Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Gyász: elhunyt a “Császár”, a német labdarúgás legendája

Mário Zagallo halála után ismét egy többszörüs világbajnok legendát gyászol a labdarúgás világa…

(Photo by Gisela Schober/Getty Images for Italia Novanta and Il Pelagone)

Német sajtóértesülések szerint 78 éves korában elhunyt a német labdarúgás legendás alakja, Franz Beckenbauer. Az értesüléseket a “Császár” családja is megerősítette.

A müncheni születésű egykori hátvéd aktív pályafutása jelentős részét a Bayern Münchennél töltötte, 1964 és 1977 között erősítette a csapatot. Ezen kívül az amerikai New York Cosmos és a Hamburger SV csapatait erősítette. A bajorok játékosaként négy bajnoki címet, valamint három BEK-et és DFB-kuát nyert, egy alkalommal a KEK-et is elhódították.

Beckenbauer 1965 és 1977 között 102 alkalommal öltötte magára az NSZK címeres mezét, 1972-ben Európa-bajnokságot, 1974-ben világbajnokságot nyert a válogatottal.

1984 és 1990 között irányította a nyugat-német válogatottat, mellyel szövetségi kapitányként 1990-ben vb-címet ünnepelhetett. Zagallo után a második személy lett, aki játékosként és kapitányként is világbajnoknak mondhatta magát.

Később több alkalommal volt a Bayern edzője, az 1993-1994-es idényben Bundesliga-, az 1995-1996-os szezonban UEFA-kupa-győzelemhez segítette a csapatot, majd a német szövetségnél vállalt szerepet.

A híres “Császár” becenevet higgadt, mértéktartó, sportszerű, technikai és taktikai szempontból egyaránt fölényes játékával érdemelte ki.

Nyugodjon békében.