Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hivatalos: új klubja bejelentette Lionel Messit – videóval

Az FC Barcelonát elhagyó argentin klasszis kettő plusz egy évre szóló megállapodást írt alá PSG-vel, amelynél a hírek szerint szezononként 35 millió euró lesz az alapfizetése.

(Photo By Marc Gonzalez Aloma/Europa Press via Getty Images)

Biztossá vált, amit egy héttel ezelőtt még senki sem sejtett: Lionel Messi a Paris Saint-Germainnél folytatja karrierjét. Múlt csütörtökig minden jel hír arra utalt, hogy Messi marad a Barcelona játékosa, de csütörtök este a katalán klub bejelentette, hogy pénzügyi és strukturális okokból nem lehetséges Messi szerződésének meghosszabbítása, az argentin támadó egy sajtótájékoztató keretein belül sírva búcsúzott a Barcától.

A PSG azonnal intézkedett, és megkezdte a tárgyalásokat Messi édesapjával és képviselőivel a hatszoros aranylabdás leigazolásának érdekében. A négy napig tartó egyeztetéssorozat végén megszületett a megállapodás a felek között, így Messi kedd délután – felesége és három gyermeke kíséretében – elrepült Párizsba, ahol már rengeteg szurkoló várta.

Messi útja a reptérről az egyik párizsi kórházba vezetett, ahol átesett az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatokon, majd aláírta 2023-ig szóló szerződését a francia klubnál. A megállapodás egy egyéves hosszabbítási opciót tartalmaz.

Nasszer el-Kelaifi klubelnök úgy fogalmazott, büszke arra, hogy Lionel Messi csatlakozott a csapathoz és a családjával a francia fővárosba költözött: “Nem titkolta, hogy továbbra is a legmagasabb szinten szeretne játszani és trófeákat nyerni. A klub ambíciói természetesen ugyanezek. Azt várom, hogy csapatunk történelmet írjon” – szögezte le.

„Izgatottan várom, hogy megkezdhessem karrierem új fejezetét. Minden, amit a klub képvisel, egyezik a futballal kapcsolatos ambícióimmal. A csapat és az edzői stáb is nagyon tehetséges. Eltökélt szándékom, hogy segítsek felépíteni valami különlegeset, és alig várom, hogy kiléphessek a Parc des Princes gyepére” – idézi a PSG hivatalos honlapja Lionel Messit.

Fabrizio Romano, az átigazolások kapcsán mindig hiteles információkkal rendelkező olasz újságíró úgy tudja, hogy a 34 éves támadó szezononként 35 millió eurót keres majd Párizsban, ehhez az összeghez hozzáadódhatnak bizonyos feltételek teljesülése esetén további prémiumok.

A PSG a hivatalos Twitter-oldalán már kedd délután jelezte, szerdán 11 órától sajtótájékoztatót tart a Parc des Princes Stadionban, ekkor kerül sor Messi bemutatására a nagyközönség előtt. Az argentin klasszis nem fogadta a Neymar által felkínált 10-est, így a 30-as mezben játszik majd a PSG-ben, ezt a számot viselte a hátán barcelonai karrierje elején is. A 30-as mezszám Franciaországban a kapusoknak van fenntartva, de a PSG kérvényére a Ligue 1 külön engedélyezte Messinek a viselését.

Lionel Messi az FC Barcelona játékosaként tíz mérkőzésen hat gólt szerzett és egy gólpasszt adott a PSG ellen a Bajnokok Ligájában. Párizsban újra együtt játszhat korábbi csapattársával és jó barátjával, a brazil Neymarral, valamint három honfitársával, Mauro Icardival, Leandro Paredes-szel és Ángel Di Maríával – utóbbi két játékos Messivel egyetemben tagja volt az idén Copa Américát nyerő argentin válogatottnak, viszont Icardival nem ápol túl jó kapcsolatot.

A támadó 2000 óta szerepelt barcelonai színekben, de június végén lejárt a szerződése, tehát ingyen igazolhatóvá vált. A felnőtt csapatban 2004 óta 778 mérkőzésen 672 gólt szerzett, mindkettő klubrekord. A Bajnokok Ligáját négyszer, a klubvilágbajnokságot és az európai Szuperkupát három-három alkalommal, a bajnokságot tízszer, a Király Kupát és a spanyol Szuperkupát egyaránt hétszer nyerte meg. Számtalan egyéni díja közül – a hat Aranylabdán kívül – kiemelkedik a hat európai Aranycipő és a nyolc spanyol gólkirályi cím.

A Paris Saint-Germain idén nyáron Messihez hasonlóan Sergio Ramost (Real Madrid), Gianluigi Donnarummát (Milan) és Georginio Wijnaldumot (Liverpool) is ingyen szerezte meg, Achraf Hakimiért 60 millió eurót fizetett az Internek, Danilo Pereiráért pedig (opciós vételi jogát érvényesítve) körülbelül 16 milliót a Portónak. Utóbbi játékos kivételével mindannyian nagyságrendileg 10 millió eurós, vagy ahogy Messi példája mutatja, annál is több fizetést garantáló megállapodást kötöttek a PSG-vel.