Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Edzőzsenik, akiket nem ismer el a világ! – 9.rész

Akárcsak a labdarúgó között, úgy természetesen az edzők között is komoly a szakadék. A hétköznapi szurkolók többsége leginkább az olyan trénerek emlékszik vissza az évek múltával, akik rengeteg trófeát nyertek el pályafutásuk során, de igaz ez például a szakmabeliekre is. Nos, legújabb cikksorozatukban szeretnénk rávilágítani arra, hogy az edzői zsenialitás nemcsak a begyűjtött kupák számától függ…

766585

Cikksorozatunk kilencedik részében ismételten egy olyan szakember kerül bemutatásra, aki szintén hazája sikereiért dolgozik már rendkívül hosszú ideje. Nos, ez az úriember nem más, mint a Sporting Lisszabon jelenlegi menedzsere, Jorge Jesus. Ugyebár a nyolcadik epizódban Fatih Terim edzői karrierjét mutattuk be, aki szintén rengeteget tett, és tesz is a török futballért, ám ő pár éven keresztül megjárta Olaszországot is. Vele ellentétben viszont Jorge Jesus valóban csak hazája labdarúgásában dolgozott (legalábbis eddig), igaz ő természetesen nem a török, hanem a portugál futballt próbálja minél sikeresebbé tenni…

Cikksorozatunk előző részeiért KATT:
1.rész: Francesco Guidolin
2.rész: Dieter Hecking
3.rész: Walter Mazzarri
4.rész: Quique Sánchez Flores
5.rész: Tony Pulis
6.rész: Michael Laudrup
7.rész: Mircea Lucescu
8.rész: Fatih Terim

letöltés

Jorge Jesus 1990 óta tevékenykedik az edzői szakmába. Eleinte másodosztályban szereplő csapatoknál dolgozhatott, az első jelentősebb sikerét a Felgueiras élén érte el, amikor is az együttest az 1994/1995-ös idényben felvezette a legjobbak közé. A klub azonban nem időzött túl sokat az első osztályban, hiszen az 1995/1996-os szezonban rögtön ki is estek. A 2000/2001-es kiírás során a Vitória de Setúbal vezetőedzőjeként vitt véghez hasonló sikert, az első osztályban egészen 2002 januárjáig vezethette ő a csapatot. Ezen apróbbnak mondható sikerek nem igazán vitték előrébb, a következő években sok csapatnál megfordult, azonban mindegyiktől idő előtt távoznia kellett. 

1010324

Jorge Jesus a 2005/2006-os idényben ért el kirobbanónak mondható eredményt. A portugál tréner 2005 szeptemberében annak az Uniao de Leiria irányítását vehette át, amely a tavalyi kiírás folyamán éppen csak bent maradt a legfelsőbb osztályban. A nem túl fényes szezon után azonban Jesus az előkelő 7. helyre vezette tanítványait. Ennek köszönhetően 2006 nyarán kinevezték a Belenenses élére. Az együttest a 2006/2007-es idényben az 5. helyre vezette a bajnokságban, míg a Portugál Kupában egészen a döntőig menetelt az együttes. A következő szezonban elmaradt a kiugróbb eredmény, a Belenenses a 7. pozícióban zárta a szezont. A 2008/2009-es idényben a Sporting Bragát irányíthatta, mellyel elnyerte az Intertotó Kupát, a bajnokságban pedig az előkelő 5. helyre vezette a csapatot. 

766585

Jorge Jesus edzői pályafutása 2009 nyarától komoly fordulatot vett, hiszen ekkor kinevezték a rendkívül komoly múlttal rendelkező SL Benfica élére. A lisszaboni klub az elmúlt években háttérbe szorult, a Porto mondhatni egyeduralkodóvá vált illetve a városi rivális Sporting Lisszabon is rendre megelőzte a csapatot. Nos, Jesus vezérletével szépen lassan újra a portugál futball legkimagaslóbb csapata lett a Benfica, ráadásul nemzetközi szinten is komolyabb eredmények ért el a fővárosi gárda. A tapasztalt szakember irányításával a lisszaboni klub három alkalommal hódította el a bajnoki címet, öt alkalommal a Ligakupát, egy alkalommal a Portugál Kupát és a Szuperkupát. A Benfica két egymást követő évben is bejutott az Európa-liga döntőjében, de a hírhedt “Guttmann átok” rendre elérte őket.

jorge_jesus_fixe

Jorge Jesus hat csodálatos év után távozott a Benfica éléről, s 2015 nyarán kinevezték a városi rivális Sporting élére. A szintén nagy múltú csapattal rögtön elnyerte a Szuperkupát, míg a bajnokságban a 2. helyre vezette az együttest. 

Németh Boldizsár