Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Edzőzsenik, akiket nem ismer el a világ! – 7.rész

Akárcsak a labdarúgó között, úgy természetesen az edzők között is komoly a szakadék. A hétköznapi szurkolók többsége leginkább az olyan trénerek emlékszik vissza az évek múltával, akik rengeteg trófeát nyertek el pályafutásuk során, de igaz ez például a szakmabeliekre is. Nos, legújabb cikksorozatukban szeretnénk rávilágítani arra, hogy az edzői zsenialitás nemcsak a begyűjtött kupák számától függ…

image_1697

Az eddigi részekben valóban olyan edzők kerültek bemutatásra, akik kis/középcsapatoknál vagy éppen nemzetközi szinten nem túl híres együttesekkel tudtak említésre méltó eredményeket elérni. Nos, a cikksorozatunk hetedik részében bemutatásra kerülő tréner talán kivétel a korábbi szereplők közül, ám vele kapcsolatban is maximálisan igaz az az állítás, hogy nem ismerik el méltóképpen a munkásságát. Ő nem más, mint a Shakhtar Donetsk legendás román edzője, Mircea Lucescu.  

Cikksorozatunk előző részeiért KATT:
1.rész: Franesco Guidolin
2.rész: Dieter Hecking
3.rész: Walter Mazzarri
4.rész: Quique Sánchez Flores
5.rész: Tony Pulis
6.rész: Michael Laudrup

1761829_w2

Mircea Lucescu már nagyon fiatal, mindössze 34 esztendősen belevágott a menedzseri pályafutásba. Első állomáshelyén még játékos-edzőként dolgozott, méghozzá az akkor másodosztályú Corvinul Hunedoara csapatánál, melyet 1979-1980-ig irányított. Az együttest pedig röpke egy év alatt fel is vezette a legjobbak közé. Egy esztendővel később kinevezték a román labdarúgó-válogatott élére, majd idő közben ő lett a Dinamo Bukarest trénere is. A román nemzeti csapatot 1986-ig vezette, melyet kijuttatott az 1984-es Európa-bajnokságra. A bukaresti gárdánál 1985-1990-ig tevékenykedett, ráadásul az 1989/1990-es kiírás során ő is pályára lépett a klub színeiben. A fővárosi gárdával gyakorlatilag mindent elhódított román földön. A 90-es években leginkább Románia és Olaszország között ingázott, dolgozhatott többek között a Rapid Bukarest, a Brescia és az Internazionale élén is. 

941193_5e53d438bea1f3ee9fdb6a03f4004f87_640x640

Lucescut 2000 nyarán kinevezték a friss UEFA-kupa győztes Galatasaray élére, melynél két éven keresztül dolgozott. Törökország egyik legnevesebb csapatának élén elnyert UEFA Szuperkupát illetve bajnoki címet is, ráadásul a 2000/2001-es Bajnokok Ligája kiírás során egészen a legjobb 8 közé vezette az együttest. Távozása után maradt Törökországban, ahol 2002 nyarán a Besiktas irányítását vehette át, melynél szintén két évet húzott le. Rögtön első szezonjában elhódította a bajnoki címet legénységével. A következő idény java részében szintén ő ülhetett a klub kispadján, ám a kiírás végéhez közeledve úgy döntött, távozik a posztjáról. 

large

Nos, Micrea Lucescu 2004 nyarán egy olyan helyre került, ahol igazán híressé vált. Igen, a román trénert ekkor nevezték ki a Shakhtar Donetsk élére, melynél rengeteg sikert ért el, s nemcsak ukrán földön, hanem nemzetközileg is. Lucescu összesen 12 éven keresztül irányította Ukrajna egyik legnevesebb csapatát, mellyel nyolc bajnoki címet, hat Ukrán Kupát, hét Ukrán Szuperkupát, és egy UEFA-kupát nyert. A Donetsk-nek azonban nemzetközileg még voltak szép eredményei, hiszen a 2010/2011-es Bajnokok Ligája kiírása során a legjobb 8 közé jutott a klub, míg a 2015/2016-os idény folyamán az elődöntőig meneteltek az Európa-ligában. Lucescu tehát nemzetközileg is egy mondhatni erős csapatot rakott össze a hosszú évek alatt, melyet óriási hiba volt lebecsülni, hiszen a Shakhtar bárki orra alá képes volt borsot törni. 

Micrea Lucescu jelenleg a Zenit élén dolgozik, ahová 2016 nyarán került. A szentpétervári alakulattal rögtön elhódította az Orosz Szuperkupát, s nagyon úgy fest, hogy ebben az idényben más trófeát már nem fog megnyerni a klub, mivel a Zenit az Orosz Kupából kiesett, míg a bajnokságban nagy a lemaradásuk az első helyen tanyázó Spartak Moszkvához képest. 

Németh Boldizsár