UEFA: “Viselniük kell a következményeket”

Az Európai Szuperliga (ESL) tiszavirágéletű kísérlete után az UEFA a pénteki napra tűzött ki a végrehajtó bizottsági ülést, és a szervezet első embere szerint nem fognak kesztyűs kézzel bánni a “szakadár” klubokkal…

Az UEFA szlovén elnöke, Aleksander Ceferin a csütörtöki napon adott interjújában az elmúlt napok eseményei kapcsán súlyos következményeket helyezett kilátásba:

“Mindenkinek meg kell szenvednie a tettei következményeit, ilyen cselekedetek nem lehet büntetlenül megúszni. Higgyék el nekem, bárki, aki azt állítja ebben a helyzetben, hogy teljesen nyugodt, az nem mond igazat. Most tehát azt várjuk el mindenkitől, hogy ismerje be a hibáját, és szenvedje el annak következményeit. Lesznek olyan tagok, akik büntetést akarnak kiszabni, de az ügyvédek vélhetően inkább a szervezet védelme és a szabálykönyv szigorítása mellett érvelnek majd.”

Mint ismeretes, a vasárnap esti órákban megerősítésre került az Európai Szuperliga megalapítása, melyhez 12 élcsapat csatlakozott: az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, a Barcelona, az Inter, a Juventus, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham. A szervezet hivatalos oldalán megjelent tervek szerint további három csapattal együtt 15 klub lenne “alapítótag”, és még öt klub selejtezőből csatlakozna.

Az UEFA elnöke már hétfőn kijelentette, a 12 ominózus klub nélkül is végig fogják vinni a Bajnokok Ligája reformját, és nincs kétsége afelől, hogy a sorozat sikeres lesz, ha kell a Szuperligáról szóló megállapodást aláíró csapatok nélkül is. Egyúttal közölték, hogy minden égiszük alá tartozó versenysorozatból az új szerveződés érintettjei kizárásra kerülnek, így a Szuperliga-csapatok játékosai a válogatottakban sem játszhatnak.

Noha a szerveződésből a csapatok nagy része kilépett, többen még ezt nem közölték hivatalos formában, egyesek szerint továbbra sem kizárt, hogy az érintettek súlyos büntetésekkel, akár kizárással nézhetnek szembe.