Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Edzőzsenik, akiket nem ismer el a világ! – 6.rész

Akárcsak a labdarúgó között, úgy természetesen az edzők között is komoly a szakadék. A hétköznapi szurkolók többsége leginkább az olyan trénerek emlékszik vissza az évek múltával, akik rengeteg trófeát nyertek el pályafutásuk során, de igaz ez például a szakmabeliekre is. Nos, legújabb cikksorozatukban szeretnénk rávilágítani arra, hogy az edzői zsenialitás nemcsak a begyűjtött kupák számától függ…

laudrup_f_r_semifin_715280a

Cikksorozatunk hatodik részben egy olyan úriember edzői pályafutását mutatjuk be, aki játékosként olyan csapatokban fordult meg, mint a Lazio, a Juventus, a Barcelona és a Real Madrid. Nos, ő nevezetesen nem más, mint Michael Laudrup. Bár menedzserként ezidáig nem éppen ilyen szintű együtteseket irányított, viszont ennek ellenére ért el olyan eredményeket, melyek mindenképpen említésre méltóak…

Cikksorozatunk eddigi részeiért KATT:
1.rész: Francesco Guidolin
2.rész: Dieter Hecking
3.rész: Walter Mazzarri
4.rész: Quique Sánchez Flores
5.rész: Tony Pulis

Laudrup

Természetesen játékos karrierje mellett nem igazán mehetünk el szó nélkül. Laudrup kétségtelenül kora egyik legjobb futballistájának számított. Pályafutásának jelentősebb sikereit a Barcelona színeiben érte el, hiszen a katalán gárda tagjaként nyert többek között négy bajnoki címet, egy alkalommal pedig BEK-et is, de a Juventus és a Real Madrid labdarúgójaként is elhódította a bajnoki aranyat. Futballista karrierje 1998 nyarán ért véget, utolsó állomáshelye pedig az Ajax volt. 

574447-Laudrup

Nos, az edzői életbe 2000 nyarán vetette bele magát. Első munkáját a dán nemzeti csapatnál kapta meg, mint segédedző. Ezt a pozíciót egészen 2002-ig töltötte be. Innen került első sikeres állomáshelyére, azaz a Bröndby csapatához. A neves dán gárda az ő vezérletével nyert két Dán Kupát, míg a bajnoki címet és a Dán Szuperkupát egy-egy alkalommal gyűjtötte be az együttes. Laudrup összesen négy esztendőn keresztül dolgozott a Bröndby élén. Távozása után egy teljes szezont kihagyott, majd 2007 nyarán kinevezték a Getafe élére. 

Real+Madrid+v+Getafe+La+Liga+bYud4eYzew_x

A spanyol csapatnál szintén remek munkát végzett. A bajnokságban mondhatni stabilan bent tartotta a Getafét, az UEFA-kupán a legjobb 8 közé vezette az együttest, míg a Spanyol Kupában a döntőig menetelt a legénysége. Összességében tehát rendkívül emlékezetes egy évet töltött el a klubnál. Távozását követően megjárta Oroszországot, majd visszatért Spanyolországba, a Mallorca élére, de egyik csapatnál sem tudott említésre méltó eredményt elérni. 

photo_1361919834973-1-HD

Michael Laudrup 2012 nyarán a Swansea City élére került. A walesi gárdánál ismét felhívta magára a figyelmet, hiszen a “hattyúk” az ő vezérletével jó pár nagyobb csapat orra alá borsot tudott törni, ráadásul a klub megnyerte a Ligakupát, méghozzá úgy, hogy előtte olyan együtteseket ejtett ki a Swansea, mint a Chelsea és a Liverpool. A következő idény java részében még ő volt a walesi alakulat menedzsere, ám 2014 februárjában menesztették. Laudrup az elmúlt években a katari bajnokságban tevékenykedik, de nem olyan rég felröppentek vele kapcsolatban olyan hírek, hogy a La Ligában szereplő Las Palmas irányítását veheti át a nyártól. 

Németh Boldizsár