Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„Az én felelősségem” – Löw

Beszámoltunk róla, a címvédő Németország a csoportkörrel befejezte a 2018-as világbajnokságot. A találkozó utáni reakciók mindent elárultak a germánok lelkiállapotáról. Joachim Löw kapitány magára vállalta a kiesést. 

Elképzelés nélküli játék, a hajrában elkövetett hibák, valamint mentális okok vezettek odáig, hogy a németek kiestek. Már a Mexikó elleni összecsapáson is a tűzzel játszottak Toni Kroosék, ám a svédek ellen még sikerült némileg megfékezni a lángokat, de Dél-Korea csak olajat öntött a tűzre, amely elemésztette a világbajnoki címvédésről szőtt álmokat. A németek 2006 óta regnáló szövetségi kapitánya igen rosszul érti magát a kiesés miatt, de a felelősséget magára vette. „Én vagyok az első, akinek kérdéseket kell feltennie magának. Hol ment félre minden? Mi volt a probléma? A kiesés az én felelősségem. Erre az egészre aludnom kell egyet, mert most nagyon csalódott és frusztrált vagyok. Nem érdemeltük meg, hogy továbbjussunk, így azt sem, hogy megvédjük a címünket – fogalmazott a Bildnek Löw, aki beszélt arról is, marad-e kapitány? – Túl korai még arról beszélni, hogy én maradok-e a szövetségi kapitány. Elképesztő csalódottságot érzek. Síri csend van, a játékosok is szótlanok. El sem tudtam volna ezt képzelni. Optimista voltam, most egy kis időre van szükségem. Holnap beszélünk még erről.”

Egyébként a német szövetség épp a mundial előtt hosszabbított a kapitánnyal, akinek irányításával 2014-ben világbajnoki címet, 2017-ben Konföderációs kupát nyert, illetve két Eb-, és egy világbajnoki bronzérmet szerzett. 2008-ban ezüstérmes lett a spanyolok mögött az Eb-n.

„Nem hiszem, hogy ez most egy sötét korszak kezdetét jelentené a német labdarúgásban. Nagyon fiatal és tehetséges játékosaink vannak, sokukban megvan a lehetőség az előrelépéshez. Más nemzetekkel is történt már ilyen. Ebből le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket, s tovább kell lépnünk” – ezt a találkozó utáni sajtótájékoztatón mondta a németek szakvezetője.

Ami a játékosokat illeti, Mats Hummels és Sami Khedira is beszélt érzéseiről a kiesés után. „Nehéz ezt szavakkal összefoglalni. Végig hittünk benne, sok lehetőségünk is volt, nekem is. Utoljára 2017 őszén játszottunk meggyőzően, az pedig már nagyon régen volt… A 65. perctől kezdve elképesztően hektikus volt a játék, s elveszítettük az alaptaktikánkat. Ez egy nagyon keserű este számunkra” – fogalmazott a Bayern München védője közvetlenül a lefújás után. A Juventus középpályása a közös felelősség kérdését emelte ki. „Ez a csapatnak és nekem is pályafutásom egyik legnehezebb pillanata. Sosem könnyű egy világbajnokságon szerepelni, nem így akartuk, hogy vége legyen. Az egész csapatnak vállalnia kell a felelősséget, különösen a rutinos játékosoknak. Le kell vonnunk a tanulságokat, de biztosan nem a mai napon.”

Korábbi kapusa is megszólalt a dél-koreaiak elleni vereség után. Oliver Kahn 2002-ben majd 2006-ban is tagja volt a világbajnokságon szereplő együttesnek. Előbbin ezüstérmes, utóbbin bronzérmes lett a Nationalelf. „A nemzeti trikó mindenkinek több tonna súlyt jelent, nagy a nyomás a játékosokon, de most folyamatosan csak áthárítottak a felelősséget. Nem éreztem, hogy megvan a csapat gerince: Toni Kroos nem tudta a vezér szerepét magára vállalni a középpályán, Mats Hummels nem teljesített jól, Timo Wernertől pedig nem ezt vártuk.”