Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A seregszemle – Genoa

Ezúttal a nagymúltu Grifone-val foglalkozunk, akik tavaly a 14. helyet csípték meg.

Forrás: towallpaper.com

A Genoa klubja az egyik legrégebbi az olasz futballban, 1893-ban alapították angolok, akik Angliát képviselték külföldön, ezért a válogatotthoz hasonló tiszta fehér mezet viseltek. Első bajnoki címüket 1898-ban szerezték mai szemmel nézve egészen érdekes körülmények közt. 1898. május 8-án rendezték le az egész bajnokságot úgy, hogy mindegyik csapat 2 meccset játszott. A Ginnastica Torino csapatára 2-1-es, az Internazionale Torino-ra (hosszabbítás után) 3-1-es vereséget mértek. 1899-ben hasonló körülmények közt ismételték meg tavalyi szereplésüket, és 1900-ban is ők ünnepelhettek a végén. 1901-ben a klub lecserélte a korábban használt fehér mezeket és a ma is használt kék-piros színösszeállítást választották. 1902-ben, ’03-ban és ’04-ben újabb bajnoki címek kerültek a vitrinbe, így egyértelműen kijelenthető, hogy uralták az olasz futball első néhány évét. A Genoa volt az első olasz csapat, amelyik nemzetközi meccset játszhatott, 1903. április 27-én Franciaországban verték az FVC Nice csapatát 3-0-ra. Ezek után viszont visszaesés következett, az olasz szövetség ugyanis elhatározta, hogy kitiltja a külföldi játékosokat a csapatokból, ami a igen érzékeny veszteség volt a Griffek számára, hiszen a klub születése óta sok angol volt a csapatban. A rendeletet a következő szezonban a tiltakozásoknak engedve törölték, de aztán újra hatályba léptették, így a Genoa elvesztette egyeduralkodói státuszát.
A klub újjáépítéséhez William Garbutt menedzsert szerződtették, aki az első profi edző volt Olaszországban. 1914-15-ben újra megszerezték az északi szekció bajnoki címét, de az országos döntőt nem játszották le, mert nem volt ellenfél. Délen nem hirdettek bajnokot az I. világháború kitörése miatt, így a bajnoki címet a Genoa kapta, miután 1919-ben odaítélték nekik. A háború azonban súlyos sérüléseket ejtett az észak-olasz klubon, több játékos is elesett a harcokban, mint például a stadion nevét adó Luigi Ferraris (a stadiont Marassi-nak is hívják, de ez utóbbit csak a Sampdoria szurkolók használják, hasonló az eset a Milan-Inter-hez, de erről később lesz szó). Az 1922-23- as és 1923-24-es szezon ismételten a Genoa győzelmével zárult, akik fennállásuk 9. bajnoki címét ünnepelhették – mindmáig az utolsót.
Ezt követően hanyatlás következett, 1933-34-ben kiestek a Serie B-be, történelmük során először, de a rá következő évre azonnal vissza is jutottak. 1936-37-ben megnyerték az olasz kupát, ami első és mai napig utolsó kupagyőzelmük. A II. világháborút követően megkapták városi riválisukat, a Sampdoria-t, akikkel osztozkodniuk kell máig is a stadionon, de ennél rosszabb is történt velük. A klub vagy a Serie A középcsapataihoz tartozott, vagy ingázott a két legfelsőbb osztály közt, de 1970-ben a Serie C-be estek ki. A 70-es évek jó részét a másodosztályban töltötték, de néha eljutottak a Serie A-ig is, ahonnan általában rögtön kiestek. Az 1977-78-as szezont érdemes megemlíteni, ami különösen fájó volt a Genoa számára, az utolsó körben a Fiorentina-val játszottak, akikkel azonos pontszámmal álltak, de a firenzeieknek jobb volt a gólkülönbsége, így a 0-0-ás döntetlennel a piros-kékek mehettek vissza a B-be. Ezután több év másodosztály következett, de 1981-82-ben éppen első osztályúak voltak, és sikerült is bennmaradniuk, 1 ponttal megelőzve a már kieső Milan-t, azzal, hogy a 85. percben 2-2-re mentették a Napoli elleni meccset, innentől datálódik a két klub szurkolói közti barátság. Majd ’83-84-ben kiestek, miután a Lazion-nak kedvezett a két klub egymás elleni eredménye.
Több év Serie B után 1990-91-ben Osvaldo Bagnoli (aki a 80-as években a Hellas Verona-t vezette bajnoki címig) egész a 4. helyig vitte a csapatot, úgy, hogy egész évben veretlenek maradtak hazai pályán. Ez a szezon azonban mégis keserédes volt a számukra, hiszen a városi rivális Sampdoria zsebelte be a bajnoki címet. A következő szezonban az UEFA-kupában az elődöntőig meg sem álltak, ahol az Ajax már túl nagy falatnak bizonyult, a negyeddöntőben oda-vissza verték a Liverpool-t, amivel az első olasz csapat lettek, akik az Anfield-en nyerni tudtak. Bagnoli lemondott, hogy a beteg lányával tudjon foglalkozni és a klub újra hanyatlásnak indult. Az sem segített a helyzeten, hogy az elnök, Spinelli úr, befektetésként tekintett a klubra, aminek a feladata, hogy profitot termeljen a tulajnak, szóval önmagának. Így rengeteg kulcsjátékos távozott, akik helyett gyengébb képességűek érkeztek. Végül 1994-95-ben kerültek vissza a Serie B-be, és semmi említésre méltót nem sikerült felmutatniuk, Spinelli 1997-ben eladta a klubot, több elnök és klubigazgató is volt, míg végül 2003-ban megtalálták Enrico Preziosi-t, aki jó választásnak bizonyult. Bár a Genoa-t bundagyanú miatt 2004-05-ben a Serie C-be száműzték, a klub szép lassan visszaverekedte magát az első osztályba, 2007-08-ban jutottak fel és azóta is tagjai a mezőnynek, bár kishíján kiestek 2011-12-ben és 2012-13-ban.
A tavalyi szezon sem sikerült sokkal jobban, de a 14. helyen végeztek, biztonságos távolságra a kiesőzónától. Megmutatták, hogy tudnak borsot törni a nagyok orra alá (erről leginkább a Lazio mesélhetne, a rómaiakat oda-vissza elverték), de jórészt szürke középcsapat voltak.

Mattia Perin

Kulcsember: Mattia Perin még csak 21 éves, de már többen kikáltották Buffon utódjának. A vb-t is megjárt kapus nagy jövő előtt áll, valószínűtlen, hogy a Genoa-ban fejezze be karrierjét. A Milan jelenleg éppen kapus után néz, szóval nem lenne meglepő, ha végül Perin-t halásznák el, persze a Genoa mindent megtesz, hogy megtartsa. Rajta kívül még fontos szerepe lehet Alessandro Matri-nak, akinek a tavaly 15 gólt szerző és Kínába távozó Alberto Gilardino-t kell pótolnia.
A Genoa-nál mindig nagy a járékosmozgás, de Gilardino-n kívül meghatározó ember nem távozott klubtól, persze ez még változhat, ha mondjuk Perin elmegy, de szerintem még erre a szezonra biztosan marad. Számottevő visszaesésre nem számítok, a nagyok dolgát párszor idén is megnehezídhetik, de a kiesőzóna fölött nem sokkal fognak végezni.
Tipp: 16. hely

Korábban bemutatásra kerülő Serie A csapatok (2014/2015):
Serie A seregszemle – Chievo
Serie A seregszemle – Hellas Verona
Serie A seregszemle – Empoli
Serie A seregszemle – Cesena

Tereh Balázs