Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Marco Rossi: “Az Eb minden pillanatát a szívembe zárom”

Ahogyan arról beszámoltunk, a magyar válogatott szerda este 2-2-es döntetlent ért el Németország ellen, így a hatalmas küzdés ellenére nem sikerült kiharcolni a továbbjutást a csoportkörből az Európa-bajnokságon…

(Photo by Alex Grimm – UEFA/UEFA via Getty Images)

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a kiesés másnapján a Nemzeti Sport részére adott nyilatkozatában több szempontból is érdekelte a csapat Európa-bajnoki szereplését:

“Félelem nélkül játszunk. Fizikailag és taktikailag is felvesszük a versenyt, technikailag van lemaradásunk, de nem a hiányosságokról szeretnék beszélni, hanem én is köszönetet szeretnék mondani a fiúknak a teljesítményért. A stábbal, a csapattal együtt sokat fejlődtünk. Van csapatunk. A fiúk motiváltak és rátermettek. Támadófocit szeretnék játszatni, ebben még fejlődnünk kell, de mindig van hova fejlődni. A magam részéről minden napban fejlődési lehetőséget látok. Egy jó edző nem attól jó, hogy jó taktikus, hanem hogy fokozatosan fejlődni tud a csapatával együtt.

A három belső védős rendszert azért szeretem, mert rugalmas, az adott ellenfélhez, helyzethez lehet igazítani, hogy mikor játszunk támadóbb, mikor védekezőbb felfogásban. De alapvetően nincs egy játékrendszer, amivel biztos a győzelem. Nyilván Franciaország és Portugália ellen be voltak határolva a lehetőségeink.

Az Eb minden pillanatát a szívembe zárom, és magammal viszem. Rövid volt, nyolc nap alatt három meccs, de óriási élmény, nagyon megindító volt a szurkolók szeretete. Mondják, hogy a labdarúgás játék, de olyan érzelmeket mozgat meg, ami miatt jóval több mint egy játék.

Számíthatnak arra a játékosaink, hogy erősebb bajnokságba tudnak majd szerződni, és ha több nemzetközi mérkőzést tudnak játszani, akkor tovább tudnak fejlődni. Nem tartok attól, hogy visszaeshet a csapat hozzáállása, küzdőszelleme. Amíg én leszek a szövetségi kapitány, már nem lesz visszaesés, mert csak olyanokat hívok meg, akik fizikailag erősek, gyorsak, motiváltak, sokat futnak. Nem kell mindenkinek Szoboszlai Dominikhoz hasonló technikai képességekkel rendelkeznie, ha a felsorolt kívánalmaknak megfelel. 2019-ben Cardiffban azt mondtam magamnak, vagy felmondasz, vagy változtatsz a válogatási elveiden. Változtattam! Azokat hívom be a válogatottba, akik megérdemlik, mert a válogatott a magyar nép tulajdona. Ha valaki küzd, harcol, számíthat a meghívásomra. Bizonyos pozíciókban most megvolt kötve a kezem a hiányzók miatt. Ilyen volt például a balhátvédposzt, mert nem az Fiola igazi posztja. Viszont például Szalai Ádámot továbbra is pótolhatatlan játékosnak tartom. Ha valamit változtathatnék utólag, akkor azok a portugálok elleni cserék lennének.”

Az F-csoport végeredménye: