Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Libertadores-kupa: biztosan brazil győztes lesz, de melyik csapat?

Amíg a Copa Sudamericana döntőjét két argentin csapat játszotta egymással, addig a dél-amerikai kontinens legrangosabb nemzetközi klubtornájában, a Libertadores-kupa 2020-as kiírásának döntőjét két brazil, mi több két São Paulo környéki csapat vívja egymással szombat este a riói Maracana Stadionban…

 

A Palmeiras együttese a tavalyi döntős és tavaly előtti győztes River Plate gárdáját, míg a Santos a korábbi hatszoros nyertes Boca Juniorst búcsúztatta a sorozat elődöntőjében, így jött létre a brazil házi döntő, mindkét finalista tehát egy-egy rivális argentin nagy csapatot vert a fináléhoz vezető úton.

A zöld-fehérek a teljes sorozat alatt egyetlen vereséget szenvedte el, amikor a River ellen a 3-0-ra megnyert első meccs után 2-0-ra kikaptak a visszavágón. A Palmeiras a csoportkör öt győzelem és egy döntetlen jóvoltából 16 ponttal abszolválta, majd a nyolcaddöntőben az ecuadori Delfínt 8-1-es összesítéssel, a negyeddöntőben a paraguayi Libertadot 4-1-gyel búcsúztatták, hogy aztán következzen az említett elődöntő Marcelo Gallardo csapata ellen, melyben bár a végén izgulniuk kellett, magabiztosa vettek sikerrel.

Eközben a fekete-fehér gigász ugyancsak 16 ponttal nyerte meg csoportját a később a Palmeiras által kiütött Delfín és a Copa Sudamericanát megnyerő Defensa y Justicia előtt. A Santos csapata a nyolcaddöntőben csak több idegenben lőtt góljával jutott tovább az ecuadori LDU Quito ellen, míg a negyeddöntőben a Grémiót a második meccsen 4-1-re kiütve ejtette ki az odavágó 1-1-es eredménye után. Az elődöntőben a Boca ellen ugyancsak a visszavágón brillíroztak, a 0-0-s első meccs után 3-0-val búcsúztatták az arany-kékeket, így a csoportkör két legjobban szereplő csapata tulajdonképpen a papírformát érvényesítve jutott be a döntőbe.

 

A Libertadores-kupa rekordbajnoka a virágkorán immár évtizedek óta jócskán túllévő argentin Independiente csapata, amely hét nemzetközi elsőségéből négyet úgy szerzett, hogy az 1970-es években egymást követő négy évben ért fel a kontinens trónjára (1972-től 1975-ig). Utolsó, 2007-es sikere óta hat kupagyőzelemmel követi őket a városi rivális Boca Juniors együttese, amely legutóbbi diadala óta csak két elvesztett fináléig jutott, s rohamosan közelít hozzájuk az ősellenség River Plate négy sikerével – a „Milliomosok” ebből kettőt az utolsó öt éven belül regisztráltak, győztes meneteléseik során mindkétszer éppen a Bocát elütve a továbbjutástól, 2018-ban éppen egy örökké emlékezetes döntőben.

A brazil csapatok közt sokkal jobban eloszlattak a sikerek, nincs egy olyan kiemelkedő klub, amely egyelőre harcba szállhat a rekordbajnoki csatározásban az argentin egyletekkel. A São Paulo, a Grémio és a ma este érdekelt Santos egyaránt háromszor, míg az éppen aktuális címvédő, a Flamengo, két alkalommal hódította el a kontinensbajnoki címet, a döntőbeli ellenfél, a Palmeiras eddig egyszer, 1999-ben jutott fel a kontinens csúcsára.

A sorozat történetében eddig 25 alkalommal avattak argentin győztest, a mai döntő után pedig a huszadik sikert könyvelheti el magának brazil csapat. Az egykor a legendás Pelét is foglalkoztató Santos a valaha volt legeredményesebb brazil csapat lehetne a sorozat történetében a negyedik elsősége begyűjtésével, miközben a Palmeiras másodszor hódítaná el a serleget. Legutóbb 2006-ban került sor brazil házi döntőre, akkor a kétszeres győztes Internacional 4-3-as összesítéssel múlta felül a São Paulót.

Ez lesz a második döntő a Libertadores-kupa történetében, melyen a győztes kilétét egyetlen meccsen döntik el, hiszen a 2018-as fináléig bezárólag a döntőt oda-visszavágós párharcok keretein belül bonyolították le.

Negyeddöntők

Grémio (brazil) – Santos (brazil) 1-1 és 1-4
Racing Club (argentin) – Boca Juniors (argentin) 1-0 és 0-2
River Plate (argentin) – Nacional (uruguayi) 2-0 és 6-2
Libertad (paraguayi) – Palmeiras (brazil) 1-1 és 0-3

Elődöntők

Boca Juniors – Santos 0-0 és 0-3
River Plate – Palmeiras 0-3 és 2-0

Döntő

Santos – Palmeiras január 30., szombat, 21:00 Estadio de Maracaná, Rio de Janeiro

További dél-amerkai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!