Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: Bemutatjuk Spanyolország válogatottját

Sok tekintetben összefonódik a magyar és a spanyol futball, elég csak a Puskás Ferenc fémjelezte Real Madridot, vagy a Kubala Lászlóval, Kocsis Sándorral és Czibor Zoltánnal a fedélzeten sikeres Barcelonára gondolni. A „Száguldó őrnagy” ráadásul öt alkalommal szerepelt a „Vörös Fúriában” is. Az újkori sikerkorszak 2008-ban kezdődött, két Eb-, és egy Vb-sikerrel megspékelve. Hogy aztán lesz-e újabb menetelés, azt az egy hét múlva kezdődő mundialon megtudjuk.

csapatminta_spanyol

Út Oroszországba

Mondhatni sétagaloppban tette meg a világbajnokságra vezető utat Julen Lopetgui együttese, amely az európai selejtezők G. csoportjában szerepelt. A legutóbbi két világverseny – 2014 vb, 2016 eb – nem hozott kiugró eredményt a hispánoknak, akik négy éve címvédőként ragadtak a csoportjukban, míg két éve a nyolc között Olaszország ellen búcsúztak Andrés Iniestáék. Viszont a négy évvel ezelőtti kudarc a mai napig fájó pont a spanyolok életében, hiszen címvédőként többre vágytak, tulajdonképpen ekkor kezdődött például Iker Casillas válogatottbéli hattyúdala is. Ámde a 2018-as torna selejtezőit magabiztosan – 9 győzelem, 1 döntetlen – abszolválta Lopetegui csapata. A tíz találkozón mindössze három gólt kapott a csapat, melyre 36 találat jutott az ellenfelek kapujába. Ebből a 36-ból kettőt is az ellenfelek öngólja jelentett, míg egyaránt öt alkalommal jelentkezett Diego Costa, David Silva és az ezúttal kimaradó Alvaro Morata. Néggyel pedig Isco és Vitolo.

Iniesta és a többiek

Remek közösség alakult ki az évek során a spanyoloknál, akiknél mindössze egy-egy labdarúgót kellett pótolni az elmúlt években, de Julen Lopetegui mindezt sikerrel tette. A 2010 óta visszavonuló Puyol, Xavi és Torres utódját is megtalálta a kapitány, mi több a középpálya motorja, Andrés Iniesta köré olyan játékosok kerültek, akik képesek megváltoztatni egy-egy találkozó kimenetelét, akár ezeket eldönteni. Nem kérdés, hogy David De Gea lesz az elsőszámú kapus, míg előtte Piqué és Ramos ügyel a védekezésre. A széleken ugyanakkor lehet mozgás, hiszen a jobbon nincs betonbiztos kezdőjátékos, minden bizonnyal Alvaro Odriozola játszik majd itt, míg a balon Jordi Alba kaphat szerepet. Iniestáról ejtettünk szót, ő biztosan kezdőként kap szerepet, míg mögötte Sergio Busquets lehet az összekötő a védelem és a pálya közepe között. Elől Diego Costa helye biztosnak tűnik a kezdő sípszótól. Az észrevehető, hogy lecsengőben van a Barcelona által tökélyre fejlesztett, de kiismert tiki-taka, most már a hispánok is igyekeznek minél hamarabb felérni az ellenfelek kapuja elé, s miután Costa személyében gólveszélyes támadója van a spanyoloknak, aligha tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, hogy rá hegyezik ki a támadásokat, persze nem elfelejtve, hogy a középpályás sorból szinte mindenki el tud dönteni egy-egy találkozót. A kulcs alighanem abban rejlik, a hosszú idény mennyire viselte meg a játékosokat. A Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid, illetve a Barcelona játékosai alighanem jókedvűen várják a tornát klubsikereik után. Kiemelnénk Iniestát, akinek ez lehet az utolsó nagy tornája a válogatottban, így aztán szeretnék szépen búcsúztatni a csupaszív játékost, aki ott volt mindhárom nagy sikernél – a 2010-es vb-finálét ráadásul az ő gólja döntötte el – ebből pedig akár az érem is kinézhet, hogy aztán melyik lesz, arról a napi forma dönthet, a csoportkörből mindenesetre továbblépést várunk.

Középkorú, de nem rutintalan

Seleccion_Espanola_de_Futbol-Julen_Lopetegui-Seleccion_de_futbol_de_Belgica-Thiago_Alcantara-Koke-Diego_Costa-Futbol_152496580_15325984_1706x960

Játékosként megfordult a Real Madridban és a Barcelonában is Julen Lopetgui, aki bátran nyúlt a fiatalokhoz is a selejtezők során, így kerülhetett a csapatba Odriozola, aki minap meg is szerezte első válogatott gólját Svájc ellen, ráadásul edzőként végigjárta a szamárlétrát. 2003-ban volt az U17-es válogatott másodedzője, s egyben a Rayo Vallecano trénere lett, később hosszú évekre abbahagyta, s szakkomentátorként kereste a kenyerét, mígnem 2010-ben az U19-es válogatott irányítására kérték fel, munkájának eredményét fémjelzi a 2012-es U19-es Eb-, a 2013-as U21-es Eb-győzelem. Ezt követően két évig a Porto edzőjének valhatta magát – 2014-2016 – majd a franciaországi Eb-n történt olaszok elleni kiesés után kinevezték a spanyol válogatott élére. A többi pedig már történelem.

Legek, statisztikák, érdekességek

Válogatottsági rekorder lehet a közeljövőben Sergio Ramos megelőzheti Iker Casillast. A Real védője mindössze tizenöt válogatott fellépésre van korábbi klubtársától, őket pedig aligha előzik meg a közeljövőben. Talán Andrés Iniesta lehetne az, aki közelebb férkőzhet, de a katalánok csillaga a világbajnokság után alighanem vállfára akasztja a válogatott mezt. Még David Silvát lehetne idesorolni, aki 120 találkozót számlál. Gólok tekintetében David Villa áll az élen, a Valencia, a Barcelona korábbi támadója 59 gólt szerzett a nemzeti csapatban, ezzel toronymagasan vezet a pályafutását 2006-ban lezáró Raúl  (44 válogatott gól) előtt. Aki utolérheti még, itt is David Silva, aki viszont nem befejezőcsatár, hanem szélső. Egyszóval ezt a rekordot jó darabig nem fenyegeti veszély. Ami a világbajnoki szerepléseket illeti, Spanyolország eleddig tizennégy tornán szerepelt, s a 2010-es sikere előtt egy ötödik (1934), valamint egy negyedik hely (1950) volt a legjobb szereplés. Ha a legnagyobb győzelmeket és vereségeket keressük egészen 1933-ig kell visszalapozni a történelemben: Bulgária ellen 13-0-ra nyertek a spanyolok. Vereség két ízben fordult elő nagy arányban: 1928-ban Olaszország 7-1-re, míg 1931-ben Anglia ugyanilyen arányban győzte le a „Vörös Fúriát”.

23px-Flag_of_Spain_svg SPANYOLORSZÁG (23)

Kapusok: David de Gea (Manchester United), Kepa Arrizabalaga (Athletic Bilbao), Pepe Reina (Napoli)
Védők: Jordi Alba (FC Barcelona), César Azpilicueta (Chelsea), Dani Carvajal(Real Madrid), Nacho Monreal (Arsenal), Nacho (Real Madrid), Álvaro Odriozola(Real Sociedad), Gerard Piqué (FC Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid)
Középpályások: Marco Asensio (Real Madrid), Sergio Busquets (FC Barcelona), Andrés Iniesta (FC Barcelona), Isco (Real Madrid), Koke (Atlético Madrid), Saúl Níguez (Atlético Madrid), David Silva (Manchester City), Thiago Alcántara (Bayern München)
Támadók: Iago Aspas (Celta Vigo), Diego Costa (Atlético Madrid), Rodrigo (Valencia), Lucas Vázquez (Real Madrid)

Szövetségi kapitány: Julen Lopetegui

MENETREND:

június 15. 20.00: Portugália – Spanyolország
június 20. 20.00: Irán – Spanyolország
június 25. 20.00: Spanyolország – Marokkó

Egy kis futballtörténelem…

Ugyan az első – Uruguayban rendezett – tornán nem vett részt Spanyolország, a következőn (1934) már igen, de csak ötödik lett. Ezt követte az 1950-es negyedik hely, majd az 1954-es és az 1958-as tornára nem jutott ki, viszont 1962 és 1966 ismét a résztvevők között tudta a vörösöket, ám az 1970-es és ’74-es mundial megint kimaradt, 1978-tól viszont megszakítás nélkül tagja a legjobbak mezőnyének, 2010-ben felért a csúcsra Spanyolország. 1982-ben hazai pályán küzdhetett, de meg kellett elégednie a tizenkettedik hellyel a spanyoloknak. A világbajnokságok történelméről itt olvashatnak.

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara. Rosztov és Volgograd – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek:  Vikgográd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 | 1990 | 1994
1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014