Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nemzetek Ligája: Ádámok segítségével vertük a finneket

Ugyan a válogatottunk az Eb-re már nem juthat ki a Nemzetek Ligájából, de a minél jobb kalapba való kerülés még tét lehetett a meccs előtt. Ugyan abban kevesen bíztak, hogy az észtek nyerhetnek Görögországban, de… Véletlenek bármikor lehetnek. Míg hazai pályán abban bíztunk, egy cudar évet, szépen búcsúztatnak játékosaink.

Nagy Ádám gólt szerzett (mlsz.hu)

Finnországban, Görögországban vereséget, míg Észtországban döntetlent játszottak “fiaink” 2018 őszén, addig hazai pályán a görögöket és az észteket is felülmúlták. Mivel ma a finnek ellen zárták a Nemzetek Ligája összecsapásait, bíztunk a hazai pályában, s abban, hogy a tét már nem nyomhatja játékosaink vállát, hiszen kiesni már lehetetlen volt (7 góllal kellett volna kikapniuk), feljutniuk pedig esélyük sem volt. (a finnek már tovább mentek) Marco Rossi a csütörtökön látott kezdőcsapathoz képest kicsit frissített, az akkor védő Dibusz Dénest kiszorította a felépülő Gulácsi Péter. Nagy Dominik, Kovács István és Pátkai Máté helyére pedig Lovrencsics Gergő, Kleinheisler László és Dzsudzsák Balázs került. Dzsudzsák azzal, hogy pályára lépett 98.alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban, s ezzel egyedüli harmadik lett a válogatottsági örök-rangsorban Király Gábor és a legendás Bozsik József után.

Szalai Ádám szerezte meg a vezetést (mlsz.hu)

A gyengébb szereplés és a télies időjárás a nézők meccsre járására is rányomta a bélyegét, körülbelül 9.000 néző foglalt helyet a Groupama Arénában. A 12.percben Kalmár lőtt alig a kapu mellé. A finneknél egyébként már elég tartalékos volt a felállás, Kanerva szövetségi kapitány több új játékost is kiakart próbálni. A 20.percben Lod szögletét Väisänen jobbal három méterről a jobb sarok mellé emelte. A 22.percben Pukki használta ki Kádár rossz helyezkedését, de lövését Gulácsi védte. A 29.percben némileg váratlanul megszerezte a vezetést a magyar válogatott! Nagy Ádám szerzett harciasan labdát a tizenhatos előterében, továbbadta Korhutnak ő indította Kalmárt, aki sarokkal Szalai elé továbbította, a Hoffenheim csatára durván 14 méterről a bal alsó sarokba lőtt. Szalai 2018-ban az ötödik válogatott gólját szerezte. A 38.percben Nagy Ádám ismét harciasan labdát szerzett, majd tölt párat a labdán mikor is durván 22 méterről úgy gondolta lőnie kell (nála ez minden bizonnyal egy kósza gondolat lehetett…) s ballal a kapu jobb oldalát ki is lőtte, megszerezve a második magyar találatot. A védekező középpályás profi karrierjének a harmadik gólját szerezte, az elsőt még 2013-ban az FTC II színeiben egy Ebes ellen 7–0-ra megnyert NB III-as bajnokin, a másodikat pedig idén áprilisban a Hellas Verona elleni Serie A-találkozón a Bologna ellen. A szünetben 2-0-ás magyar, s meglepetésre 1-0-ás észt előnnyel mehettek a csapatok az öltözőbe. Ez azt jelentette, hogy a magyar csapat a “C” divízió második helyén végzett volna, egyben az Eb-sorsolás harmadik kalapjába került volna.

Orbán a légtér ura (mlsz.hu)

A szünetben a megsérülő Kádár Tamás helyére Vinicius Paulo állt, így a magyar válogatott védelem közepén egy brazil és egy német születésű focista játszhatott a második félidőben. A finneknél Granlundot Taivio váltotta. Az 51.percre Baráth Botond is megsérült, helyére a Kolozsvárban keveset játszó Lang Ádám jöhetett. Marco Rossi nem sokáig akart egy általa felfedett focista nélkül a pályán lenni, ezért egy perccel később Korhut Mihály helyére egy Szerbiában született, de magyar felmenőkkel rendelkező focistát, Holender Filipet vetette be. Ráadásul Holender újonc is, így az 54.percre az összes variálási lehetősége elfogyott az olasz kapitánynak. A 64.percben Holender majdnem álombemutatkozást produkált, Dzsudzsák passzát 12 méterről gyatrán a kapus kezeibe emeli. Egyébként a sok sérülés arra is jó volt ,hogy a kapitány végig a pályán maradhatott, pedig Rossi előre azt vizionálta, a második játékrészben lecseréli, mert szerinte nem fogja végig bírni az ütközetet. A 80.percben Dzsudzsák szabadrúgása után Szalai veszélyeztetett, de épp, hogy a kapu mellett hagyta el a játékteret a labda. A 84.percben egy hátraadott labdára Dzsudzsák startolt rá, Jononen kapust megzavarta, aki majdnem odaadta neki a labdát, de végül üggyel-bajjal felszabadított a hálóőr. Joronen nyáron az AC Horsens együttesét hagyta hátra az FC Koppenhagen kedvéért. S miért ismerős is ezen klub a magyar foci szerelmeseinek. Idén nyáron innen került a Ferencvároshoz az izlandi gólvágó Kjartan Finnbogason. A 89.percben azért megmutatta, hogy védeni tud, hiszen Kleinheisler távoli lövését előrevetődve hatástalanította. Az utolsó percekben mérleget is vonhattunk. Mindhárom hazai meccsünket hoztuk a Nemzetek Ligájában, ekkor bánhattuk igazán az észtek elleni 3-3-as döntetlent. Az északiak ellen a héten 2-0-ra nyertünk, ma egy másik északi népet is sikerült 2-0-val felülmúlni, így a baltaiak görögök elleni sikerének hála a magyar csapat megszerezte a csoportban a második helyet. (egyben már garantált, hogy az Eb-selejtezőkre a harmadik kalapból sorsolják ki fiainkat)

Görögország – Észtország 0-1 (0-1)
Gólszerzők: – ill. Lambropoulos K (Öngól) (44.p)

Miután a görögök Lambropoulos öngóljának köszönhetően kikaptak, a magyar válogatott megszerezte a csoportban a második helyet.

1. Finnország 6 4 0 2 5:03 12
2. Magyarország 6 3 1 2 9:06 10
3. Görögország 6 3 0 3 4:05 9
4. Észtország 6 1 1 4 4:08 4