Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: az olaszok útja Európa trónjára – elemzés

Szubjektív vélemény, elemzés és értékelés az Európa-bajnoki döntő kapcsán, arról, hogy Olaszország milyen úton jutott el a 2006-os világbajnoki címtől az idei Eb-döntő megnyeréséig. A témával Farkas Bence, a FociClub.hu szerkesztője foglalkozott. Az angolok szerepléséről szóló elemzés ide kattintva olvasható el!

(Photo by GES-Sportfoto/Getty Images)

A 2006-os világbajnoki címtől, a csoportból való kieséseken és playoff-vereségen át, Mancini kinevezéséig

Olaszország 2006-ban nyert utoljára nagy világeseményt, Marcello Lippi kapitánykodása idején, akkor a németországi vb-n győzték le Franciaországot tizenegyespárbajban, miután Zidane lefejelte Materazzit. Ez a döntő immár 15 éve volt, így érthető, hogy azóta a teljes keret lecserélődött, nem maradt hírmondó a világbajnok csapatból.

A 2008-as Eb-n Olaszország a negyeddöntőig jutott, ahol a végső győztes Spanyolország győzte le őket büntetőpárbajban. Azon a mérkőzésen Giorgio Chiellini a kezdőben kapott helyet Roberto Donadoni csapatában, így a 2021-es csapat vezére már 13 éve debütált nagy tornán.

A 2010-es dél afrikai világbajnokságon jött a nagy lebőgés, Olaszország nyeretlenül, két pontot szerezve csoportutolsóként kiesett, Paraguay, Szlovákia és Új-Zéland is megelőzte az olaszokat. Marcello Lippi keretében Chiellini mellett helyet kapott Leonardo Bonucci is, de utóbbi nem lépett pályára, Chiellni védőpárja az aranylabdás Cannavaro volt.

A 2012-es Eb-n remekül szerepelt Olaszország, a döntőig jutott, ahol viszont 4-0-ra kikapott a nagy spanyol generációtól, amelynek ez az Európa-bajnokság volt az utolsó nagy dobása a nemzetközi színtéren. A döntőben Bonucci és Chiellini is a kezdőben kapott helyet Cesare Prandelli csapatában.

A 2014-es vb-n jött az újabb nagy pofon, Olaszország csoportharmadikként, három ponttal kiesett. Érdekesség, hogy éppen Angliát sikerült megelőzniük, és a csoportból a Keylor Navas-szal felálló Costa Rica és a Muslera, Godin, Cacares, Suarez, Cavani és Forlan neve által fémjelzett Uruguay jutott tovább. Ezen a világbajnokságon harapta meg Suarez Chiellinit, amiért az uruguayi támadó hosszú eltiltást kapott. Prandelli keretében Chiellini és Bonucci mellett helyet kapott Marco Verratti, Ciro Immobile és Lorenzo Insigne is.

A 2016-os Eb-n a 2014-es vb győztese, Németország állította meg Olaszországot a negyeddöntőben, tizenegyespárbaj után. Ez a szétlövés valószínűleg Pellé borzasztó és Zaza totyorgós büntetőjéről maradhatott emlékezetes. Antonio Conte keretébe behívót kapott Bonucci, Chiellini, Federico Bernardeschi, Alessandro Florenzi, Immobile és Insigne is.

A 2018-as világbajnokság résztvevői között hiába keresnénk Olaszországot, hiszen az Ibrahimovic nélkül felálló Svédország elleni playoff-ban 1-0-ra alulmaradt Gian Piero Ventura válogatottja. A playoff-mérkőzések keretébe a 2021-es csapatból bekerült: Gianluigi Donnarumma (de Gianluigi Buffon védett), Chiellini, Bonucci, Florenzi, Verratti, Jorginho, Bernardeschi, Insigne, Andrea Belotti és Immobile. A visszavágón hiába birtokolta a labdát 76%-ban, passzolt 682-őt és próbálkozott Olaszország 27 lövéssel (igaz ebből csak 6 talált kaput), nem jutott ki az oroszországi világbajnokságra. Talán ez a hatalmas pofon is kellett ahhoz, hogy 2021-re így összeálljon az olasz csapat. A csúfos kudarc után menesztették Venturát, a helyét ideiglenesen, négy hónapra Luigi Di Biagio vette át, majd 2018 május 14-én kinevezték Roberto Mancinit a nemzeti csapat élére.

(Photo by Claudio Villa/Getty Images)

A Mancini-éra kezdete

Mancini egy Szaúd-Arábia elleni 2-1-es győzelemmel mutatkozott be az olasz válogatott kispadján, majd vereség a későbbi világbajnok franciák ellen, döntetlen Hollandiával és Lengyelországgal, majd vereség Portugália ellen. Ezekből az eredményekből látszik, hogy nem indult könnyen a közös munka, de a mostani keret gerince már akkor kezdett kirajzolódni: Donnarumma, Bonucci, Chiellini, Jorginho, Florenzi, Insigne, Belotti, Berardi, Bernardeschi, Federico Chiesa és Immobile is szerepet kapott ezeken a mérkőzéseken. A Portugália elleni vereség után, az Ukrajna elleni döntetlennel megkezdődött az olaszok 34 meccses veretlenségi sorozata, ami a mai napig tart, és már csak egy meccsen kell legalább döntetlent elérniük, ahhoz, hogy utolérjék a csúcstartó brazilokat és spanyolokat. Mancini csapata ősszel, Bulgária ellen beállíthatja, Svájc ellen pedig megdöntheti a rekordot.

Menetelés a 2021-es Európa-bajnokságon

Olaszország a torna nyitómeccsén meggyőző játékkal, fölényes sikert aratott Törökország ellen, majd Svájc sem jelentett akadályt. A csoport utolsó meccsét már biztos továbbjutóként várhatták az olaszok, ennek megfelelően Mancini alaposan felforgatta csapatát, sőt pár percre Sirigut is beállította Mancini Wales ellen, de így is sikerült nyerni. A legjobb 16 között Ausztria következett, ahol az osztrákok remekül helyt álltak, de a hosszabbításban alulmaradtak. A negyeddöntőben jöhetett az első igazán nagy falat, az olaszoknak a világelső Belgium ellen kellett bizonyítaniuk, ami Barella szemfüles és Insigne bombagóljával sikerült is. Az elődöntőben a tornán remekül játszó – de a befejezésekkel hadilábon álló – Spanyolorzság következett, ahol büntetőpárbajban sikerült továbbjutnia az olaszoknak.

(Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

Az Anglia elleni Eb-döntő

A legutóbbi két ellenfél legyőzése után már senki nem mondhatta, hogy az olaszok az elmúlt több mint 30 meccs során nem találkoztak komoly válogatottal, és az utolsó lépést is egy erős, ráadásul hazai pályán játszó válogatott, Anglia ellen kellett megtenni. Ezen kívül az olaszok dolgát sérülések is nehezítették, Florenzi már az első meccsen kidőlt, majd az addig nagyszerűen futballozó Leonardo Spinazzola szenvedett Achilles-ín szakadást Belgium ellen. Emiatt két kezdő szélső védőjét – akikre nagyban épült az olaszok támadójátéka – elveszítette Mancini. Helyettük Giovanni Di Lorenzo és Emerson Palmieri kapott lehetőséget, akik remekül pótolták az alapembereket, igaz támadásban kevesebbet tudtak hozzáadni, mint a két kezdőjátékos.

Az olaszok számára rémálomszerűen kezdődött a mérkőzés, Shaw már a második percben betalált egy kontra után. Ezután átvette az irányítást Olaszország, de az első félidőben Chiesa átlövésén kívül nem alakult ki veszély Pickford kapuja előtt. A második félidőre – a cseréknek is köszönhetően – feljebb tudott kapcsolni Mancini csapata. Az 54. percben Bryan Cristante Nicoló Barella helyett, míg Domenico Berardi a visszafogottan futballozó Immobile helyett állt be. A 67. percben egy szöglet után sikerült is egyenlíteni, Bonucci volt jókor, jó helyen. A 86. percben Bernardeschi váltotta az addig remekül játszó, de megsérült Chiesát. A 90+6. percben az olasz védelem – a kapott gólt leszámítva – első komoly hibáját láthattuk, Chiellini volt bizonytalan, a labdára Saka csapott le, ám a rutinos védő egy taktikai szabálytalansággal javította a hibáját, így jöhetett a 2*15 perces hosszabbítás, amikorra Belotti váltotta Insignét, majd hat perccel később Manuel Locatelli vette át Verratti helyét. A 114. percben történt egy véleményes eset, Jorginho talpalta le – véletlenül – a becsúszó Grealish-t, de a játékvezető és a VAR szerint is elegendő volt a sárga lapos büntetés. A 118. percben kihasználta utolsó cserelehetőségét is Mancini, Florenzi állt be – a Spinazzolát remekül pótló – Emerson helyett.

Ezután jött a tizenegyespárbaj, Berardi és Kane betalált, majd Belotti hibája után Maguire volt eredményes, így az egyenlítő gólt szerző Bonucci nehéz helyzetben állt oda, de nem hibázott. Ezután jött a fordulat, a tizenegyesekre beálló Rashford a kapufát találta el, majd Bernardeschi járt túl Pickford eszén. Ekkor lépett elő az olaszok egyik hőse, Donnarumma, aki kivédte a szintén a büntetőkre becserélt Sancho lövését. Az ötödik körben – a korábban olasz színekben büntetőt még nem hibázó – Jorginho állt a labda mögé, de Pickford hárítani tudott. Ezután jött a 19 éves Saka, akinek a lövését szintén kivédte Donnarumma, így Olaszország ülhetett fel Európa trónjára!

Mit tartogathat a jövő az olaszok számára?

Ha Chiellinit sikerül meggyőzni a folytatásról, akkor a katari vb-n akár ugyanezzel a csapattal is szerepelhet Olaszország, a későbbiekben Alessio Romagnoli (26), Gianluca Mancini (25) vagy Alessandro Bastoni (22) veheti át a most 36 éves csapatkapitány és a 34 éves Bonucci helyét. Amennyiben Spinazzola (28) megfelelően fel tud épülni, akkor a balhátvéd posztja is megoldott még néhány évig, illetve a Florenzi (30) -Di Lorenzo (27) páros pedig el tudja látni a jobbhátvéd feladatkörét. A középpályán Jorginho (29) és Verratti (28) már a rutinosabbak közé tartozik, de a fiatalabb Locatelli (23) és Barella (24) is remek játékot mutattak, illetve a most kimaradó, 21 éves Sandro Tonali és a sérülésekkel bajlódó, 22 éves Nicolo Zaniolo is helyet követelhet magának. Ami a támadókat illeti, Insigne és Immobile már 30 felett vannak, de Belotti és Bernardeschi 27, Berardi 26, Chiesa 23, Giacomo Raspadori pedig csak 21 éves, sőt a most kimaradó 20 éves Lorenzo Pellegri és a 21 esztendős Moise Kean is berobbanhatnak a következő években…