Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-visszatekintő: a világ legnagyobb országában értek ismét a csúcsra a franciák – 2018

Az utolsó, 21. vb-hez értünk, ez pedig a cikksorozatunk végét is jelenti, amelyben a futballtörténelem eddig megrendezett világbajnokságait vesszük sorra. A 2018-as tornát a világ legnagyobb országában, Oroszországban rendezték, a győztes Franciaország pedig második alkalommal emelhette magasba a trófeát. 

2018. július 15.: Franciaország Horvátország legyőzésével megszerzi második világbajnoki címét.
(Photo by Stefan Matzke – sampics/Corbis via Getty Images)

A 2018-as vb rendezési jogára a 2022-es tornával egyszerre kellett leadni a pályázatokat. A tornára Oroszországon kívül Anglia pályázott, mellette pedig Belgium és Hollandia, illetve Spanyolország és Portugália közösen nyújtotta be a jelentkezését. A házigazda kilétéről 2010. december 2-án döntött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), a 22 fős végrehajtó bizottság szavazatai alapján. Egy fordulóban kellett elnyerni a voksok 50 százalékát a végeredményhez, ha ez nem sikerült, a legkevesebb szavazatot kapott ország kiesik, és megismétlik a szavazást. Oroszország a második fordulóban nyerte el a rendezői jogot, amit az akkori FIFA-elnök, Joseph Blatter jelentett be Zürichben. Ez volt Oroszország első világbajnoksága, korábban a legnagyobb világesemény a téli olimpia volt 2014-ben.

Több ellentmondás is van azzal kapcsolatban, hogy kapta meg Oroszország a rendezés jogát. Az FBI is nyomozott az ügyben, ráadásul Blattert 2015-ben eltiltották nyolc évre minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, ám ezt 2016 februárjában hat évre mérsékelték. Az amerikai ügyészség nyomozása 2020-ban viszont arra jutott, hogy a 2018-as oroszországi, – illetve a 2022-es katari pályázat – képviselői lefizették a FIFA végrehajtó bizottságának a tagjait, hogy rájuk szavazzanak az odaítéléskor.

A selejtezőben 210 ország válogatottja csapott össze a végső tornára való bejutásért. Ez volt az első alkalom a vb-k történetében, hogy a FIFA valamennyi tagja részt vett a selejtezőben. A házigazda Oroszország automatikusan kijutott, a címvédő Németországnak selejteznie kellett. A négyszeres vb-győztes Olaszország 1958 után először nem jutott ki a világbajnokságra. Izland és Panama viszont debütálhatott a tornán, ráadásul Izland a legkisebb népességű ország, amely eddig részt vett a vb-n.

Ez volt az első világbajnokság, ahol használták a videóbíró technológiát (VAR), miután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szabályalkotó testületének előírásai szerint már több nagy labdarúgó tornán is bevezették.

A világbajnokság kabalája egy farkas volt, aki a Zabivaka, nevet kapta. Ez oroszul azt jelenti, hogy “gólkirály”, és egy internetes szavazáson választották ki. A kabala piros rövidnadrágot és kék-fehér pólót visel, amelyen a „Russia 2018” felirat látható.

A torna lebonyolítása nem változott: 8 négyfős csapatba osztották a válogatottakat, ahonnan az első két helyezett jutott tovább az egyenes kiesés szakaszba.

A nyitómérkőzést 2018. június 14-én játszotta a házigazda Oroszország Szaúd-Arábia ellen a Luzsnyiki Stadionban, Moszkvában. A mérkőzést 5-0-ra az oroszok nyerték, ami új rekord lett, mivel egyetlen nyitómeccsen sem volt még ekkora különbségű győzelem. Az A-csoport legjobbjának azonban Uruguay bizonyult, aki az első helyen végzett, a második pedig Oroszország lett. Szaúd-Arábia egyetlen győzelemmel, Egyiptom pedig 0 ponttal esett ki a sorozatból. A B-csoportban Portugália és Spanyolország feszült egymásnak, az egymás elleni mérkőzésük pedig kifejezetten izgalmasra sikeredett, miután Cristiano Ronaldo mesterhármasával sikerült pontot szerezniük a portugáloknak, ezzel pedig 33 évesen és 130 naposan a legidősebb játékos lett a vb-k történetében, aki három gólt szerzett egy mérkőzésen. Az említett két csapat jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba pontegyenlőséggel, ám a spanyolok szerezték meg a csoport első helyét, mivel eggyel több gólt szereztek. Irán bár egész szépen szerepelt, Marokkóval együtt búcsúzott a tornától. A C-csoportban Franciaország érte el az első helyet, másodikként pedig Dánia jutott tovább. Peru egy győzelemmel, Ausztrália pedig mindössze egy ponttal esett ki. A francia-ausztrál mérkőzés volt az első olyan világbajnoki találkozó, ahol a videóbíró segítségével hoztak meg egy ítéletet. A játékvezető a VAR-t használva adott meg egy tizenegyes, amelyet Antoine Griezmann váltott gólra. A játékvezető Andrés Cunha, a videóbíró Mauro Vigliano volt. A D-csoportban mindenki azt várta, hogy Argentína simán jut tovább a nyolcaddöntőbe, azonban nagyon gyengén teljesítettek, így Horvátország szerezte meg az első helyet a csoportban úgy, hogy az argentinokat is legyőzték. A dél-amerikaiak így is a második helyen végeztek, míg Nigéria és a debütáló Izland már a csoportkörben búcsúzott. Az E-csoportban az egyik favoritnak tartott Brazília papírforma szerint továbbjutott az első helyen, egyedül a második helyet megszerző Svájccal döntetlenezett. Szerbia és Costa Rica viszont kiesett. Az F-csoport hozta a vb legnagyobb meglepetését, mivel a címvédő Németország már a csoportkörben kiesett, ráadásul az utolsó helyről. A németek mindössze az első helyen végzett svédeket tudták legyőzni, minden más csapattól kikaptak. Dél-Korea is csak egyszer tudott nyerni, épp a németek ellen, így pontegyenlőség volt köztük, de a jobb gólkülönbségnek köszönhetően övék lett a harmadik hely. Németország 1938 után először esett ki az első fordulóban. A G-csoportban a szintén esélyesnek tartott Belgium hiba nélkül jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba, Anglia csak a második lett, miután kikaptak a belgáktól. Tunézia a harmadik hellyel búcsúzott, az első vb-s Panama pedig 0 ponttal debütált. A H-csoportban kicsit szorosabb volt a helyzet, ám Kolumbia a vártaknak megfelelően megnyerte a csoportot, mögöttük pedig Japán jutott tovább. Nem sok hiányzott azonban Szenegálnak, hogy a nyolcaddöntőbe kerüljön, de végül Lengyelországgal egyetemben búcsúzott a sorozattól. 

A nyolcaddöntőbe végül egyetlen afrikai ország sem jutott be, Ázsiából is csak Japán. Portugália Uruguayjal került össze, és végül Edinson Cavani vezérletével 2–1-re a dél-amerikaiak nyertek. Argentínának nem volt szerencséje, hiszen Franciaország lett az ellenfele és az európaiak győztek, bár egy szoros 4-3-as mérkőzésen, így az előző vb ezüstérmese kiesett. Lionel Messinek és Crisiano Ronaldónak így már a legjobb tizenhat között búcsúznia kellett a tornától. Brazília simán győzte le Mexikót, Belgium viszont már kicsit megszenvedett Japánnal, de sikerült a továbbjutás. Spanyolország hatalmas meglepetésre kikapott a házigazda Oroszországtól, igaz, csak büntetőkkel, miután még a hosszabbítás végén is 1-1-re álltak. Horvátország is csak büntetőkkel tudta legyűrni Dániát, ahogy Anglia is Kolumbiát. Svédország viszont meglepetésre legyőzte Svájcot.

A negyeddöntőre már csak európai és dél-amerikai csoportok maradtak. Uruguay most Franciaországgal került össze, és az európaiak nagyon simán nyertek Varane és Griezmann góljával. Brazília újabb vb-álma semmisült meg, miután 2-1-re kikaptak Belgiumtól. Horvátország ismét csak a büntetők után jutott tovább Oroszországot legyőzve, Anglia viszont simán legyőzte Svédországot, és így egy lépéssel közelebb került a döntőhöz.

Az elődöntőben Franciaország és Belgium találkozott, és a franciák mindössze egyetlen Umtiti-góllal jutottak be a döntőbe. A másik ágon Anglia ellenfele Horvátország volt, és hatalmas meglepetésre a horvátok jutottak be a fináléba történetük során először, igaz, most is hosszabbítás után. Horvátország eddigi legjobb eredménye egy bronzérem volt 1998-ban.

A döntőt 2018. július 15-én játszotta Franciaország és Horvátország a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 78.000 néző előtt. A mérkőzés Mandzukic öngóljával indult a 18. percben, de Perisic tíz perc múlva egyenlíteni tudott. Aztán még az első félidőben jött egy francia tizenegyes, amit Griezmann értékesített. A második játékrész elején Pogba és Mbappé is betalált, amivel le is zárták a mérkőzést, és a horvátoknak már csak egy szépítésre futotta Mandzukic révén a 69. percben. Franciaország 1998 után második alkalommal emelhette a magasba a trófeát. A franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps lett a harmadik olyan személy a brazil Mario Zagallo és a német Franz Beckenbauer mellett a futball történetében, aki játékosként és edzőként is világbajnokságot nyert.

A döntő videóösszefoglalója IDE KATTINTVA tekinthető meg!

A világbajnokság gólkirálya az angol Harry Kane lett 6 találattal. A torna legjobbjának járó Aranylabdát a horvátok középpályása, Luka Modric nyerte el. A legjobb kapusnak járó Aranykesztyűt a belgák hálóőre, Thibault Courtois kapta meg, a torna legjobb fiatal játékosának pedig a francia Kylian Mbappét választották.

A mexikói Rafael Márquez a harmadik olyan játékos lett a szintén mexikói Antonio Carbajal és a német Lothar Matthäus után, aki öt világbajnokságon pályára lépett. Az egyiptomi Eszám el-Hadari a Szaúd-Arábia elleni csoportmérkőzésen pályára lépve a világbajnokságok történetének legidősebb játékosa lett 45 évesen és 162 naposan.

Az 2018-as oroszországi világbajnokság adatai:

Dátum: 2018. június 14. – július 15.

Győztes: Franciaország Második: Horvátország Harmadik: Belgium Negyedik: Anglia

Résztvevő csapatok száma: 32

Résztvevők: Oroszország, Brazília, Irán, Japán, Mexikó, Belgium, Dél-Korea, Szaúd-Arábia, Németország, Anglia, Spanyolország, Nigéria, Costa Rica, Lengyelország, Egyiptom, Izland, Szerbia, Portugália, Franciaország, Uruguay, Argentína, Kolombia, Panama, Szenegál, Marokkó, Tunézia, Svájc, Horvátország, Svédország, Dánia, Ausztrália, Peru.

Házigazda: Oroszország

Helyszínek: 11 város, 12 stadion: Luzsnyiki Stadion (Moszkva), Szpartak Stadion (Moszkva), Szentpétervári Stadion (Szentpétervár), Olimpia Stadion (Szocsi), Szamara Aréna (Szamara), Kazany Aréna (Kazany), Rosztov Aréna (Rosztov-na-Donu), Volgográd Aréna (Volgográd), Nyizsnyij Novgorod stadion (Nyizsnyij Novgorod), Jekatyerinburg Aréna (Jekatyerinburg), Mordóvai Aréna (Szaranszk), Kalinyingrádi stadion (Kalinyingrád)

A torna legjobb játékosa (Aranylabda): Luka Modric (Horvátország)

A torna legjobb kapusa (Aranykesztyű):  Thibault Courtois (Belgium)

Gólkirály: Harry Kane (Anglia): 6 találattal

Legjobb fiatal játékos: Kylian Mbappé (Franciaország)

Összes nézőszám: 3.031.768 

Lejátszott meccsek száma: 64

Összesen lőtt gólok száma: 169

Gólátlag: 2,64 gól/meccs

Eddigi cikkjeink a sorozatban:

Vb-visszatekintő: mindent a világbajnokságokról 1930-tól 2018-ig

Vb-visszatekintő: a legelső világbajnokság a futball történelmében – 1930

Vb-visszatekintő: európai helyszínt kapott a második világbajnokság – 1934

Vb-visszatekintő: döntőben a magyarok, ám a címvédőt nem tudták legyőzni – 1938

Vb-visszatekintő: 12 év után ismét Dél-Amerikába ment a világbajnokság – 1950

Vb-visszatekintő: Magyarország a második döntőjét veszíti el – 1954

Vb-visszatekintő: elérkezett a brazilok ideje – 1958 

Vb-visszatekintő: a legagresszívabb torna a vb-k történetében – 1962

Vb-visszatekintő: a trófea visszatalált a futball hazájába – 1966

Vb-visszatekintő: háromszoros bajnok lett a brazil válogatott – 1970

Vb-visszatekintő: az NSZK állította meg a totális futballt a döntőben – 1974

Vb-visszatekintő: botrányok sorozata után első vb-címét nyerte Argentína – 1978

Vb-visszatekintő: a brazilok után új háromszoros győztes ünnepelhetett – 1982

Vb-visszatekintő: “Isten keze” segítette Argentínát második vb-címéhez – 1986

Vb-visszatekintő: a nyugat-németek revansot vettek az argentinokon – 1990

Vb-visszatekintő: Brazília ismét a világ élén – 1994

Vb-visszatekintő: Zidane vezérletével értek a csúcsra a franciák – 1998

Vb-visszatekintő: a világbajnokságok legsikeresebb csapatává vált Brazília – 2002

Vb-visszatekintő: Zidane “fejese” elhomályosította az olaszok negyedik vb-címét – 2006

Vb-visszatekintő: a tiki-taka hozta meg Spanyolországnak az első vb-címet – 2010

Vb-visszatekintő: Götze egyetlen gólja törte össze Messi vb-álmait – 2014

Vb-visszatekintő: a világ legnagyobb országában értek ismét a csúcsra a franciák – 2018