Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Stadionbemutató: Ecuador leghíresebb stadionjai – 2. rész

A legnagyobb argentin stadionokBrazília leghíresebb stadionjaiUruguay fontosabb létesítményeinek, valamint Kolumbia futballotthonaiParaguay legnagyobb stadionjaiChile legnépszerűbb stadionjai és Peru fontosabb létesítményei bemutatása után virtuális dél-amerikai stadionturnénk során Ecuador felé vesszük az irányt…

Estadio Gonzalo Pozo Ripalda

(Photo by Franklin Jacome/Agencia Press South/Getty Images)

Az ecuadori főváros, Quito déli részén a Chillogallo nevű kerületben található Estadio Gonzalo Pozo Ripalda a helyi Aucas csapatának otthona.

A létesítményt 1987-ben kezdték el építeni, de a sorozatos változtatások és a különböző bürokratikus akadályok miatt csak 1994-ben nyitotta meg kapuit. Az első mérkőzésen a helyi csapat a kolumbiai Atlético Júniórt látta vendégül. Az Aucas addig több csapattal azonos stadionban játszotta a mérkőzéseit, de szerettek volna egy saját otthont maguknak.

Eredetileg a stadiont 28 ezresre tervezték, átadásakor 22 ezer férőhelyes volt, míg napjainkban a hivatalos adatok szerint 18 799 néző befogadására alkalmas. Ugyanakkor a lelátó legfelső szintje nem került kialakításra az egész stadionban, amennyiben a jövőben úgy döntenek, hogy azokat is felhúzzák, akkor még jelentősen megemelkedhet a kapacitás.

A stadion 2008-ban vette fel a csapat egykori kiváló játékosa, Gonzalo Pozo nevét.

Az Aucas klubja a helyi Auca törzsről kapta a nevét. Az egyesület eredetileg a Shell birtokába tartozott, amely az ország keleti részén olajmezőket üzemeltet, ahol az aucák élnek. Innen ered a csapat mezének sárga-piros színvilága. Az Aucas története nagy részében az első osztályban szerepelt, de időnként kiesett onnan. Az amatőr bajnokságban ötszörös bajnoknak mondhatta magát az 1940-50-es években, később kevesebb sikerhez volt szerencséje. A profi időszakban a legnagyobb győzelme a 2022-es bajnoki cím volt.

A csapatot olyan nevesebb játékosok erősítették egykor, mint Ariel Graziani, Nicolás Asencio, Agustin Delgado, Édison Maldonado, Giovanny Espinoza vagy az egykori különc kolumbiai kapus, René Higuita, aki 2004-ben volt az Aucas futballistája.

Estadio Rodrigo Paz Delgado

 

Az ország harmadik legnagyobb stadionjának számító Estadio Rodrigo Paz Delgado újépítéső létesítmény, hiszen kevesebb mint három évtizede építették meg. A hivatalos adatok szerint 41 575 néző befogadására alkalmas.

A stadion építése kereken két évig tartott 1995. március 1. és 1997. március 1. között, és mintegy 16 millió dollárba került. A létesítmény hivatalos megnyitójára 1997. március 6-án került sor a házigazda LDU Quito és a brazil Atlético Mineiro mérkőzése alkalmával. A stadion megépítésével az volt a cél, hogy Quito legjobb és az ország egyik legnépszerűbb csapata a kontinens egyik legmodernebb és legfényűzőbb stadionjának keretein belül írja a történelmét.

A létesítmény megvalósításának fő kezdeményezője Rodrigo Paz, a klub korábbi elnöke és örökös tiszteletbeli elnöke volt, akinek nevét 2017 óta viseli az építmény. Az egykori klubvezető 2021-ben hunyt el. Azt megelőzően a stadion La Casa Blaca (Fehér Ház) néven ismerték.

Az LDU Quito a helyi egyetem csapataként jött létre 1918-ban. Kezdetekben a különböző amatőr bajnokságokban szerepelt, majd a profi labdarúgás létrejöttével csatlakozott az élvonalhoz. Története során 11 alkalommal nyerte meg az első osztályú bajnokságot, melynél csak három csapat sikeresebb az országban: a Barcelona SC 16, az Emelec 14, az El Nacional 13 elsőséget jegyez.

A csapat a 11 bajnoki címéből nyolcat már azután szerzett, hogy az új korszerű stadionba tette át székhelyét az egyetemi létesítményből. Emellett az összes nemzetközi sikerét 1997 után ünnepelte: az LDU 2008-ban az első és eddigi egyetlen ecuadori csapatként megnyerte a Libertadores-kupát, egy évvel később a Copa Sudamericanát, valamint 2009-ben és 2010-ben a Recopa Sudamericanát hódtotta el.

Az LDU legnagyobb riválisának az ország másik legnépszerűbb csapata, a Barcelona SC tekinthető, amellyel a Clásico Nacionalt vívják, utalva arra, hogy ez az ország rangadója. Ugyanakkor két városi riválissal sokkal intezívebb a versengés: az El Nacional elleni meccs a Superclásico de Quito, de később megjelenő Deportivo Quito drukkereivel sem szívlelik egymást.

Estadio de Independiente del Valle

 

Az Independiente del Valle új stadionja hivatalosan az Estadio Banco Guayaquil nevet viseli a főszponzor révén, de a helyiek Estadio Independiente del Valle néven emlegetik az egyelőre valós névadó nélküli létesítményt, amely a Quitóhoz közeli Sangolquiben található.

Az 12 ezer néző befogadására alkalmas új stadion 2021 márciusában nyitotta meg kapuit, miután másféléves munkálatok után mintegy 12 millió dollárból készült el. Az első mérkőzésen az Independiente del Valle a Delfín SC ellen játszott és győzött 2-0-ra. Néhány nappal a felavatást követően az ecuadori válogatott egy Bolívia elleni barátságos mérkőzést bonyolított le a vadonatúj építményben.

A helyi csapat azelőtt a nyolcezres Estadio Olímpico Atahualpában játszotta a mérkőzéseit, az új stadion üzembe helyezése óta a régi edzőpályaként funkcionál.

Az Independiente del Vallét egy helyi futballszurkoló, José Teran alapította barátaival 1958-ban Club Deportivo Independiente néven. A két évtizeddel később bekövetkezett halála után az alapító előtti tisztelet jeléül a klub neve is viselte a nevét. A jobbára csak a másod- vagy harmadosztályban szereplő csapat 2014-ben változtatta hivatalos nevét a következőre: Club de Alto Rendimiento Especializado Independiente del Valle, melyből az Independiente del Valle elnevezés maradt fent a köznyelvben. Ekkoriban változtatták a kezdeti piros-fehér klubszíneket a mostani fekete-kékre.

A csapat 2013-ban második lett az ecuadori élvonal összesített tabelláján, amely sokáig a klub legjobb eredményének számított, az elmúlt években azonban újabb sikerek követték. Az IDV  2016-ban döntőt játszott a Libertadores-kupában, de veszített az Atlético Nacional ellen, majd 2019-ben és 2022-ben is elhódította a kontinens második számú nemzetközi klubtornáját, a Copa Sudamericanát, utóbbit kőveten pedig a Recopa Sudamericanát is megnyerte. A hazai sorozatokat illetően 2021-ben bajnok, 2022-ben kupagyőztes lett, és az utóbbi időben az ecuadori labdarúgás egyik legfontosabb nevelőklubja lett, a csapat több saját nevelésű játékosa már európai topbajnokságokban szerepel.

Estadio Olímpico Atahualpa

 

Az Estadio Olímpico Atahualpa Ecuador fővárosa, Quito El Batán nevű városrészében található 2783 méteres tengerszint feletti magasságban.

A stadiont 1951-ben adták át és akkoriban a 45 ezres befogadó képességével az ország legnagyobb létesítményének számított. Azóta több felújításon ment keresztül, mely során a biztonságos kapacitást is folyamatosan csökkentették, így jelen állapotában 35 258 néző befogadására alkalmas. Ezzel az ötödik legnagyobb stadion az országban és a második a fővárosban.

A quitói stadion 1985 és 2017 között az ecuadori válogatott legtöbb hazai mérkőzésének otthona volt, a La Tri ebben a létesítményben játszotta a vb-selejtezőket és az egyéb meccseket. Menet közben az 1993-as Copa Américán hat mérkőzénsnek adott otthont, de rendeztek benne találkozókat az 1995-ös U17-es világbajnokságon, valamint a 2007-es és a 2011-es U17-es Dél-Amerika-bajnokságon.

A klubcsapatok közül a 13-szoros bajnok El Nacional mellett az Universidad Católica és az América de Quito ugyancsak ebben a létesítményben szerepel otthon. Az eredetileg 1964-ben az ecuadori katonaság csapataként alapított El Nacional gyakorlatilag az ország összes nagyobb csapatának riválisa. 13 országos bajnoki címével jelenleg harmadik a rangsorban, miután 2006 óta egyszer sem nyerte meg a címet, így lépéshátrányba került a guayaquili csapatokkal szemben.

A létesítmény a különböző labdarúgó-mérkőzések mellett időről időre hazai és nemzetközi atlétikai-versenyeknek is előszeretettel ad otthont, a focipálya játékterét ugyanis futópálya veszi körül. Emellett kedvelt koncerthelyszín, megannyi dél-amerikai zenész és világsztár fellépett már itt.

A játékteret övező lelátó ovális alakban helyezkedik el, igazi klasszikus, latin stílusú létesítmény. Fedett lelátó egyedül az egyik hosszanti oldalon található a VIP-részleg felett.

Ajánló:
Stadionbemutató: Ecuador leghíresebb stadionjai – 1. rész

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!