Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Edzőzsenik, akiket nem ismer el a világ! – 4.rész

Akárcsak a labdarúgó között, úgy természetesen az edzők között is komoly a szakadék. A hétköznapi szurkolók többsége leginkább az olyan trénerek emlékszik vissza az évek múltával, akik rengeteg trófeát nyertek el pályafutásuk során, de igaz ez például a szakmabeliekre is. Nos, legújabb cikksorozatukban szeretnénk rávilágítani arra, hogy az edzői zsenialitás nemcsak a begyűjtött kupák számától függ…

quique-sanchez-flores_3408180

Cikksorozatunk negyedik részében egy olyan edzőt mutatunk be, aki az előző három epizódban szereplő szakemberekhez képest több sikert ért el pályafutása során, ráadásul mondhatni futballistaként is komoly karriert futott be. Nos, ez az tréner nem más, mint Quique Sánchez Flores, aki jelenleg az Espanyol gárdáját irányítja. No, de mire belevágnánk a dolgok közepébe, előtte pörgessük vissza az időt.

Cikksorozatunk előző részeiért KATT:
1.rész: Francesco Guidolin
2.rész: Dieter Hecking
3.rész: Walter Mazzarri

14689240997001

Néhány mondat erejéig kitérünk Sánchez Flores játékos múltjára is. A spanyol úriember hátvédként futballozott, méghozzá olyan együttesekben, mint a Valencia, a Real Madrid, majd karrierjét a Zaragoza színeiben fejezte be. Emellett megjárhatta a spanyol korosztályos válogatottakat, illetve a felnőttek között is megkapta az esélyt, összesen 15 alkalommal léphetett pályára a nemzeti csapatban. Dióhéjban tehát ennyit a labdarúgó múltjáról. 

reu_775884

Visszavonulását követően bele is kezdett az edzői életbe, hiszen 1997 nyarán a Real Madrid utánpótlásában kapott munkát. A “királyi gárda” akadémiáján összesen hét éven keresztül dolgozott. Ezután komoly szintet léphetett, hiszen 2004-ben kinevezték a La Ligába frissen feljutó Getafe élére. Az újonc csapatnál jó munkát végzett, hiszen stabilan bent tartotta a legjobb között. Ennek köszönhetően 2005 nyarán kinevezték a Valencia élére, ahol ugyebár játékosként megfordulhatott. A “denevéreknél” eltöltött első illetve második szezonja is kifogástalanra sikeredett, majd a harmadik idénye elején menesztették a klubtól. Nem egészen egy évvel később új országban próbálhatott szerencsét, hiszen 2008-ban a Benfica irányítását vehette át. A rendkívül komoly múlttal rendelkező gárdánál egy évet töltött el, mellyel Ligakupát nyert, a bajnokságban pedig a harmadik helyre vezette tanítványait. 

1606854-34134487-2560-1440

A lisszaboni klubnál eltöltött egy idényt követően visszatért Spanyolországba, igaz nem nyáron, hanem csak októberben kapott munkát, méghozzá az Atletico Madrid élén. Azt gyorsan az elején leszögezhetjük, hogy Quique Sánchez Flores a madridi gárdánál érte el edzői karrierjének legnagyobb sikereit. Rögtön az szezonjában Európa-ligát nyert csapatával, illetve tanítványait a Spanyol Kupában egészen a döntőig vezette. A következő idény elején az Aleticoval elhódította az UEFA Szuperkupát, a bajnokságban pedig az ötödik helyen végzett együttesével. Ennek ellenére a kiírás végén távoznia kellett. 

A következő években az Egyesült Arab Emírségekben tevékenykedett, majd egy rövid időre visszatért a Getafe élére. Nos, 2015 nyarán egy komoly bajnokságban kapott munkát, hiszen kinevezték a Watford élére, amely frissen jutott fel a Premier League-be. Az újonc gárdánál remek munkát végzett, hiszen nemcsak bent tartotta a csapatot a bajnokságban (ráadásul elég stabilan), hanem még az FA-kupában egészen az elődöntőig meneteltek, ám ennek ellenére a szezon végén menesztették. 

Ahogy pedig már korábban említettük, jelenleg az Espanyolnál dolgozik. A barcelonai klub összességében a kötelező meccseit szokta hozni, de a nagyobb csapatok ellen nem igazán tudott soha sem villogni. Nos, ebben az idényben legyőzték a Sevillát, míg az Atletico vagy éppen a Villarreal ellen pontot tudtak csenni. 

Németh Boldizsár