Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Edzőzsenik, akiket nem ismer el a világ! – 5.rész

Akárcsak a labdarúgó között, úgy természetesen az edzők között is komoly a szakadék. A hétköznapi szurkolók többsége leginkább az olyan trénerek emlékszik vissza az évek múltával, akik rengeteg trófeát nyertek el pályafutásuk során, de igaz ez például a szakmabeliekre is. Nos, legújabb cikksorozatukban szeretnénk rávilágítani arra, hogy az edzői zsenialitás nemcsak a begyűjtött kupák számától függ…

tony-pulis-west-brom-manager-premier-league-west-ham_3383026

Cikksorozatunk ötödik részében egy walesi szakember, nevezetesen Tony Pulis munkásságát mutatjuk be. Az előző epizódokban szereplő menedzserekhez képest talán ő rá igaz az a leginkább, hogy nem a trófeák számától függ az edzői zsenialitás. No, de most jöjjön karrierjének bemutatása, mely választ ad rá, miért is került fel erre a listára a West Bromwich Albion aktuális trénere…

Cikksorozatunk előző részeiért KATT:
1.rész: Francesco Guidolin
2.rész: Dieter Hecking
3.rész: Walter Mazzarri
4.rész: Quique Sánchez Flores

Tony Pulis edzői pályafutása első jelentősebb sikereit a Stoke City élén érte el. Az együttesnél először 2002-2005-ig dolgozhatott, majd másodszorra 2006-2013-ig. Nos, emlékezetesebbre az utóbbi korszakra sikeredett, a 2007/2008-as idényben felvezette a Stoke Cityt a Premier League-be, a klub történelme során legelőször jutott fel a legjobbak közé. Az akkoriban még ismeretlen Pulis gyorsan hírnévre tett szert az angol élvonalban, mivel legénysége gyakran komoly fejfájást okozott a sztárcsapatok számára is. Az általa vezetett Stoke gyakorlatilag minden szezonban megtréfált legalább egy vagy éppen több Manchester United szintű csapatot. A 2010/2011-es kiírás során a klub egészen az FA-kupa döntőjéig menetelt a walesi szakember vezetésével. Ennek köszönhetően a gárda indulás jogot szerzett az Európa-ligán belül, a vártnál jóval szebb teljesítményt nyújtott a Stoke, hiszen a legjobb 32 közé jutott. A Premier League-ben végig stabil volt az együttes, kiesés gondjai soha sem volt Pulis alakulatának. 

Tony Pulisnak nem kellett túl sokáig élni a munkanélküli trénerek életét, mivel 2013 novemberében kinevezték a Crystal Palace élére. Az újonc csapatot a 11. helyre vezette, ennek köszönhetően pedig megválasztották a 2013/2014-es idény legjobb edzőjének. A klub vezetőségével azonban bizonyos dolgokban nem tudott megegyezni, így a szezon végeztével távozott az együttes éléről. 

Tony Pulis fél évvel később a West Bromwich Albionhoz került. A csapatot nehéz helyzetben vette át, de kemény munkájának hála a WBA olyan szintre jutott, hogy ebben az idényben koránt sem kell aggódnia a kiesés miatt. A West Brom a rendkívül stabil 8. helyen áll a bajnokságban, ráadásul előző csapataihoz képest sokkal többet költhet a keret megerősítésnek érdekében. A Palace-nál és a Stoke-nál közel nem kapott olyan szintű játékosok, mint adott csapatánál, míg Pardew és Hughes azért jóval több pénzt szórhatott el a keret megerősítésért, ám az előrelépés egyiküknek sem sikerült. Bár Pulis nem éppen a legszebb futballt játszatja adott csapataival, viszont a körülmények nem is engedtek neki más választást, és ő ezért érdemli meg azt, hogy oda soroljuk az edzőzsenik közé! 

Németh Boldizsár