Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U21 Eb: “az utolsó edzőmeccseken látottakra építünk”

Alig több mint egy hónap van hátra a részben hazai rendezésű U21-es Európa-bajnokság csoportmeccseiig, melyeket a magyar korosztályos válogatott szövetségi edzője bizakodva vár…

Az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője, Gera Zoltán a csütörtöki napon online sajtótájékoztató keretein belül beszélt a kilátásokról:

“Tisztában vagyunk az erőviszonyokkal, a vetélytársak kvalitásával, de eszünk ágában sincs előre lemondani a továbbjutásról. A koronavírus-járvány alaposan átírta a felkészülési tervet, nagyjából tíz-tizenkét meccsel játszottunk kevesebbet az előzetesen tervezettnél, a nekünk jutó nyolc barátságos találkozón harminckilenc játékost próbáltam ki. Ez magas szám, ám időbe telt, mire megtaláltuk azokat a futballistákat, akik megfelelnek a nemzetközi futball elvárásainak. Ma már semmit sem ér a technikai tudás a gyorsaság és megfelelő futóteljesítmény nélkül.

Szerencsére a kerettagok helyzete pozitívan változott az utóbbi egy évben, az általunk számításba vett játékosok többsége immár alapember az NB I-es vagy NB II-es klubjában. Emellett nagyon jó közösség alakult ki, a srácok szívesen jönnek a korosztályos csapathoz, nincs széthúzás és senki sem mutogat a másikra.

Ami a játékot illeti, eleinte a stabil védekezést akartuk kialakítani, majd az első meccseken azzal szembesültünk, hogy amint kicsit bátrabban támadtunk, és hátul jobban kinyíltunk, azonnal átrohantak rajtunk. Ennek tükrében sok mindent átgondoltunk, és a legutóbbi két találkozón Szlovénia és Oroszország ellen már olyan teljesítményt nyújtottunk, amire az Eb-n is építhetünk.”

A magyar válogatott a Szlovéniával közösen megrendezésre kerülő kontinensviadalon március 24-én Németországgal Székesfehérváron, 27-én Romániával az új, budapesti Bozsik Arénában, majd 30-án Hollandiával ismét a Mol Aréna Sóstóban találkozhat.

“Felkészülünk rá, hogy Hollandia és Németország ellen vélhetően nem mi irányítjuk majd a játékot, de arra a két találkozóra is megvan a tervünk. Tudjuk, hogyan építsük fel a védekezést, hol érdemes labdát szerezni, és kulcsfontosságú lesz, hogy minél gyorsabb legyen az átmenet a támadás és a védekezés között. Románia ellen értelemszerűen más játékkal készülünk. Ilyen kvalitású ellenfelekkel szemben a játékosok számára is jó teszt lesz a torna. A továbbjutás bravúrnak számítana, de az reális elvárás, hogy a legerősebb ellenfelekkel szemben is versenyképesek legyünk.”

Az U21-es Európa-bajnokság csoportbeosztása

A-csoport: Magyarország,Németország, Románia, Hollandia
B-csoport: 
Szlovénia, Spanyolország, Csehország, Olaszország
C-csoport: 
Oroszország, Izland, Franciaország, Dánia
D-csoport: 
Portugália, Horvátország, Anglia, Svájc