhez. A Matracosok eltiltása miatt ők nem jöhettek a nyáron, így viszont most már bevethetők. Vitolo egyelőre kevesebb lehetőséghez jutott, Diego Costa viszont azonnal hozta a formáját és szállítja is futószalagon a gólokat és a piros lapokat is. Utóbbi jelenléte már csak azért is fontos, mert jó hatással lehet – és egyelőre van is – Griezmannra, aki az elmúlt hónapok gyengébb játéka után szép lassan kezd ismét kivirágozni. Costa és az Atletico problémája az, hogy ők nyáron még úgy számoltak, hogy majd a BL-ben fognak szerepelni, csak hát arról sajnos lecsúsztak. Marad az Európa liga és az esély a bajnoki ezüstre.

Athletic Bilbao

Furcsának tűnhet, hogy győztesként vannak feltüntetve, hiszen elhagyta őket nem kevés pénzért az egyik legjobbjuk, a védelem egyik oszlopa, Laporte. A pótlást viszont nem akármilyen módon sikerült megoldaniuk: baszk riválisuktól, a Real Sociedadtól vitték el Inigo Martinezt, aki amúgy egy remek játékos, ezzel pedig egyik legfőbb ellenfelüket gyengíthetik. Laporte-ot tehát sikerült pótolniuk és még profitjuk is lett. Kepa Arrizabalaga is maradt: a fiatal kapus szinte biztosnak tűnt, hogy aláír a Real Madridhoz, aztán Zidane azt nyilatkozta, hogy nincs szüksége rá. A baszk hálóőr így meggondolta magát és maradt, sőt még alá is írt egy új kontraktust. Nem beszélve Inaki Williamsről, a csapat egy másik húzóemberéről, aki szintén hosszabbított.

A sevillai csapatok

Fontos játékosmozgások zajlottak le Sevilla mind a két első osztályú klubjában. A Sevilla FC három játékost is megszerzett kölcsönben: az Everton nekik adta a bizonyítani vágyó Sandro Ramirezt; a Porto elengedte hozzájuk Miguel Layunt; illetve itt kapott egy utolsó lehetőséget még Roque Mesa is, aki majd a Swansea-hoz tér vissza a nyár érkeztével. Három olyan játékos, akik sokat lendíthetnek, távozni viszont csak két érdemleges név távozott: sem Krohn-Dehli, sem pedig Walter Montoya nem tartozott az alapemberek közé. A város zöldebbik felében is volt ok az örömre, a barcelonai kötődésű Marc Bartra ugyanis náluk folytatja. A Dortmund több, mint 10 millió eurót kért érte, mellé pedig visszatér a csapathoz a veterán csatár, Ruben Castro is, akire pedig a sok hiányzó miatt van nagy szükség.

Kép: Barca Blaugranes

Kép: Barca Blaugranes

Vesztesek

Espanyol

A kisebbik barcelonai klub az utolsó napon megszerezte ugyan a kolumbiai Carlos Sanchezt, de ettől még messze nem lehetnek elégedettek. Quique Sanchez Flores helyzete nem valami jó a klubnál: felvetődött korábban, hogy a Stoke City-nél folytatja, ám végül maradt, de a kedélyek úgy tűnik nem csillapodnak. Az edző nehezményezte például, hogy eladták egyik legjobbjukat, Javi Fuegót a Villarrealnak, holott ő szerette volna megtartani. Sok a problémája a klubnak, azon belül is a szóban forgó trénernek, amiket ezen a télen sem sikerült megoldaniuk. Sőt!

Real Madrid

Nem jött, de nem is ment senki. Ők az egyetlenek az egész ligában, akik teljes mértékben kihagyták ezt a transzfer-időszakot, ami adott esetben nem is volna egy rossz dolog. Általában ez annak a jele, hogy minden rendben van, csak hát a tabellára pillantva az ember most nem ezt látja. 19 pontra vannak lemaradva a Barcelona mögött és a kupából is kiestek, tehát nem könnyű a helyzetük. Persze volt szó arról, hogy igazolnak… Kepa volt a legvalószínűbb jelölt például, ám Zidane jelezte, nincs szüksége újakra, tökéletesen megbízik a jelenlegi keretében. A francia tréner hisz a játékosaiban és nem gondolja, hogy egy-két új ember garantálhatná a sikert – pláne nem ilyenkor. Talán ez a húzás majd kifizetődik neki valamikor a jövőben. Van hogy az a legjobb döntés, ha nem teszel semmit.

Real Sociedad

Sokan itt lehetnének még a felsoroltak között, mint a Depor, ahol kellettek volna erősítések, de nem igazán érkeztek, vagy a Malaga, a Las Palmas, vagy a Levante, ahol pedig sokan érkeztek, de a kérdőjelek száma is velük együtt nőtt. Ott van viszont a Sociedad, amely alapjáraton egy erős, jó csapat és amely az őszi szezonban messze a tudása alatt teljesített. Ennek tetejébe még az egyik húzóemberüket is elveszítették Inigo Martinez személyében, ám nem érkezett a helyére megváltó. Az egyetlen téli érkező a mexikói Hector Moreno, aki amúgy is csak kényszerűségből érkezett, egyébként várhatóan nem hozták volna el. Martinez személyében egy vezér távozott, akinek a helyét az öltözőn belül nem igazán fogja tudni betölteni bárki is. Ráadásul az ősi riválishoz ment, ami tovább csúfítja a helyzetüket. (Frisstíés: mindezek ellenére a Sociedad, fölényesen, 5-0-ra nyert tegnap este a Depor ellen)