Megvan a magyar válogatott kerete a Nemzetek Ligája nyitányára

A magyar válogatott a Nemzetek Ligája 2022-2023-as kiírásában az A Ligában három korábbi világbajnokot kapott ellenfeléül. Az első mérkőzésekre kitűzték a keretet…

(Photo by Laszlo Szirtesi – UEFA/UEFA via Getty Images)

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a pénteki napon az MLSZ hivatalos oldalán kihirdette 27 fős keretét, amely a júniusi négy Nemzetek Ligája-mérkőzésen pályára léphet.

Az olasz szakember először hívta meg a felnőtt csapathoz az MTK Budapest külföldre igazoló tehetségét, Vancsa Zalánt, míg Schön Szabolcs és Baráth Péter ezúttal az U21-es együtteshez csatlakozik.

“Schön Szabolcs továbbra is az A-válogatott keretének fix tagja, ugyanakkor klubjában nagyon kevés játéklehetőséghez jut. Arra jutottunk, hogy leginkább azzal tudunk neki, és ezáltal a válogatottnak is segíteni, ha az U21-es válogatott mérkőzésén pályára tud lépni, hogy a lehető legtöbbet gyarapodjanak a játékpercei, majd ezt követően térjen vissza hozzánk. Vancsa Zalán esetéről ugyanez elmondható, neki is szüksége van a játékpercekre. Egyértelmű, hogy a válogatott szempontjából nagyon fontos tehetség, aki könnyen fix kerettaggá válhat, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy klubjában az eddigieknél többet játsszon. Bár Zalán még nem játszott az U21-es csapatban, de továbbra is szeretnénk újabb és újabb fiatal, főként U21-es játékosoknak lehetőséget adni az A-válogatott keretében. Ez jól mutatja, hogy Gera Zoltán és stábjának munkája milyen nagy mértékben hozzájárul az A-válogatott eredményeihez is, ez pedig nagyon fontos, hiszen a lehető legjobb eredmények elérése mellett a jövő csapatát is folyamatosan építenünk kell.”

A férfi A-válogatott a Nemzetek Ligája idei kiírásában Európa legjobb 16 csapata között szerepel az A-ligában, melynek 3. csoportjában Anglia ellen kezdi meg szereplését június 4-én a Puskás Arénában, de zárt kapuk mögött. Június 7-én Olaszország ellen Cesenában, június 11-én Németország ellen a Puskás Arénában, majd június 14-én ismét Anglia ellen, Wolverhamptonban lép pályára.

“Mindhárom csoportellenfelünk iszonyatosan erős csapat. Minden játékosukat nagyon jól ismerjük, Angliával és Németországgal tavaly játszottunk is. Ugyanakkor a két ellenük elért döntetlen senkit se tévesszen meg, mert azok tőlük gyengébb, tőlünk pedig kiugró eredmények voltak. Ha most szinte tökéletes taktikával és azt maximálisan betartva, náluk sokkal többet futva és maximálisan odaadóan és motiváltan játszunk, akkor lehet csak esélyünk jó teljesítményt nyújtani. Ugyanakkor még ez sem jelenti azt, hogy az eredmény is biztosan hízelgő lesz számunkra. Az talán segíthet minket, hogy az angol, német és olasz válogatottban játszó játékosoknak hosszú szezonjuk volt, így némileg talán fáradtabbak, fásultabbak lehetnek, mint mi, azonban ez is csak akkor jelenthet előnyt, ha mi az imént említett módon játszunk, hiszen ez a három válogatott jóval magasabb szintet képvisel, mint mi”

– tette hozzá a szövetségi kapitány.

A válogatott összetartása május 30-án kezdődik, az OTP Bank Ligában játszó kerettagok azonban már május 23-án megkezdik az edzéseket Telkiben.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Spandler Csaba (Puskás Akadémia FC), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Baráth Péter (Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley FC – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (Ferencváros)
Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Vancsa Zalán (MTK)

Nemzetek Ligája, A Liga, a 3. csoport programja

2022. június 4.
18:00 Magyarország – Anglia (Puskás Aréna, Budapest, zárt kapu)
20:45 Olaszország – Németország (Stadio Renato dall’Ara, Bologna)

2022. június 7.
20:45
 Németország – Anglia (Allianz Arena, München)
20:45 Olaszország – Magyarország (Stadio Dino Manuzzi, Cesena)

2022. június 11.
20:45 Anglia – Olaszország (Wembley, London)
20:45
 Magyarország – Németország

2022. június 14.
20:45 Anglia – Magyarország (Molineux Stadion, Wolverhampton)
20:45 Németország – Olaszország (Borussia-Park, Mönchengladbach)

2022. szeptember 23.
20:45 Németország – Magyarország (Red Bull Arena, Lipcse)
20:45 Olaszország – Anglia

2022. szeptember 26.
20:45 Anglia – Németország
20:45
 Magyarország – Olaszország