Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: bemutatjuk Portugália válogatottját!

Portugália már nem számít “fekete lónak” a világbajnoki csapatok palettáján, hiszen szinte a semmiből nyerték meg 2016-ban az Európa-bajnokságot, és a FIFA világranglistáján is a 4. helyet foglalja el az erősorrendben. A közvélemény azonban nem tartja őket esélyesnek a vb-trófea elhódítására, de két évvel sem volt ez másképp, aztán mégis ők nevettek a végén. 

csapatminta_portugal

Út Oroszországba…

Portugália, mint regnáló Európa-bajnok érkezik a világbajnokságra. A selejtezőkbe Magyarországgal kerültek egy csoportba, és mindkét mérkőzésen győzedelmeskedni tudtak. Az első találkozójukon a selejtezőkörben Svájccal csaptak össze, még a csapatkapitány Cristiano Ronaldo nélkül, aki akkor épp sérüléssel bajlódott, és ki is kaptak 2-0-ra. Ennek következtében a svájciak az utolsó selejtezőmeccsig vezették a csoportjukat, ám a visszavágón, és egyben utolsó selejtezőmeccsükön Portugália nyerni tudott, ezzel pedig az első helyről várták a vb-sorsolást. A lejátszott 10 selejtezőmérkőzés mérlege 9 győzelem és 1 vereség, a gólkülönbségük pedig 39:4-es volt. Nem meglepetés, hogy a legeredményesebb portugál játékos Cristiano Ronaldo lett 15 találattal, aki csak egy góllal maradt le selejtezők gólkirályi címéről is.

Cristiano Ronaldo és a többiek…

A portugálok keretében több változás is van az Európa-bajnokságot nyerő csapathoz képest. Kimaradt az akkor még hatalmas tehetségnek számító Renato Sanches, nem lesz ott Nani sem, aki ez elmúlt két évben megjárta a Valenciát és a Laziót is, de ami még fontosabb, hogy az Eb-trófeát érő gólt szerző Éder sem kapott meghívót Fernando Santos szövetségi kapitánytól. A portugál védelem bástyája továbbra is Pepe, őt lesz a legnehezebb legyűrniük az ellenfél támadóinak, mellette viszont nem éppen életbiztosítás a védősor, mivel Bruno Alves és Jose Fonte nincsenek formában. Aki besegíthet a védelem előtt, az a védekező középpályás pozíciójában játsszó William Carvalho lehet. A portugál válogatott gyenge pontja talán a kreatív középpálya hiánya, ennek megszervezése a veterán Joao Moutinho feladata lehet. A portugálok a támadásban a legerősebbek, ahol olyan játékosok adogathatják a labdákat Cristiano Ronaldónak, mint Joao Mario, Ricardo Quaresma vagy Bernardo Silva. A kérdés az, hogy a fiatal tehetségek mennyire kapnak majd lehetőséget, hiszen nagy potenciál van André Silvában, Gelson Martinsban és Goncalo Guedesben is.

Képtalálat a következőre: „fernando santos cristiano ronaldo celebration”

Megérkezett a sikeredző a portugál válogatotthoz…

Fernando Santos az eddigi legsikeresebb portugál szövetségi kapitány. Az irányítása alatt eddig 43 mérkőzést játszottak, ebből pedig 28 győzelmet szereztek, és mindemellett megnyerte csapatával az Európa-bajnokságot is. A portugál szakembernek nem volt ismeretlen terep a válogatott futball, hiszen mielőtt 2014 szeptemberében átvette hazája nemzeti csapatának irányítását, a görög válogatottat vezette négy éven keresztül. Santos egyébként azon kevés portugál edzők közé tartozik, aki irányíthatta a Portót, a Benficát és a Sportingot is, mielőtt hazája válogatottjának kapitánya lett.

Legek, statisztikák, érdekességek…

A legtöbb portugál rekord Cristiano Ronaldo nevéhez fűződik. A portugál gólzsák már 81 gólnál tart a válogatottban, amivel a legtöbb találatot jegyző aktív játékos lett a nemzeti csapatokban, és egyre valószínűbb, hogy beéri a 84 gólos Puskás Ferencet is. Cristiano Ronaldo a legtöbb válogatottsággal rendelkező játékos is, 2003-as debütálása óta 149 mérkőzésen lépett pályára, ezzel jócskán megelőzve a második Luis Figót. Ha a vb-ket nézzük a portugál válogatottnak mindössze öt alkalommal sikerült kijutniuk a világbajnokságokra, a legjobb eredményük pedig egy harmadik hely volt. Az ő nevükhöz fűződik azonban a legnagyobb hátrányból szerzett győzelem, amikor 5-3-ra győzték le az első félidőben még 3 gólos előnyben álló Észak-Koreát 1966-ban. A portugálok a legtöbb sárga lapot kapott csapat egy mérkőzésen és egy tornán is a világbajnokságok történetében, mivel a 2006-as vb-n összesen 24 figyelmeztetést kaptak, ebből 9-et a Hollandok elleni nyolcaddöntőben, amelyen egyébként 4 kiállítás is volt, ami szintén vb-rekord.

B-CSOPORT

 PORTUGÁLIA (23)

Kapusok: Beto (Göztepe), Anthony Lopes (Lyon), Rui Patrício (Sporting CP)
Védők: Bruno Alves (Rangers), Cédric Soares (Southampton), Rúben Dias (Benfica), José Fonte (Talien Jifang), Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund), Mário Rui (Napoli), Pepe (Besiktas), Ricardo Pereira (Porto)
Középpályások: William Carvalho (Sporting CP), Bruno Fernandes (Sporting CP), Manuel Fernandes (Lokomotiv Moszkva), Joao Mário (West Ham United), Joao Moutinho (Monaco), Adrien Silva (Leicester City)
Támadók: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Goncalo Guedes (Valencia), Gelson Martins (Sporting CP), Ricardo Quaresma (Besiktas), André Silva (Milan), Bernardo Silva (Manchester City)
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

MENETREND

jún. 15. 20:00 Portugália – Spanyolország (Szocsi)
jún. 20. 14:00 Portugália – Marokkó (Moszkva, Luzsnyiki stadion)
jún. 25. 20:00 Irán – Portugália (Szaranszk)

Egy kis futballtörténelem…

Portugália 1966-ban jutott ki először a világbajnokságra, ahol rögtön a bronzérmet vitték haza, nagyban köszönhetően Eusebio kiváló szereplésének, aki a gólkirályi címet is bezsebelte a tornán. Ezután egészen 1986-ig nem szerepeltek a vb-n, ott viszont csalódást keltő eredménnyel már a csoportkörben kiestek. Ezután is ínséges évek következtek, hiszen három világbajnokságot is kihagytak, mire 2002-ben ismét bejutottak. Innen kezdődött a portugál válogatott aranykorszaka Luis Figóval, ami két évvel később Cristiano Ronaldóval folytatódott. Habár ekkor még kiestek a csoportból, a következő, 2006-os tornán az elődöntőig meneteltek, 2010-ben a nyolcaddöntőig jutottak, viszont a legutóbbi, 2014-es világbajnokság szintén nem sikerült túl jól a számukra, mivel kiestek a csoportkörben.

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara, Rosztov és Volgograd – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek:  Vikgográd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 | 1990 | 1994
1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014