Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Stadionbemutató: Paraguay legnagyobb stadionjai

A legnagyobb argentin stadionok, Brazília leghíresebb stadionjai, valamint Uruguay fontosabb létesítményeinek és Kolumbia futballotthonai bemutatása után virtuális dél-amerikai stadionturnénk során Paraguay felé vesszük az irányt…

Estadio Feliciano Cáceres

(Photo by Franklin Jácome/Agencia Press South/Getty Images)

Az Estadio Defensores del Chaco Paraguay leginkább emblematikus stadionja, hiszen az 1917 óta működő létesítmény több neves tornának is és a paraguayi válogatott legtöbb hazai meccsének otthont adott.

A létesítmény a több mint fél millió lakossal bíró főváros, Asunción Sajonia nevű városrészében fekszik, ezért a stadion eredeti neve Estadio de Puerto Sajonia volt. Mostani nevét 1974-ben vette fel, amely a Bolívia ellen háborúba induló Chaco-hadseregre utal, ugyanis itt toborozták őket 1932-ben.

A stadion több mint százéves története alatt számtalan alkalommal esett fel különböző felújításokon, legutóbb 2015-ben újították fel, jelenlegi formájában 42 354 néző befogadására alkalmas.

A helyi klubcsapatok legnagyobb rangadóin a Defensores del Chacóban négy Copa Américán rendeztek mérkőzéseket: 1975-ben, 1979-ben, 1983-ban és 1999-ben. A legutolsó tornán kilenc mérkőzésnek adott otthont, beleértve az egyik elődöntőt, a bronzmeccset és a döntőt is.

Az Estadio Defensores del Chaco egy igazi régivágású latin stadion, amely a folyamatos felújításoknak köszönhetően korszerű állapotban van, de mindvégig megőrizte eredeti jellegét. A játékteret lapos, körlelátók veszik körül, amely az ország nemzeti színeiben pompáznak.

Paraguay válogatottja története során kétszer nyerte meg a kontinensbajnokságot: 1953-ban Limában, 1979-ben Buenos Airesben diadalmaskodott.

Az Albirroja tíz világbajnokságon vett részt, legjobb teljesítménye a 2010-es negyeddöntő volt, ám azóta egyetlen tornára sem jutott ki. A helyi labdarúgás legnagyobb alakjai között a régi idők klasszisa, Arsenio Erico neve mellett leginkább a góllövő kapus José Luis Chilavertet és a Bayern Münchent is megjáró Roque Santa Cruzt szokták emlegetni, napjaink leghíresebb paraguayi játékosa Miguel Almirón. A nemzeti válogattat jelenleg Guillermo Barros Schelotto személyében argentin edző irányítja.

Estadio Manuel Ferreira

 

Az Asunción városának Mariscal López negyedében, az ezzel azonos nevű sugárúton található az Estadio Manuel Ferreira létesítmény. A nevét az Olimpia Asunción korábbi klubelnökéről, Manuel Ferreira Sosáról kapta, akinek az elnöksége idején avatták fel az épületet.

A jelenleg nagyjából 22 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény megépítése előtt több kisebb pályán játszotta a hazai mérkőzéseit helyi csapat. A stadion felépítését több évtizedes előzetes egyeztetések és sikertelen próbálkozások előzték meg.

1965. május 15-én adták át, amikor a helyi Olimpia 2-2-es döntetlent játszott a Pelével felálló Santosszal. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a megengedettnél többen voltak jelen, és a tumultusban sokan meg is sérültek a játékteret körbevevő kerítésnél. Még maga Pelé is segédkezett a sérültek ellátásában – szerencsére súlyosabb tragédia nem történt.

A stadiont a helyiek El Bosque de Para Uno néven ismerik, mivel itt található az 1-es busz végállomása.

Az 1902-ben alapított Olimpia a legsikeresebb paraguayi csapat 45 bajnoki címével. Utoljára a 2020-as Clausurát nyerték meg. A csapat saját nevelésű játékosa Roque Santa Cruz, aki karrierje alkonyán is visszatért az együtteshez. Megannyi meghatározó paraguayi futballista mellett a többi dél-amerikai országból is megfordultak náluk nagyszerű játékosok, vagy akár edzők. Az 1986-os világbajnok argentin válogatott kapusa, Nery Pumpido több ízben is irányította az együttest.

A hazai dominancia mellett az Olimpia az egyetlen paraguayi csapat, amely valaha meg tudta nyerni a Libertadores-kupát. Rögtön három alkalommal, 1979-ben, 1990-ben és 2002-ben diadalmaskodott a legrangosabb dél-amerikai nemzetközi sorozatban. Emellett további négy döntőt veszített el. Legnagyobb ellenlábasa a szintén helyi Cerro Porteno, amely 1912 óta működik és 34-szer nyerte meg a paraguayi országos bajnokságot.

A stadion sokáig kedvelt koncerthelyszín volt, első sorban különböző stílusú latin-amerikai zenészek léptek fel benne, azonban a 2010-es évektől kezdve úgy döntöttek, hogy a pálya épségének megőrzése érdekében megszüntetik az egyéb rendezvényeket a létesítményben. Az Olimpia a legtöbb hazai mérkőzését itt játssza, azonban a jelentősebb rangadóknak a nagyobb kapacitással bíró Estadio Defensores del Chaco szokott otthont adni.

Estadio General Pablo Rojas

 

Paraguay legmodernebb stadionja az ország fővárosában, Asunciónban található, az Estadio General Pablo Rojas néhány évvel ezelőtt esett át teljes felújításon.

A Cerro Porteno otthonául szolgáló Estadio General Pablo Rojas első ízben 1970. május 24-én nyitotta meg kapuit. A létesítmény eredeti neve La Olla volt, melyet Pablo Rojas elnök adott neki, később a halála után nevezték el az egykori presidentéről a stadiont.

Az évtizedek során több kisebb felújításon esett át. A stadiont csak 2009-ben tudták teljesen körbekeríteni, mivel az egyik környező lakóházat 30 éven át nem akarták eladni a tulajdonosai. A kisebb karbantartásokat követően a stadion 2015 és 2017 között teljesen megújult, modernebb külsőt kapott. A munkálatok során jelentősen lecsökkentették a játéktér méretét, az egyik hosszanti oldalon felújították a klubházat, amely mostani formájában minden igényt kielégítő infrastruktúrával rendelkezik, éttermeket, üzleteket, skyboxokat alakítottak ki.

A munkálatokban a klub barrái is másfél éven át segédkeztek, így még szorosabb kapcsolat alakult ki a szurkolók és az új stadion között. A régi stadion 32 ezer néző befogadásra volt alkalmas, míg a felújítást követően több mint 48 ezren férnek el benne.

A megújult létesítményt 2017. augusztus 19-én nyitották meg ünnepélyes keretek közt, melyen még a CONMEBOL elnöke, Alejandro Domínguez is jelen volt. A ceremónia után a Cerro Porteno a Boca Juniorsszal játszott barátságos meccset, a vendégek 2-1-re győztek. A stadion beceneve a felújítást követően stílszerűen a Nueva Olla lett.

Az 1999-es paraguayi Copa Américán az Uruguay-Kolumbia csoportmérkőzést a régi stadionban rendezték.

A Cerro Portenót 1912-ben helyi fiatalok hozták létre. A két akkori vezető politikai párt színeit ötvözték, mondván egyenlőségre és egységre törekednek – így lettek a klub színei a piros és a kék. Nevét a paraguayi hadtörténelem legnagyobb sikeréről, az úgynevezett portenói csatáról kapta, melyet 1811. január 19-én a helyi hadsereg Buenos Aires-szel (portenos) vívott és fényes győzelmet aratott.

Az Olimpia Asunción legnagyobb ellenlábasa a vetélytárssal ellentétben sosem nyerte meg a Libertadores-kupát. A Cerro 1973-ben, 1978-ban, 1993-ban, 1998-ban, 1999-ben és 2011-ben egyaránt az elődöntőig jutott az elsőszámú dél-amerikai nemzetközi kupasorozatban. A Copa Sudamericanában szintén kétszer, 2009-ben és 2016-ban szerepelt a négy között. A paraguayi bajnokságot 34-szer nyerte meg, így csak az Olimpia előzi meg őket a rangsorban.

A Cerro színeiben a paraguayi labdarúgás számtalan meghatározó alakja szerepelt, Francisco Arce, Carlos Gamarra, Diego Gavilán, Edgar Barreto, Fredy Bareiro, Nelson Cuevas, de a jelenleg a Premier League-ben virágzó Miguel Almirón is a csapat nevelése.

Estadio Tigo La Huerta

 

Paraguay harmadik számú csapata, a Libertad a főváros Asunción északkeleti részén található Las Mercedes városrészben fekvő Estadio Tigo La Huertában játssza a hazai mérkőzéseit.

A mostani stadion mindössze 2005-ben, a klub centenáriuma alkalmából nyitotta meg kapuit. Kezdetekben az Estadio Dr. Nicolás Léoz nevet viselte, a CONMEBOL korábbi elnöke és a klub elkötelezett rajongója tiszteletére. A stadion elődjében már az 1954-es vb-re is játszottak selejtező-mérkőzéseket és több nemzetközi meccset is lebonyolítottak benne, miután ez volt az ország egyetlen olyan stadionja, amely nagyobb nézőközönség befogadására alkalmas volt. Az új nevét idén vette fel a Tigo telefontársaság szponzorációja révén, így Estadio Tigo La Huerta a hivatalos neve.

A létesítmény a mostani formájában 10 ezer nézőt képes vendégül látni. A játéktér 101 méter hosszú és 68 méter széles. A stadion helyi viszonylatban a legerősebb világítással rendelkezik és sokan a pálya talaját is a legjobbnak vélik az országban. A tervek közt szerepel, hogy a stadion befogadóképességét 25 ezerre bővítik, hogy a mostani egyszintes lelátókra legalább részben építsenek még egy szintet.

Az 1905-ben alapított Libertad 22 országos bajnoki címével a harmadik legeredményesebb paraguayi klubnak mondhatja magát az Olimpia Asunción (45) és a Cerro Porteno (34) mögött. Az idei első kiírást, a 2022-es Aperturában bajnoki címet nyert.

A csapat a Libertadores-kupában kétszer jutott el az elődöntőig, 1977-ben és 2006-ban, míg a Copa Sudamericanában ugyancsak a legjobb négy közé jutás jelentette a klub legjobb eredményét, melyre háromszor volt példa (2013, 2017, 2021).

Jelenleg is olyan egykori kultikus helyi játékosok erősítik a csapatot, mint az Európából visszatérő Óscar Cardozo vagy az Olimpia-nevelésű Roque Santa Cruz.

Estadio Feliciano Cáceres

 

A Sportivo Luqueno stadionja, az Estadio Feliciano Cáceres az ország legnagyobb létesítményei közé tartozik a maga csaknem 27 ezres befogadóképességével.

Az építményt az 1999-es paraguayi Copa Américára hozták létre a korábbi stadion helyén, névadója, Feliciano Cáceres a klub egykori elnöke, az alapítótagok egyike. Az argentin sportrajongó 1919-ben költözött az Asunción külvárosának számító Luque városába és azonnal beleszeretett a környékbe és helyiek labdarúgás iránti rajongásába, így tevékenyen segédkezett a helyi klub létrehozásában. Cáceres az 1947-ben bekövetkezett haláláig folyamatosan a csapatnál dolgozott különböző szerepkörökben, egy pillanatig sem lehetett kérdés, hogy a stadion kinek a nevét viselje.

Az említett 1999-es kontinenstornán öt csoportmeccset és egy negyeddöntőt rendeztek az új stadionban, az argentin válogatott három, az uruguayi nemzeti csapat két meccsét vívta ezen a pályán. A létesítmény felújítása a helyiek adományaiból jött létre.

A stadion mára egy egyszerű, de modern épület, alkalmas nemzetközi mérkőzések lebonyolítására, a paraguayi válogatott már barátságos mérkőzésen szerepelt benne.

Az 1921-ben alapított Sportivo Luqueno a régi időkben kétszer (1951, 1953) nyerte meg az országos bajnokságot, egyetlen újkori sikere pedig a 2007-es Apertura megnyerése volt. Az országos másodosztálynak négyszer volt bajnoka. A csapat emellett többször is kipróbálta magát nemzetközi sorozatokban, a Libertadores-kupában mindháromszor az első körben búcsúzott, viszont a Copa Sudamericanában a legsikeresebb szereplés alkalmával, 2015-ben elődöntőt játszott, és csak a későbbi győztes Independiente Santa Fé állította meg.

A kék-sárga klubszínekkel csapat a “Kuré Luque” becenévre hallgat, ami annyit tesz, hogy “Luque malaca”, és még a régi időkből maradt fent, ugyanis a környék híres volt a sertéstenyésztésről.

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!