Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Szögre a stoplist 3.rész: Hajnal Tamás

Idén nyáron valami történt a magyar labdarúgásban, hiszen nagyon sokan vonultak vissza. Közülük többen a válogatottban is szerepeltek, így úgy gondoltuk, hogy pályafutásuk lezárását, pályafutásuk felelevenítésével, bemutatásával tesszük “emlékezetessé”.

1.rész: Gera Zoltán 2. rész Vanczák Vilmos

Hajnal Tamás 1997 tavaszán mutatkozott be a Fradiban (NS.)

A 90-as évek közepe tájékán is viszonylag ritka volt, hogy egy magyar csapatnál egy ifjú focistát bevessenek tétmeccsen. 1996 nyarán a Ferencváros kispadjára a Németországból hazatérő Varga Zoltánt nevezték ki, s nehéz természetét sokan nem szerették. Egyik napról a másikra vágta ki a csapatból a csapatkapitányt Telek Andrást, akinek a helyére érkezett a télen Vámosi Csaba, s a fehérorosz Oleg Korol. (történetük szempontjából előbbi a fontos). Tavasszal Varga a fiataloknál is körbe nézett, s az 1981-ben született Hajnal Tamást, a bajnokságban kétszer pályára is küldte. A Fradinál végül 1997 nyarán elköszöntek a trénertől, s az anyagi nehézségekkel küzdő klub úgy egyenlítette ki Vámosi átigazolását, hogy átengedték Hajnal Tamás és egy másik ifjú tehetség Szollár Krisztián játékjogát.

A Schalke mezében (nso.hu)

Viszont a két fiatal nem sokáig volt a Dunakanyarban, még azon a nyáron továbbadták őket a német Schalke 04 együttesének. Szollár később lemorzsolódott, de sokáig nevelkedett ő is a németeknél. Hajnal ezzel szemben 2004 nyaráig, tehát közel hét évig játszott a Schalkénál. Pontosabban az utánpótlásban, de a felnőtteknél is 8 alkalommal lehetőséget kapott. 2004-ben, tehát már 23 évesen úgy gondolta, elég volt az epizódszerepből, olyan helyre szeretne igazolni, ahol rendszeresen játszik. Egy időre hátra hagyta a német bajnokságot is, s Belgiumba a St. Truiden csapatához szerződött. A belgáknál 50 meccset és 11 gólt termelt össze magának. Közben Lothar Matthäus a válogatottba is behívta. 2006 nyarán sokáig gondolkozott, hogy merre tovább, végül visszatért Németországba, ahol a Bundesliga 2-ben érdekelt Kaiserslautern csapott le rá. Egy évvel később a Karlsruher SC csapott le rá, s így visszatért a Bundesliga 1-be. Itt egy nagyon jó évet produkált, hiszen 32 meccsen 8 gólt szerzett. Ekkor több nagy csapat is érdeklődött utána, de sokan csak legyintettek, ebből úgysem lesz semmi.

Lesz-e mostanában magyar focista a Dortmundban? (nso.hu)

Végül sokak megdöbbenésére 2008 januárjába a Borussia Dortmundhoz igazolt, ahol 3 évig, 2011 januárjáig maradt. Ezen idő alatt 51 meccs és 5 gól fűződött a nevéhez. Miután egy hosszabb sérülés miatt partvonalon kívülre került, már nem tudott visszakerülni a csapatba, így előbb kölcsön, majd végleg szerezte meg a VfB Stuttgart. A sváboknál 2013-ig maradt, ahol már szintén a vége fele kimaradt a csapatból. Ezért 2013-ban a második vonalban érdekelt Ingolstadthoz igazolt, ahol már szóba került az is, mi lesz vele pályafutása lezárása után, pedig ekkor még csak 32 éves volt. Az Ingolstadtnál 2014 nyarán jelezték neki, hogy igazából már nem számítanak rá, háttérbe szorult. Fél évig maradt, mígnem 2015 tavaszán visszatért Magyarországra a Ferencvároshoz. Idén nyárig, tehát 3,5 évig játszott a Fradiban, igaz az előző bajnokság nagy részét kihagyta sérülés miatt. Ezen idő alatt, három kupagyőzelmet és egy bajnoki címet ünnepelhetett a zöld-fehérekkel. Idén nyáron 37 évesen úgy döntött, elég volt, szögre akasztja a stoplist.

Ötvenkilencszeres válogatott volt (nso.hu)

A válogatottban 2004 októberében mutatkozott be. Ezen idő tájt volt Lothar Matthäus a szövetségi kapitány, s ugye a német tréner, mindenkit behívott a csapatba, aki egy kicsit is egyenes tudott rúgni a labdába. Hajnal azért kevés újoncai közül megragadt hosszú évekig a nemzeti csapatban, összesen 59 meccsen viselhette a meggypiros mezt. Első gólját 2007 októberében Lengyelország ellen 11-esből szerezte, mely góllal meg is nyertük a meccset. 2008 augusztusában Montenegró elleni 3-3-as barátságos találkozón kétszer volt eredményes, 2009-ben Málta elleni 3-0 -ás vb-selejtezőn az első gól fűződött a nevéhez. 2011 februárban Azerbajdzsán ellen játszottunk barátságos meccsen Dubajban, 2-0-ra nyertünk, Hajnal egy gólt lőtt. 2012-ben Tallinnban az 1-0-ra megnyert vb-selejtezőn, s a visszavágón 2013 szeptemberében (5-1) is betalált. Ráadásul utóbbi volt az utolsó válogatott gólja, egyben utolsó előtti válogatott meccse, hiszen ezután még egy következett, októberben a 8-1-re elveszített hollandiai meccs. Ekkor a szünetben cserélte őt le Egervári Sándor szövetségi kapitány.

Közel két percben Hajnal gólok:

Személyében egy technikás focistát tisztelhettünk, akiből kevés rohangászott a magyar pályákon. Tehetségéhez sosem férhetett kétség, igaz motivációját többször bírálták (alibizőnek tartották) az utolsó éveiben. Ő a közeljövőben nem edzőként szeretne majd tevékenykedni, hanem inkább klubvezetőként. A Fradinál évek óta szeretnének a szurkolók egy klubmenedzsert… Talán, egyszer ő lehet az. Nyelveket beszél, érdemes lenne tehetségét majd kamatoztatni.

Egy emlékezetes Hajnal gól az utolsó évekből (Ferencváros-Újpest)