Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Edzőzsenik, akiket nem ismer el a világ! – 8.rész

Akárcsak a labdarúgó között, úgy természetesen az edzők között is komoly a szakadék. A hétköznapi szurkolók többsége leginkább az olyan trénerek emlékszik vissza az évek múltával, akik rengeteg trófeát nyertek el pályafutásuk során, de igaz ez például a szakmabeliekre is. Nos, legújabb cikksorozatukban szeretnénk rávilágítani arra, hogy az edzői zsenialitás nemcsak a begyűjtött kupák számától függ…

5029019

Cikksorozatunk nyolcadik részében egy olyan személy kerül bemutatásra, aki a hazája futballját több fronton is nem várt magasságokba vezette. Egy olyan szakembert, aki klub szinten és válogatott szinten is komoly sikereket ért el a török labdarúgásban. Nos, ez az úriember természetesen nem más, mint Fatih Terim! 

Cikksorozatunk előző részeiért KATT:
1.rész: Francesco Guidolin
2.rész: Dieter Hecking
3.rész: Walter Mazzarri
4.rész: Quique Sánchez Flores
5.rész: Tony Pulis
6.rész: Michael Laudrup
7.rész: Mircea Lucescu

FUSSBALL: NATIONALMANNSCHAFT EM QUALIFIKATION 1995/ SWE

Fatih Terim-re maximálisan igaz az az állítás, hogy edzői pályafutása során szinte végig hazája labdarúgásáért dolgozott rendkívül keményen, bár volt egy kisebb kitekintése Olaszországban is, de arról majd később. Első jelentősebb sikerét a török labdarúgó-válogatott élén érte el, amikor is legénységét kivezette az 1996-os Európa-bajnokságra (a török nemzeti csapat története során először jutott ki az Eb-re). Bár a csoportkörben kiestek, viszont a török futball tekintetében mindenképp történelmi siker volt. 

2248860_w2

A torna után távozott a szövetségi kapitányi posztról, majd kinevezték a Galatasaray menedzserévé. Az isztambuli csapatnál négy évig tartott az első ciklusa. Ez idő alatt viszont rengeteg komolyabb eredményt ért el a Galatasaray élén, a neves török klub négy alkalommal nyerte el a bajnokságot, kétszer-kétszer a Török Kupát és Szuperkupát illetve egy alkalommal az UEFA-kupát. Az ő vezérletével tehát az együttes nemzetközi szinten is komoly sikert ért el, a fináléban egy olyan Arsenalt múltak felül, melyben olyan kiváló focisták rúgták a bőrt, mint Bergkamp, Henry, Vieira, Overmans vagy éppen Petit. Bár a Galatasaray szurkolói sem panaszkodhattak különösebben a sztárok hiánya miatt, hiszen a klub keretét olyan labdarúgók alkották akkor, mint például Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Hakan Sakür vagy éppen Cláudio Taffarel. 

terim

Fatih Terim az elért eredményei miatt külföldön is kipróbálhatta magát edzőként. Első állomáshelye az olasz Fiorentina volt, ahová 2000 nyarán került. A firenzei gárdával egy évre szóló szerződést írt alá. A török szakember a szezon közben bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani a kontraktusát. A Fiorentina remekül teljesített, sokáig oda tartozott az élmezőnybe, ráadásul hazai környezetben megverték az AC Milant 4-0-ra, az Intert 1-0-ra, míg a Juventus vendégeként 3-3-as döntetlent játszottak. Egy idő után mélyrepülést vett a csapat, de ennek ellenére a klub így is bejutott az Olasz Kupa döntőjébe. Terim és a gárda akkori tulajdonosa, Gecchi Gori között nem volt túl jó az összhang, ezért a török tréner idő előtt távozott a csapat éléről. 

Fatih Terim maradt Olaszországban. A török szakember 2001 nyarán az AC Milan irányítását vehette át. A Rossoneri olyan játékosokat igazolt le akkoriban, mint Rui Costa és Filippo Inzaghi, tehát a vezetőség mindent megtett annak érdekében, hogy megfelelő erősségű kerettel dolgozhasson. Bár Terim Milanja jól teljesített az UEFA-kupában illetve a városi rivális Intert pedig 4-2-re verték, viszont a kisebb csapatok elleni megingások miatt 5 hónap után menesztették pozíciójából. 

Fatih Terim 2002 nyarán visszatért a Galatasaray élére, a második ciklusa koránt sem sikerült olyan jól, mint az első. Ebben többek között közre játszott az is, hogy a klub anyagilag nem volt túl erős. A török tréner 2004 márciusában úgy döntött, távozik. Bár állítólag az Inter és az AS Róma is hívta, viszont egyik olasz sztárcsapat ajánlatát se fogadta el. A több mint egy éves pihenő után 2005-ben a török válogatott élén állt újra munkába. A második ciklus négy esztendeig tartott a nemzeti csapatnál, mellyel a 2008-as Európa-bajnokságban rendkívül szép sikert ért el, hiszen egészen a legjobb 4 közé vezette tanítványait. Távozását követően két év elteltével állt ismét munkába. Terim 2011-ben ismét visszatért a Galatasarayhoz, mellyel két esztendő alatt nyert két bajnoki címet és két Török Szuperkupát is, emellett a Bajnokok Ligájában a legjobb 8 közé is eljutott tanítványaival. Fatih Terim 2013 óta ismét a török nemzeti csapat élén dolgozik, melyet kivezetett a 2016-os Eb-re. 

Németh Boldizsár